INFO

  • PRIJE 125 GODINA OTVORENA JE VIJEĆNICA U SARAJEVU, BISER AUSTROUGARSKE ARHITEKTURE
  • I FEDERACIJA SE ZADUŽUJE NA BERZI
  • U BIH DANAS TOPLIJE, TEMPERATURE DO 19 STEPENI
  • AKTUELNO U USK: VISOKA DELEGACIJA EU I BIH DANAS U POSJETI KAMPU „ LIPA „
  • EU ZVANIČNICI POTVRDILI DOSTAVU VAKCINA ZA ZAPADNI BALKAN: ZAJEDNO SMO U OVOME!
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • BIHAĆ: U TOKU SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

MISIJA UN-A U BIH: ZABRINUTOST ZBOG NASILNOG VRAĆANJA I PROTJERIVANJA MIGRANATA IZ HRVATSKE U BIH

- UN misija u BiH je izrazila zabrinutost nakon što su njihovi i predstavnici nevladinih organizacija 2. aprila 2021. godine u blizini granice sa Hrvatskom susreli 50 vidno iscrpljenih muškaraca koji su se kretali prema Bihaću...

MISIJA UN-A U BIH: ZABRINUTOST ZBOG NASILNOG VRAĆANJA I PROTJERIVANJA MIGRANATA IZ HRVATSKE U BIH

SARAJEVO, 6. aprila -  Kako se navodi u saopštenju Misije UN u BiH, muškarci su išli pješke duž graničnog prijelaza sa Hrvatskom sa ranama na tijelima i sa potrebom za odjećom i obućom.

"UN ekipe hitne pomoći su im obezbijedile hranu, odjeću obuću i higijenske potrepštine, a kao odgovor na njihove povrede medicinski timovi nevladinih organizacija pružili su hitnu ljekarsku pomoć za 25 osoba", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju iz UN-a, muškarci su rekli da su im oduzeti mobilni telefoni, novac i lične stvari kada su pokušali preći granicu, te da su ih tukli štapovima i vratili nazad u BiH.

"Nasilno vraćanje i kolektivna protjerivanja zabranjeni su međunarodnim pravom i pravom Evropske unije, a UN najoštrije osuđuju upotrebu nasilja nad migrantima, tražiocima azila i izbjeglicama na bilo kojoj granici. Zahtijevamo od dotične države da istraže incident koji se dogodio 2. aprila i da svi počinitelji budu na odgovarajući način sankcionisani", poručuju iz Misije UN-a.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING