INFO

  • DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN HRANE
  • ESCOBAR: NOVA ADMINISTRACIJA BIĆE VRLO AKTIVNA U REGIONU, IMAMO ODGOVOR NA UTICAJ RUSIJE
  • BUŽIM: POTPISANI UGOVORI ZA ASFALTIRANJE 10 PUTNIH PRAVACA
  • ZATVARA LI PUTIN EVROPI CILJANO PLINSKI VENTIL?
  • PRIJE 14 GODINA NAPUSTIO NAS JE FENOMENALNI TOŠE PROESKI

MLADI POLJOPRIVREDNICI: MEHMED I ADMIRA ZAJEDNIČKI GRADE BUDUĆNOST

- Život na selu svaki dan je primamljiviji mlađim generacijama. Osim života u čistom i zdravom okolišu, ruralna područja su prilika i za razvoj samostalnih poljoprivrednih gazdinstava. Takav je slučaj i sa mladim bračnim parom Alagić iz Fajtovaca kod Sanskog Mosta...

MLADI POLJOPRIVREDNICI: MEHMED I ADMIRA ZAJEDNIČKI GRADE BUDUĆNOST


SANSKI MOST, 12. juna -   Život na selu nije lagan, ali ni odlazak u treće zemlje nije nužno rješenje za svakog. Dokaz tome je i dvadesetčetverogodišnji Sanjanin, Mehmed Alagić.

Svoju perspektivu vidio je u  poljoprivrednom gazdinstvu koje je naslijedio od oca. Najozbiljnije se prihvatio posla u kojem ga podržava i njegova dvadesetogodišnja supruga Admira. Zajedničkim trudom grade svoju budućnost. Kako sam kaže, njih dvoje su odlučili da se pobrinu za gazdinstvo i ostanu. Trenutno ima ukupno 50 grla od čega 24 muznih krava, što namjerava u predstojećem vremenu udvostručiti.  

Inače, ostanak i opstanak mladih na selu primarni cilj je i čelnih ljudi sanskih udruženja poljoprivrednika koji su ponudili pomoć mladim poljoprivrednicima kroz stručne savjete, ali i materijalno-tehnička sredstva. S tim u vezi, Husein Selimović, predsjednik Saveza udruženje poljoprivrednika Sanskog Mosta kaže kako kroz projekte nastoje osigurati sredstva za podršku mladim ali i drugim poljoprivrednicima. Kako između ostalog navodi veoma bitna stavka jeste mehanizacija.

Poslu kojeg su se prihvatili Alagići pristupaju najodgovornije iz dana u dan. Vedrinom kojom zrači ovaj mladi bračni par pokazuju svoju ustrajnost i posvećenost zanimanju uz pomoć kojeg grade budućnost u svojoj zemlji.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING