INFO

  • ANGELA MERKEL: RASIZAM JE PROBLEM, NE SAMO U SAD-U, VEĆ I U NJEMAČKOJ
  • DANAS U NAŠOJ ZEMLJI OBLAČNO VRIJEME UZ KIŠU, PLJUSKOVE I GRMLJAVINU
  • U FBIH TESTIRANO 180 UZORAKA, NOVOZARAŽENIH SLUČAJEVA NEMA
  • NAJVAŽNIJA SPOREDNA TEMA U ITALIJI: ZAVRŠNICA KUPA ITALIJE OD 12. DO 17. JUNA
  • AFERA VJETROELEKTRANE: NISU MISLILI VALJDA NA BATMANA
  • NAKON NAPADA NA POLICIJU U NEW YORKU RANJEN DŽENAN ČAMOVIĆ PORIJEKLOM IZ BIH
  • SINOĆ ODRŽANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA SDA: USVOJENO 14 ZAKLJUČAKA

MOULIN ROUGE SLAVI PUNIH 130 GODINA

- Moulin Rouge, francuski kabare poznat po plesačicama kan-kana i njihovim oskudnim kostimima od nojevog perja, ove sedmice slavi 130 godina postojanja. Moulin Rouge, što u prijevodu znači Crveni mlin, svake noći nudi dvije predstave u kojim pleše i pjeva čak 60 izvođača iz 14 različitih država. Ulaznice nisu jeftine - znaju dostići nekoliko stotina eura...

MOULIN ROUGE SLAVI PUNIH 130 GODINA

PARIZ, 9. oktobra - Oko 600.000 posjetilaca koliko ih godišnje pohodi kabare i popije gotovo frtalj miliona flaša šampanjca ne zna, međutim, da se iza pozornice dešava drugačija koreografija - sofisticirana mašinerija izmjene kostima i scenografije bez kojih se predstava ne bi mogla održati.

- Cijeli tim plesača, asistenata i tehničara mora biti veoma organizovan, otkriva Claudine van den Bergh, 27-godišnja irska plesačica koja u Moulin Rougeu nastupa sedam godina.

- Mala pogreška ili kašnjenje i možete promašiti svoj ulaz. Zaista morate biti u pravo vrijeme na pravom mjestu, dodaje ona.

Svaki nastup uključuje hiljadu kostima, izrađenih u malim zanatskim radnjama koje decenijama sarađuju s Moulin Rougeom. Svaka plesačica tokom predstave izmijeni između 10 i 15 kostima, a za to ima prosječno 90 sekundi prije nego što se vrati na pozornicu.

Nakon svake tačke scenarij se ponavlja. Plesači žure iza pozornice gdje ih čekaju šareni kostimi, mnogi optočeni svjetlucavom bižuterijom, koje je poredala vojska asistenata. Ružičaste pernate boe vise na sve strane. Do njih su poredane visoke crne ili ružičaste kožne čizme.

Svaka plesačica žuri do svog kostima, a dok se one presvlače, tehničari mijenjaju scenografiju za iduću tačku. Izvođači potom jure nazad na pozornicu, a asistenti bez stanke miču iskorištene kostime i donose nove kako bi bili spremni za iduću zamjenu. Sve mora biti iznimno precizno i brzo.

- Kada trčim iza pozornice, znam tačno gdje idem, šta radim i gdje je moj kostim za iduću tačku, otkriva Van den Bergh.

Nastupi u Moulin Rougeu i dalje se drže tradicije uspostavljene kad je pozorište osnovano 6. oktobra 1889. Tada su žene koje su bile pralje danju postajale plesačice noću. Jedna od njih, La Goulue (proždrljivica), bila je uz partnera Valentina le Dessosea među plesačicama ovjekovječenima na reklamnim posterima za Moulin Rouge slikara Henrija de Toulouse-Lautreca krajem 19. stoljeća. Plesačice su tada imale nadimke poput Nini Pattes en l’air (Nini s nogama u zraku), Rayon d’or (Zlatna zraka) i La Sauterelle (Skakavica). Danas su na pozornici Olga, Jasmine, Claudine ili Esmeralda.

Neki kritičari tvrde da su predstave seksističke i u neskladu s modernim vremenima - posebice zbog toga što su plesačice često u toplesu ili u prozirnim kostimima. Dvije aktivistice feminističke skupine Femen su se 2014, na obilježavanju 125. godišnjice kabarea, popele na krov kazališta i uzvikivale da ženska tijela ne smiju biti na prodaju.

Za Olgu Kohlovu, plesačicu iz Kazahstana koja je u Moulin Rougeu 12 godina, duh kabarea je izvanvremenski.

- Obožavam adrenalin na pozornici. Mlin je magično mjesto gdje živim svoju strast, ističe Kazahstanka.

- Kad sam na pozornici, znam da sam nasljednica poznatih plesačica koje su 130 godina činile Moulin Rouge.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING