INFO

  • USK KORONA BILANS: TESTIRANO 59 UZORAKA, NOVOZARAŽENA JEDNA OSOBA
  • BIH: STIGLO 10.530 DOZA VAKCINA BIONTECH/PFIZER
  • PO ODLUCI EU: BIH OPET NIJE NA EVROPSKOJ LISTI DRŽAVA KOJE SU SIGURNE ZA PUTOVANJE
  • IZRAEL IZVEO ZRAČNI NAPAD NA GAZU, PRVI OD PREKIDA VATRE 21. MAJA
  • PRIJAVE DO KRAJA JUNA: BBI BANKA OBEZBIJEDILA MILION MARAKA ZA STIPENDIRANJE UČENIKA I STUDENATA U BIH
  • VIJEĆE MINISTARA BIH: UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O CARINSKIM PREKRŠAJIMA
  • KRIJUMČARENJE MIGRANATA U BIH: PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVOJICE AFGANISTANACA
  • POTPISIVANJEM UGOVORA O STIPENDIRANJU I FINANSIJSKA PODRŠKA OD STRANE BTF I MINISTARSTVA OBRAZOVANJA USK
  • GDJE GRAĐANI BIH MOGU PUTOVATI I KAKO?
  • DAN BRANILACA GRADA BIHAĆA

MODERNO ROPSTVO BEZ SKRUPULA: RAD DJECE U PORASTU PRVI PUT NAKON DVIJE DECENIJE

- Rad djece u porastu je prvi put nakon dvadeset godina, svako deseto dijete u svijetu prisiljeno je na rad, a milioni bi mogli biti prisiljeni na rad zbog pandemije Covida-19, upozorili su Ujedinjeni narodi...

MODERNO ROPSTVO BEZ SKRUPULA: RAD DJECE U PORASTU PRVI PUT NAKON DVIJE DECENIJE

NEW YORK, 10. juna - Broj djece koja su prisiljena na rad povećao se na 160 miliona, sa 152 miliona 2016. godine, a najveće je povećanje u Africi zbog rasta stanovništva, krize i siromaštva, saopštili su Međunarodna organizacija rada i UNICEF.

"Nazadujemo u borbi protiv iskorištavanja rada djece"

"Nazadujemo u borbi protiv iskorištavanja rada djece, a prošla godina tu borbu nije nimalo olakšala", rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore uoči Svjetskoga dana borbe protiv dječjega rada, koji se obilježava 12. juna.

"Sada, kada smo ušli u drugu godinu globalnog zatvaranja proizvodnje, zatvaranja škola, poremećaja u ekonomiji i smanjivanja nacionalnih budžeta, porodice su prisiljene donijeti teške odluke", dodala je.

UN je 2021. godinu proglasio Međunarodnom godinom ukidanja dječjega rada, istaknuvši da je nužno hitno nešto poduzeti kako bi se ostvario cilj potpunoga iskorjenjivanja dječjega rada do 2025. godine.

No, veliki napredak ostvaren nakon 2000. godine, kada je radilo 246 miliona djece, sada se preokrenuo pa bi do kraja 2022. godine broj djece koja rade mogao narasti na 206 miliona, ne uvedu li vlade stroge mjere i ne zaštite li najranjivije, ističe se u izvještaju.

"Djeca su sada možda prisiljena raditi duže i u težim uvjetima zbog ekonomskih teškoća"

UN je saopštio da su djeca sada možda prisiljena raditi duže i u težim uvjetima zbog ekonomskih teškoća i zatvaranja škola usljed pandemije te da su mnoga od njih možda prisiljena i na najgore oblike dječjega rada.

U izvještaju se naglašava da se povećao broj djece koja rade u dobnoj skupini od 5 do 11 godina, kao i broj djece koja su prisiljena raditi poslove opasne za njihovo zdravlje i sigurnost.

"To smo mogli mjeriti prije pandemije", rekla je Claudia Cappa, koja je sudjelovala u izradi izvješaja i viša savjetnica u UNICEF-u. "Utjecaj Covida-19 daje nam dodatne razloge za brigu", dodala je.

Cappa smatra da bi broj djece koja rade mogao biti smanjen za 16 miliona uz određene mjere poput univerzalnih dječjih doplataka i osiguravanja besplatnog i kvalitetnog školovanja do minimalne dobi za zapošljavanje.

Glavni direktor Međunarodne organizacije rada Guy Ryder smatra da je nužno povećati ulaganja u ruralni razvoj i poljoprivredu, jer na taj sektor otpada 70 posto dječjega rada.

"Nove procjene su upozorenje. Ne možemo stajati po strani dok je nova generacija djece ugrožena", rekao je Ryder.

Smatra da je sada ključni trenutak u kojem se mora nešto poduzeti kako bi se prekinuo krug siromaštva i dječjeg rada.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING