INFO

  • DETALJI TRAGEDIJE U BRČKOM: MEĐU POGINULIMA I DJECA, SVIJEĆE NAJVJEROVATNIJE IZAZVALE POŽAR
  • SANACIJA PUTA PREKO GRABEŽA DOBRO DOĐE ALI NIJE TRAJNO RJEŠENJE
  • ZAVRŠENI RADOVI NA ASFALTIRANJU U ULICI NEDŽADA IBRIŠIMOVIĆA
  • CAZIN – FESTIVAL KESTENA
  • EKSHUMACIJA NA LOKALITETU PRIBOŠIJEVIĆI KOD ROGATICE
  • STANJE KESTENOVIH ŠUMA VEĆ NEKOLIKO ZADNJIH GODINA JE ZABRINJAVAJUĆE – TVRDE STRUČNJACI

MOŽE LI GORE, MOŽE: NAJAVLJENO POSKUPLJENJE STRUJE ZA ČAK OD 70% DO 120%

- Iz Elektroprivrede BiH najavili drastično poskupljenje na što su iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH iskazali negodovanje kao i mišljenje kako je svako poskupljenje iznad 10 % je udar na privredu i privrednike...

 MOŽE LI GORE, MOŽE: NAJAVLJENO POSKUPLJENJE STRUJE ZA ČAK OD 70% DO 120%


SARAJEVO/BIHAĆ, 12. oktobra - Negodovanje privrednika iz Federacije BiH izazvala je najava drastičnog povećanja cijene struje od 70  do 120 % za preduzeća. U vezi s tim ovih dana intenzivirani su sastanci Vlade FBiH sa čelnim ljudima 'Elektroprivrede' i Udruženja poslodavaca, u cilju iznalaženja najbezbolnijeg rješenja kako ne bi trpila privreda.

Ekonomski analitičari smatraju da bi  značajnijim povećanjem struje, bh. firme izgubile konkuretnost u odnosu na ostale kompanije u regiji, što  može imati dugoročne posljedice na privredu. Za poslodavce je prihvatljiv rast do 10 %. Analize pokazuju da 'Elektroprivreda BiH' godišnje izveze u struje u vrijednosti 250 miliona KM, što je  veoma značajan ekonomski moment, koji umnogome može pomoći kod finalnog  formiranja cijena, koje će ma kakve bile, izazvati lančanu reakciju poskupljenja svih proizvoda.

Privrednici znaju da će svako, a posebno ono poskupljenje koje se najavljuje, imati odraz na sve elemente poslovanja preduzeća, jer je električna energija primarni energent bez kojeg se ne može ni zamisliti proizvodni proces, posebno u apsolutnom broju izvozno orijentiranih firmi.

Više detalja o aktuelnoj temi donosimo u večerašnjem TV Dnevniku...VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING