INFO

  • BOSANSKA KRUPA OBILJEŽILA DAN DRŽAVNOSTI
  • DAN DRŽAVNOSTI BIH NERADNI DAN
  • NOVA SARADNJA BIH SA NJEMAČKOM: PRILIKA ZA NEZAPOSLENE OSOBE
  • RANGEL: NISAM OPTIMISTIČAN DA ĆE BIH 2021. POSTATI KANDIDAT, TO NE ZAVISI OD EU
  • KONTINUITET DRŽAVNOSTI JE ONO NAJVRIJEDNIJE ŠTO GRAĐANI IMAJU , IPAK BORCI ZASLUŽUJU PUNO VIŠE
  • SANSKI MOST - OBILJEŽEM DAN DRŽAVNOSTI BIH TE DAN OSNIVANJA 17. VITEŠKE KRAJIŠKE BRIGADE
  • USK: OD 33 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, ČAK 21 IZ BIHAĆA
  • OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI: KANTONALNA I DELEGACIJA GRADA BIHAĆA USK POLOŽILI CVIJEĆE NA SPOMEN OBILJEŽJA
  • VIŠE OD 1.100 NOVOZARAŽENIH U BIH I 49 SMRTNIH SLUČAJEVA
  • RIJEŠEN PROBLEM PRIJEVOZA STUDENATA

MISIJA OSCE-A U BIH OBILJEŽILA MEĐUNARODNI DAN DJETETA

- Povodom 20. novembra održan webinar na temu “Iskorištavanje djece kroz sklapanje dječijih brakova”...

MISIJA OSCE-A U BIH OBILJEŽILA MEĐUNARODNI DAN DJETETA

SARAJEVO, 20. novembra - Misija Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) u Bosni i Hercegovini organizovala je webinar o temi “Iskorištavanje djece kroz sklapanje dječijih brakova”, koji je održan danas, 20. novembra, na Međunarodni dan djeteta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovaj događaj okupio je predstavnike ključnih lokalnih institucija nadležnih za borbu protiv trgovine ljudima i z​aštitu žrtava. Učesnici su bili i predstavnici pravosuđa, izvršnih i zakonodavnih tijela, organizacija civilnog društva i branilaca ljudskih prava iz BiH i susjednih država.

Učesnici su razgovarali o efikasnosti domaćih i međunarodnih okvira, koji bi trebali osigurati zaštitu od trgovine ljudima i ranih ili prisilnih brakova, kao i zaštitu žrtava pred relevantnim domaćim i međunarodnim tijelima. Dječiji brak često odgovara definiciji trgovine ljudima, i predstavlja kršenje ljudskih prava i narušavanje ljudskog dostojanstva.

“Nije iznenađujuće da mnoge djevojčice koje dolaze iz siromašnih sredina postaju plijenom organizovanih kriminalnih grupa, koje iskorištavaju djevojčice prisiljene na brak za prisilni kriminal, prisilno prosjačenje ili prostituciju”, kazala je Jasna Dobričik, šefica Odjela za ljudsku dimenziju pri Misiji OSCE-a u BiH i dodala:

“Kriza izazvana pandemijom virusa COVID-19 vjerovatno će dovesti do povećanja broja ranih brakova jer bi porodice iz ugroženih zajednica taj čin udaje svojih kćeri mogle posmatrati kao dostupno sredstvo preživljavanja u nedostatku adekvatne podrške društva”.

Ovaj webinar je dio širih aktivnosti Misije OSCE-a u BiH u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i promocije ljudskih prava.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING