INFO

  • BH. PRIRODNI PRIRAŠTAJ: NATALITET U DEBELOM MINUSU, MORTALITET U UZLAZNOJ PUTANJI
  • BH. FENOMEN: POJEDINCI U BIH GODINAMA NELEGALNO IZNAJMLJUJU STANOVE MIGRANTIMA, NADLEŽNI NEMAJU RJEŠENJE
  • DR. ALEMKA MARKOTIĆ UPOZORAVA KADA MOŽEMO OČEKIVATI 4 VAL KORONAVIRUSA: NAJVIŠE OBOLIJEVAJU OSOBE IZMEĐU 50 I 60 GODINA
  • SAD: NEKOLIKO HILJADA LJUDI NA PROTESTIMA PODRŠKE PALESTINI
  • USK: TESTIRANA 193 UZORKA, 4 NOVOZARAŽENE OSOBE
  • BICIKLISTI SU UNI ZA ROĐENDAN VOZILI ZAHTJEVU RUTU DUGU OKO ŠEZDESET I ČETIRI KILOMETRA
  • NOVI ZAKON O RADU POOŠTRIO PROPISANE MJERE ALI I PREDVIĐENE KAZNE ZA POSLODAVCE
  • BH. KORONA BILANS: U BOSNI I HERCEGOVINI 106 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULA 31 OSOBA
  • NETANYAHU SE ZAHVALIO BIH NAKON ČEGA JE REAGIRAO DŽAFEROVIĆ NEGIRAJUĆI BILO KAKVU PODRŠKU UBIJANJU NEDUŽNIH CIVILA U GAZI

MINISTARSTVO CIVILNIH POSLOVA BIH: SZO SAVJETUJE DA ZEMLJE NASTAVE S PRIMJENOM ASTRAZENECA VAKCINA

- Globalni savjetodavni odbor Svjetske zdravstvene organizacije za sigurnost vakcina (GACVS) konstatirao je da uzročno-posljedična veza između vakcina AstraZeneca i pojave krvnih ugrušaka nije potvrđena zbog ograničenih podataka...

MINISTARSTVO CIVILNIH POSLOVA BIH: SZO SAVJETUJE DA ZEMLJE NASTAVE S PRIMJENOM ASTRAZENECA VAKCINA

SARAJEVO, 10. aprila - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) savjetuje da zemlje nastave s primjenom AstraZeneca vakcina, saopšteno je iz kabineta Ankice Gudeljević, ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Saopštenje je izdato u vezi sa dopisom predstavnika COVAX mehanizma u vezi s nedavnim znanstvenim ispitivanjima ovih vakcina.

"Dopisom se iznova potvrđuje sigurnost koja je posebice zajamčena samo u okviru mehanizma koji su strogo kontrolirani i u koje je BiH uključena. Naime, glavni prioritet COVAX-a je osiguravanje sigurnih i efikasnih cjepiva za najugroženije širom svijeta. Partneri COVAX-a, uključujući SZO, pomno prate vijesti o mogućnosti vrlo rijetke nuspojave AZ vakcine. Odluke o uporabi cjepiva temelje se na smjernicama SZO", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je 7. aprila 2021. godine, Globalni savjetodavni odbor SZO za sigurnost cjepiva (GACVS) pregledao najnovije globalne podatke o vrlo rijetkim događajima krvnih ugrušaka sa niskom razinom trombocita nakon cijepljenja AstraZeneca vakcinama. Ovaj se pregled odvijao zajedno s nalazima Europske agencije za lijekove i vlastite kontrole Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode Ujedinjenog Kraljevstva.

"Globalni savjetodavni odbor Svjetske zdravstvene organizacije za sigurnost vakcina (GACVS) konstatirao je da uzročno-posljedična veza između vakcina AstraZeneca i pojave krvnih ugrušaka nije potvrđena zbog ograničenih podataka, te da se daljnja uporaba AstraZeneca vakcina pažljivo prati", stoji u saopštenju.

Kao što je ponovljeno u izjavama Europske agencije za lijekove, kao i Svjetskog savjetodavnog odbora SZO za sigurnost cjepiva (GVACS), AZ cjepivo ostaje važno javnozdravstveno sredstvo protiv pandemije COVID-19 i efikasno je u prevenciji teških slučajeva, hospitalizacije i smrti.

"Zemljama se savjetuje da ojačaju svoje sustave nadzora i nastave sa praćenjem i izvješćivanjem putem regulatora za lijekove", navodi se saopštenju.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING