INFO

  • DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN HRANE
  • ESCOBAR: NOVA ADMINISTRACIJA BIĆE VRLO AKTIVNA U REGIONU, IMAMO ODGOVOR NA UTICAJ RUSIJE
  • BUŽIM: POTPISANI UGOVORI ZA ASFALTIRANJE 10 PUTNIH PRAVACA
  • ZATVARA LI PUTIN EVROPI CILJANO PLINSKI VENTIL?
  • PRIJE 14 GODINA NAPUSTIO NAS JE FENOMENALNI TOŠE PROESKI
  • USK KORONA STANJE: TESTIRANO 137 UZORAKA, 18 NOVOZARAŽENIH, JEDAN SMRTNI ISHOD

MINISTRICA ĐAPO TRAŽI HITNO OTVARANJE GRANICA ZA ULAZAK GRAĐANA TURSKE I ZEMALJA ISTOKA

- Vijeće ministara BiH mora prestati s diskriminacijom

MINISTRICA ĐAPO TRAŽI HITNO OTVARANJE GRANICA ZA ULAZAK GRAĐANA TURSKE I ZEMALJA ISTOKA

SARAJEVO, 21. avgusta - Već na narednoj sjednici Vlade Federacije BiH Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo uputit će zahtjev da se Federalna vlada zvanično obrati Vijeću ministara BiH i zatraži hitno otvaranje granica za ulazak građana Turske i zemalja istoka.

Iako već duže vrijeme ministrica Đapo od Vijeća ministara BiH traži da donese odluku o otvaranju granica za građane Turske i zemalja istoka, to se bez ikakvog objašnjenja još nije desilo.

- S druge strane, Turska kao država građanima BiH potpuno je otvorila svoje granice i mogu ulaziti bez ikakvih administrativnih barijera. Također, bitno je istaknuti da Turska ima najmanji broj zaraženih virusom COVID-19 pa je i gledajući statistiku, potpuno nejasno zašto je ta država na crnoj listi BiH. Od Turske možemo naučiti mnogo o tome kako se pomoću skenera kontroliraju turisti na aerodromima prilikom dolaska, pa je gotovo nemoguće da vam dođe zaražena osoba. Onaj ko ima povišenu temperaturu, diskretno ga pozovu i testiraju. To isto možemo raditi i mi na našim aerodromima – kazala je dr. Đapo.

No, bez obzira i na to, Vijeće ministara BiH treba da nakon otvaranja granice, propiše i uvjete ulaska u BiH u smislu da gosti dostave negativan test na koronavirus ili na neki drugi način.

Vijeće ministara BiH mora prestati s diskriminacijom građana Turske i istočnih zemalja, jer je u Bosni i Hercegovini mnogo investitora i biznismena s tog područja, posebno u obrazovanju. Također, uspostavljene su direktne aviolinije, a i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) od naših vlasti tražio da se otvore granice BiH za državljane Turske.

- Turistička sezona spašena je u Neumu, našem jedinom gradu na moru, zahvaljujući domaćim gostima. Ali, to nije slučaj u ostalim dijelovima BiH koji dominantno žive od turizma, Sarajevo, Jajce, Bihać, Travnik... Ti gradovi su pusti, kada su u pitanju turisti, pa bi dolazak gostiju sa istoka značajno spasio sezonu. Ugostitelji neće moći finansijski izdržati ovu godinu, ako granice ne budu otvorene – naglasila je dr. Đapo.

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING