INFO

  • TURKOVIĆ I RADMAN DOGOVORILI IZLAZAK KOMISIJA ZA GRANICE NA PODRUČJE PLJEŠEVICE
  • DAN BIJELIH TRAKA BIT ĆE OBILJEŽEN I U SARAJEVU: ZA PRAVO SVIH ŽRTAVA NA SJEĆANJE
  • U KLJUČU SE DANAS OBILJEŽAVA DAN LOGORAŠA
  • U TEŠNJU JOŠ 11 ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM
  • FADIL NOVALIĆ, FAHRUDIN SOLAK I FIKRET HODŽIĆ PRENOĆILI U SIPA-I, NA POTEZU TUŽILAŠTVO BIH

MONODRAMA U SARAJEVU: FRANCUSKI FILOZOF HENRY-LEVY: LE PEN, SALVINI, DODIK I VUČIĆ UBIJAJU EVROPU

- „U potrazi za Evropom“ dvosatna je monodrama koju je Henry-Levy osmislio kao svoj osobni apel za spas Evrope pred plimom nacionalizma i populizma koja joj posljednjih godina prijeti

MONODRAMA U SARAJEVU: FRANCUSKI FILOZOF HENRY-LEVY: LE PEN, SALVINI, DODIK I VUČIĆ UBIJAJU EVROPU

SARAJEVO – „Evropi se već sutra može dogoditi ono što se Bosni i Hercegovini događa s Dodikom“, kazao je francuski filozof, novinar i aktivist Bernard Henry-Levy u monodrami „U potrazi za Evropom“, koju je izveo u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

„U potrazi za Evropom“ dvosatna je monodrama koju je Henry-Levy osmislio kao svoj osobni apel za spas Evrope pred plimom nacionalizma i populizma koja joj posljednjih godina prijeti.

Riječ je o književno-publicističko-filozofskome tekstu prožetom poetskim dijelovima, u kojemu Henry-Levy iznosi strastan pledoyer za očuvanje političkog jedinstva Evrope na temeljima njenoga humanističkog nasljeđa univerzalizma i slobode.

Nakon što je u januaru ove godine napisao „Manifest za spas Evrope“, koji je potpisalo tridesetak uglednih evropskih i svjetskih intelektualaca, Henry-Levy je sa svojom monodramom krenuo na turneju po 22 evropska grada, kako bi uoči izbora za Evropski parlament 26. maja upozorio evropske građane na populističku opasnost. Sarajevska predstava održana je u sklopu te turneje.

„Kako je nepodnošljivo vidjeti Dodika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, tako bi sutra bilo nepodnošljivo vidjeti Mattea Salvinija na položaju predsjednika Evropskog parlamenta. Bilo bi to kao da Al Kapone postane šef čikaške policije, ili Donald Trump predsjednik Međunarodne feminističke lige“, kazao je u Henry-Levy u monodrami, čiji tekst prilagođava svakome gradu u kojemu nastupa.

Henry-Levy, koji se tokom rata u BiH snažno zauzimao za spas zemlje i vojnu intervenciju međunarodne zajednice protiv srpskih snaga, multikulturalnost BiH predstavio je kao model Evrope, a ratnu tragediju BiH kao najavu onoga što bi se moglo dogoditi Evropi.

„Kao što smo devedesetih govorili da Evropa umire u Sarajevu, tako danas kažemo – Bosna ima istinsku strast za demokracijom, a svi ti populisti u Evropi, Alternative fur Deutschland u Njemačkoj, antisemitski Žuti prsluci u Francuskoj, digli su ratni krik protiv demokracije. Le Pen, Slavini, Dodik i Vučić ubijaju Evropu“, kazao je Henry-Levy u strasnoj dvosatnoj filipici, koju je završio rečenicom na bosanskom koji, kako kaže, „ima nesreću da bude isti kao srpsko-hrvatski“: „Sarajevo, zajedno do pobjede! Sarajevo u mom srcu“.

Bernard Henry-Levy poznati francuski je filozof, novinar i aktivist, autor dvadesetak knjiga. Devedesetih, zajedno s još nekoliko francuskih filozofa, poput Pascala Brucknera i Alaina Finkielkrauta, snažno se zauzimao za zaustavljanje srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu, te za priznanje prava napadnutim zemljama, Hrvatskoj i BiH, na samostalnost.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING