INFO

  • BRZOPOTEZNI NACIONALNI IDENTITET: KONSTITUTIVNOST U KULTURI IZBORNIH PREVARA
  • USK: NAKON USVAJANJA BUDŽETA OČEKUJE SE REDOVNA ISPLATA NOVČANIH NAKNADA DEMOBILISANIM BORCIMA
  • TRAGEDIJA U BIHAĆU: IZ RIJEKE UNE IZVUČENO TIJELO NESTALOG MIGRANTA
  • BH. KORONA BILANS: U BOSNI I HERCEGOVINI 1.302 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, 49 PREMINULIH
  • KONTROLA POŠTIVANJA EPIDEMIOLOŠKIH MJERA: RAZLIČITI STAVOVI O UKLJUČIVANJU POLICIJE
  • LICE I NALIČJE SUŽIVOTA: TAOCI MIGRANTSKE KRIZE U VLASTITOM DVORIŠTU
  • MESO NA GRANICI INTERESA: VIJEĆE MINISTARA BIH IZMEĐU UVOZA MESA, EVROPSKE UNIJE I MJERA ZAŠTITE
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME UZ MOGUĆU KIŠU I SNIJEG
  • USK KORONA BILANS: 44 NOVOZARAŽENIH OSOBA, ŠEST SMRTNIH ISHODA

MISIJA OSCE-A U BIH OBILJEŽILA MEĐUNARODNI DAN DJETETA

- Povodom 20. novembra održan webinar na temu “Iskorištavanje djece kroz sklapanje dječijih brakova”...

MISIJA OSCE-A U BIH OBILJEŽILA MEĐUNARODNI DAN DJETETA

SARAJEVO, 20. novembra - Misija Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) u Bosni i Hercegovini organizovala je webinar o temi “Iskorištavanje djece kroz sklapanje dječijih brakova”, koji je održan danas, 20. novembra, na Međunarodni dan djeteta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovaj događaj okupio je predstavnike ključnih lokalnih institucija nadležnih za borbu protiv trgovine ljudima i z​aštitu žrtava. Učesnici su bili i predstavnici pravosuđa, izvršnih i zakonodavnih tijela, organizacija civilnog društva i branilaca ljudskih prava iz BiH i susjednih država.

Učesnici su razgovarali o efikasnosti domaćih i međunarodnih okvira, koji bi trebali osigurati zaštitu od trgovine ljudima i ranih ili prisilnih brakova, kao i zaštitu žrtava pred relevantnim domaćim i međunarodnim tijelima. Dječiji brak često odgovara definiciji trgovine ljudima, i predstavlja kršenje ljudskih prava i narušavanje ljudskog dostojanstva.

“Nije iznenađujuće da mnoge djevojčice koje dolaze iz siromašnih sredina postaju plijenom organizovanih kriminalnih grupa, koje iskorištavaju djevojčice prisiljene na brak za prisilni kriminal, prisilno prosjačenje ili prostituciju”, kazala je Jasna Dobričik, šefica Odjela za ljudsku dimenziju pri Misiji OSCE-a u BiH i dodala:

“Kriza izazvana pandemijom virusa COVID-19 vjerovatno će dovesti do povećanja broja ranih brakova jer bi porodice iz ugroženih zajednica taj čin udaje svojih kćeri mogle posmatrati kao dostupno sredstvo preživljavanja u nedostatku adekvatne podrške društva”.

Ovaj webinar je dio širih aktivnosti Misije OSCE-a u BiH u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i promocije ljudskih prava.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING