INFO

 • SAD: VEČER PRIJE INAUGURACIJE BIDEN I HARRIS ODAJU POČAST PREMINULIMA OD COVID19
 • LIPA U PRIVIDNOJ ZIMSKOJ IDILI: U POSTEPENOM NAVIKAVANJU NA OVDAŠNJE PRILIKE PUNE SE SMJEŠTAJNI KAPACITETI ŠATORSKOG NASELJA
 • PREDSTAVNICI ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO: KANTONI U FBIH SPREMNI ZA AKTIVNOSTI VAKCINACIJE PROTIV COVID-19
 • NI U DRUGOM POKUŠAJU NIJE KONSTITUISANO OPĆINSKO VIJEĆE BOSANSKA KRUPA
 • VREMENSKA: SUTRA PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME U VEĆINI NAŠE ZEMLJE
 • SVAKODNEVNICA MIGRANATA NA LIPI: KUPANJE U HLADNOJ VODI NA TEMPERATURI ISPOD NULE
 • USK: OD 238 TESTIRANIH UZORAKA, 17 POZITIVNO NA KORONAVIRUS
 • SARAJEVO: MINISTAR KOŠARAC RAZGOVARAO S ENTITETSKIM MINISTRIMA POLJOPRIVREDE
 • HUMANOST IZNAD SVEGA: BIHAĆKI CRVENI KRIŽ SA SLUŽBOM ZA TRANSFUZIOLOGIJU KANTONALNE BOLNICE U AKCIJI DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI
 • BIHAĆ: ZASJEDALA KOMISIJA ZA PROSTORNO UREĐENJE, PLANIRANJE I ZAŠTITU OKOLIŠA
 • MUSTAFA RUŽNIĆ, PREMIJER USK-A: PREDSJEDNIŠTVO BIH HITNO MORA ODREDITI MIGRANTSKU KVOTU

MOSTAR: OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA RUŠENJA STAROG MOSTA

- Pažnja cijelom svijetu da se ovakav zločin više nikada nikome i nigdje ne dogodi, kaže Oručević...

MOSTAR: OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA RUŠENJA STAROG MOSTA

MOSTAR, 9. novembra - Tačno u 10.16 sati, uz zvuk sirene za opću opasnost i skokom bez aplauza kojeg je izveo Kenan Juklo, član Kluba skakača u vodu „Mostari“ danas je obilježena 27.godišnjica barbarskog rušenja Starog mosta u Mostaru.

I na ovu godišnjicu mostarski osnovci su, simbolično, u hladnu Neretvu spustili na stotine ljiljana, a obilježavanju rušenja jedne od najljepših ćuprija na svijetu prisustvovali su i brojni građani.

- Mi iz Kluba skakača u vodu „Mostari“, svake godine, evo 27. put obilježavamo ovu tužnu godišnjicu, bez velikih govorancija i skupljanja, kako bi skrenuli pažnju cijelom svijetu da se ovakav zločin više nikada nigdje i nikome ne dogodi - izjavio je Saša Oručević, portparol Kluba skakača u vodu „Mostari“.

Među onim Mostarcima koji svake godine prisustvuje obilježavanju ove godišnjice je i Ramiz Tiro, bivši logoraš, koji je u zloglasnim logorima proveo 262 dana.

Vijest o rušenju Starog mosta dočekao je u logoru Heliodrom. Pored spavaonica u kojima su bili nalazila su se dva tenka koja su gađala Mostar i, kako je kazao, njihove familije, prijatelje, sugrađane.

- Prazni stomaci su nam se prevrtali, a na vijest da je Stari srušen plakali smo kao mala djeca. Bio nam je to najteži trenutak koji smo doživjeli u logoru - prisjetio se Tiro.

Stari most djelo je osmanskog neimara Hajrudina, a sagrađen je u periodu između 1557. i 1566. godine. Srušen je artiljerijskim projektilima sa položaja HVO-a. Obnova ovog jedinstvenog monumenta u svijetu, počela je 2000. godine, a 2004. rekonstruirani most je otvoren. Sljedeće godine uvršten je na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske baštine.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING