INFO

  • IPF U BIHAĆU: ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE 'TRINAEST MLADOMUSLIMANSKIH ŠEHIDA' AUTORA PROF. DR. ISMETA KASUMAGIĆA
  • GRMUŠA: U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI JEDNO LICE POGINULO, DVA LICA SA LAKŠIM TJELESNIM POVREDAMA
  • DIASPORA INVEST: DA LI JE BH DIJASPORA ZAINTERESIRANA ZA INVESTIRANJE U SVOJU DOMOVINU???
  • CAZIN: PREDSTAVLJEN PRIRUČNIK CENTRA ZA RAZVOJ INKLUZIVNIH PRAKSI
  • BOSANSKA KRUPA: PREDSTAVLJENI USPJEŠNO REALIZIRANI PROJEKTI OMLADINSKE BANKE I PARTNERA
  • USK KORONA BILANS: U PROTEKLA 24 SATA 28 NOVOZARAŽENIH OSOBA, JEDAN SMRTNI ISHOD
  • USK NA KRAJU DRŽAVE: OBIM POLICIJSKIH OBAVEZA PORASTAO, ALI NE I FINANSIJSKI PRILIV PO OSNOVU POVEĆANOG ANGAŽMANA
  • REAKCIJA OO SDA VELIKA KLADUŠA NA IZJAVU RAZIMA HALKIĆA, PREDSJEDNIKA SDP BIH USK-A
  • BIHAĆ: ODRŽANA PROMOCIJA NAUČNO-ISTRAŽIVAČKOG DJELA 'DISKURS O BOSANSTVU', AUTORA SENADINA LAVIĆA
  • KASNI LI BIH S NOVIM MJERAMA: PANDEMIJA JE JOŠ U ZAMAHU, A 'OMIKRON SOJ' NAM DOLAZI...

MOSTOVI POVEZUJU OBALE I DRŽAVE: DANAS CEREMONIJA SPAJANJA MOSTA PREKO SAVE KOD BOSANSKE GRADIŠKE

- Danas u 12 sati povodom spajanja mosta Gradiška koji povezuje bh. i hrvatsku obalu na rijeci Savi bit će upriličena ceremonija kojoj će prisustvovati zvaničnici BiH, Hrvatske i EU...

MOSTOVI POVEZUJU OBALE I DRŽAVE: DANAS CEREMONIJA SPAJANJA MOSTA PREKO SAVE KOD BOSANSKE GRADIŠKE

SARAJEVO, 15. oktobra - Ovaj most jedan je od najznačajnijih projekata na rijeci Savi i obezbijedit će vitalnu prometnu vezu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i povezati BiH sa mrežom evropskih autoputeva.

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović će sa državnim sekretarom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Tomislavom Mihotićem, direktorom Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matejom Zakonjšekom i šefom Sektora za kooperacije pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini Stefanom Ellerom, prisustvovati svečanoj ceremoniji.

Evropska unija sufinansira izgradnju ovog međudržavnog mosta s 3,2 miliona eura bespovratnih sredstava.

Gradnja mosta preko Save počela je u jesen 2019. godine, a rok za završetak je 30 mjeseci. Ugovorena vrijednost radova je 19.702.997 eura, bez PDV-a, dok je za projekt odobren i grant Evropske komisije preko Investicionog fonda za Zapadni Balkan u iznosu od 6,8 miliona eura. Obje strane finansiraju izgradnju po pola.

"Most preko rijeke Save kod Gradiške je značajan prvenstveno zbog ubrzanja protoka ljudi i robe preko najfrekventnijeg graničnog prijelaza između BiH i Hrvatske, odnosno Evropske unije. Završetkom mosta smanjit će se saobraćajne gužve u samom centru Gradiške, što će olakšati život lokalnom stanovništvu, ali i razvoj samog grada", rekao je nedavno ministar Vojin Mitrović.

Most je dug 426 metara, a u njegovoj izgradnji učestvuju Integral inženjering a.d. Laktaši, "Đuro Đaković Montaža" d.o.o. Slavonski Brod i Zagreb Montaža d.o.o. Zagreb s podizvođačima.

Most bi trebao da bude završen do maja 2022. godine, a bit će u funkciji po završetku prilazne saobraćajnice, koju treba da izgradi Hrvatska.

Naime, Hrvatske ceste potpisale su ugovor s izabranim izvođačem radova, tačnije kompanijom Integral inženjering Laktaši na dionici brzog puta Okučani - granica BiH, u koju će investirati oko 90 miliona KM. Dionica je duga oko četiri kilometra, imat će četiri trake od mosta Sava do naselja Nova Varoš. Izgradnja bi trebalo da počne uskoro, a izvođač ima rok od 24 mjeseca da posao privede kraju.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING