INFO

  • U RS TESTIRANO 595 UZORKA, OSAM POZITIVNIH NA KORONAVIRUS
  • MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA USK NERMIN KLJAJIĆ – SITUACIJA OKO DOLASKA MIGRANATA SE SVE VIŠE USLOŽNJAVA
  • TUŽILAŠTVO SE ŽALILO NA PUŠTANJE NOVALIĆA, SOLAKA I HODŽIĆA: SVI GRAĐANI MORAJU BITI JEDNAKI PRED ZAKONOM
  • KOLEGIJ SKUPŠTINE – PREDSTOJI KONSTRUKTIVAN RAD
  • VRIJEME: UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME, S PLJUSKOVIMA TOKOM POSLIJEPODNEVA
  • SDA SPREMNA PREUZETI MJESTO MINISTRA SIGURNOSTI
  • PONOVNI RAST BROJA ZARAŽENIH U FBIH: POZITIVNO 10 UZORAKA
  • CENTRALNA BANKA BIH DOBILA ODLUKU DA PODIJELI 330 MILIONA EURA NOVCA MMF-A

MINISTAR FINANSIJA VEDRAN PRŠA: KANTONU JE BITNA SVAKA KONVERTIBILNA MARKA

- Na održanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBIH, usvojeni su zaključci kojim bi USK kao pomoć u rješavanju migrantske krize trebao dobiti 4 miliona maraka za zdravstvo te opremanje kantonalnog MUP-a. Time bi se mimo budžeta sanirao dio posljedica izazvanih migrantskom krizom, što u Ministarstvu finansija USK, ocjenjuju dobro došlim u ovakvoj finansijskoj situaciji. Uz ovo, ukoliko se usvoji i drugačija raspodjela javnih prihoda znatno bi pomogla finansijskoj stabilnosti USK

MINISTAR FINANSIJA VEDRAN PRŠA: KANTONU JE BITNA SVAKA KONVERTIBILNA MARKA


USK, 15. maja - Inicijativa krajiških zastupnika kako bi federalni Parlament, odobrio povećanje procenata u raspodjeli javnih prihoda, trebao bi makar dijelom sanirati posljedice nastale migrantskom krizom.

Uz ovu posljednju i ranijih godina pokušavalo se ostvariti povećanje, ali bezuspješno. Okvirno bi godišnje to iznosilo oko 1,5 milion maraka što u kantonalnom Ministarstvu finansija smatraju ipak pravednijim od dosadašnjeg načina.

Ministar finansija u Vladi USK Vedran Prša smatra da je ovaj kanton diskriminiran u odnosu na druge koji su u privilegiranom položaju. USK je kako navodi pod pritiskom migrantske krize uz mali koeficijent kad je u pitanju pripadnost prihoda. Kako je pored ostalog kazao, tu su još i potraživanja koja nisu naplaćena već decenijama. U nadi da će se ove godine ipak realizirati ova sredstva, u ministarstvu će posebnu pažnju posvetiti naplati potraživanja koja se većinom odnose na koncesione ugovore.

Da je itekako svaka marka bitna potvrđuje i Centralna evidencija povjerilaca koja se od 2013 godine ažurira na web stranici Ministarstva finansija. Time se na transparentan i javan način prikazuju obaveze i dugovanja koje kanton ima. Skoro 90% duga po pravosnažnim presudama odnosi se na resor Ministarstva obrazovanja, a timovi koje će biti formirano uskoro, imat će zadatak ponuditi makar djelimično rješenje. Na isti način tražilo bi se rješenje duga od skoro 6 miliona maraka za dobavljače i ostala pravna lica koja nisu budzetski korisnici.

Ukoliko se ostvari incijativa koju su pokrenuli zastupnici iz USK u federalnom Parlamentu, povećanjem prihoda sanirao bi se makar dio nastalih dugovanja.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING