INFO

  • U 67. GODINI PREMINUO AKI RAHIMOVSKI, LEGENDARNI PJEVAČ PARNOG VALJKA
  • KORONA BILANS U USK: UZ 128 NOVOZARAŽENIH OSOBA I TRI SMRTNA ISHODA
  • USK: PČELARSTVO PRED VELIKIM UPITNICIMA I IZAZOVIMA KLIMATSKE KRIZE
  • REPORTERI AA NA FRONTU U DONBASU: NAPETOST SE OSJETI, ALI SUKOBA TRENUTNO NEMA
  • BIHAĆ/SARAJEVO: POČELA IMPLEMENTACIJA ZAKONA O RODITELJIMA/NJEGOVATELJIMA FBIH
  • U VEČERAŠNJEM TV DNEVNIKU: O 'TRGOVSKOJ GORI' GOVORI MARINKO ZELJKO, DIREKTOR 'AGENCIJE ZA RNS' BIH
  • POSKUPLJENJE ŠTAMPE: 'LANČANO' POSKUPLJENJE LOGIČNO KAO POSLJEDICA
  • USK: POLJOPRIVREDA TOKOM 2021. 'PALA NA KOLJENA', POSKUPLJENJA I OPĆE PRILIKE NE IDU NA RUKU OPTIMIZMU
  • U BOSNI I HERCEGOVINI 2.624 NOVOZARAŽENIH, 19 OSOBA PREMINULO

MJESEC JUNI GLASNIK BOLJIH VREMENA: FINANSIJSKA KRETANJA NAJAVLJUJU OPTIMIZAM, ALI OPREZNO SA PROGNOZAMA

- Prema informacija Ministarstva financija USK, protekli mjesec juni bio je ohrabrujući u smislu ubiranja javnih prihoda. U naredna dva mjeseca također se očekuju jači financijski tokovi u budžetu. U Ministarstvu financija ipak su na oprezu u daljim procjenama jer je riječ o blagom poboljšanju u odnosu na rekordnu 2019. godinu, prije izbijanja pandemije. Bolje financijske prilike dobra su vijest jer je budžet opterećen sa dugovanjima, gdje je najveća stavka stvorene obaveze prema vlasnicima pravosnažnih sudskih presuda. Sredstava u te namjene u ovoj godini planirana su u iznosu od tri miliona...

MJESEC JUNI GLASNIK BOLJIH VREMENA: FINANSIJSKA KRETANJA NAJAVLJUJU OPTIMIZAM, ALI OPREZNO SA PROGNOZAMA


BIHAĆ, 4. jula - Ovogodišnji budžet USK usvojen je u iznosu od  235 miliona maraka. Predložen je u skladu sa planiranim financijskim projekcijama a koliko će u konačnom biti izvršenje, još je rano govoriti. Prva tri mjeseca bila su teška, od aprila stanje se poboljšalo, ističe ministar financija Vedran Prša. Kako sam kaže, nada se da ekonomija polako izlazi iz krize koju je proizvela pandemija koronavirusa, ali još uvijek ništa nije gotovo niti izvjesno, tako da je nezahvalno i teško praviti projekcije za budućnost.

Ukoliko se nastavi sadašnji trend godina bi mogla dobro okončati, uzme li se u obzir ukupna finansijska neizvjesnost uzrokovana pandemijom. Juni je već ostvaren u skladu sa predviđanjima, juli i august mjeseci su od kojih se najviše očekuje. Sve to ipak nije dovoljno da bi budžet odgovorio mnogobrojnih zahtjevima.

Najveće opterećenje su obaveze prema imaocima pravosnažnih sudskih presuda. Vlada je objavila javni poziv na koji se mogu javiti svi  koji su spremni za van sudsku nagodbu. Uslov je da se odreknu 10 posto glavnog duga i ukupne kamate. Svoja potraživanja dužni su ponovno prijaviti i oni koji su ranije bili spremni za ovaj vid regulisanja obaveza kantona prema njima.

Najviše potražilaca je u oblasti obrazovanja. Tu su i ostali budžetski korisnici ali i druga fizička i pravna lica gdje je Sud presudio u njihovu korist. Presudu ima i općina Ključ. Načelnik Nedžad Zukanović ističe da je ovo dobar način regulisanja duga. Da li će općina pristati na to neophodno je da  se očituje Općinsko vijeće koje je u ranijem mandatu odbijalo vansudsku nagodbu.

Kako planiranih tri miliona maraka u budžetu u ove namjene nije ni približno dovoljan iznos u Ministarstvu financija pripremaju prijedlog kreditnog zaduženja Kantona, o čemu bi se prvo trebali očitovati u Federalnom ministarstvu financija, a nakon toga Vlada i Skupština Kantona.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING