INFO

  • BH. PRIRODNI PRIRAŠTAJ: NATALITET U DEBELOM MINUSU, MORTALITET U UZLAZNOJ PUTANJI
  • BH. FENOMEN: POJEDINCI U BIH GODINAMA NELEGALNO IZNAJMLJUJU STANOVE MIGRANTIMA, NADLEŽNI NEMAJU RJEŠENJE
  • DR. ALEMKA MARKOTIĆ UPOZORAVA KADA MOŽEMO OČEKIVATI 4 VAL KORONAVIRUSA: NAJVIŠE OBOLIJEVAJU OSOBE IZMEĐU 50 I 60 GODINA
  • SAD: NEKOLIKO HILJADA LJUDI NA PROTESTIMA PODRŠKE PALESTINI
  • USK: TESTIRANA 193 UZORKA, 4 NOVOZARAŽENE OSOBE
  • BICIKLISTI SU UNI ZA ROĐENDAN VOZILI ZAHTJEVU RUTU DUGU OKO ŠEZDESET I ČETIRI KILOMETRA
  • NOVI ZAKON O RADU POOŠTRIO PROPISANE MJERE ALI I PREDVIĐENE KAZNE ZA POSLODAVCE
  • BH. KORONA BILANS: U BOSNI I HERCEGOVINI 106 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULA 31 OSOBA
  • NETANYAHU SE ZAHVALIO BIH NAKON ČEGA JE REAGIRAO DŽAFEROVIĆ NEGIRAJUĆI BILO KAKVU PODRŠKU UBIJANJU NEDUŽNIH CIVILA U GAZI

MINISTAR DEDIĆ NA GLOBALNOM SAMITU MINISTARA POLJOPRIVREDE U BERLINU

- U sklopu konferencije ministar Dedić je održao niz bilateralnih sastanaka s ministrima poljoprivrede zemalja EU, te predstavnicima Direktorata za proširenje Evropske komisije (EK) i čelnicima Generalnog direktorata za poljoprivredu EK

MINISTAR DEDIĆ NA GLOBALNOM SAMITU MINISTARA POLJOPRIVREDE U BERLINU


SARAJEVO, 22. januara - Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, na poziv Ministarstva poljoprivrede Savezne Republike Njemačke i ministra Christiana Schmidta, učestvovao je u Berlinu na 10. konferenciji ministara koja se održava u okviru Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu (GFFA).

Ministar Dedić je istakao da su evropski fondovi velika mogućnost, ali i izazov, te da od daljnje saradnje između entiteta i države zavisi da li će uspjeti da bude iskorištena.

“U Berlinu sam dobio uvjerenje da će nam Evropska unija, a pogotovo Njemačka, pružati na tom polju kontinuiranu podršku”, istakao je Dedić u izjavi za Fenu.

Na konferenciji se okupilo 69 ministara iz cijelog svijeta kako bi razmotrili na koji se način može oblikovati globalnu budućnost stočarstva.

U zajedničkom komunikeu ministri su potvrdili svoje zalaganje za osiguranje dovoljnih količina kvalitetne hrane iz stočarske proizvodnje, imajući u vidu sve veći broj stanovnika u svijetu i rješavanje svih izazova s kojima se suočava ovaj sektor.

U zajedničkoj izjavi prisutni ministri su naglasili da od stočarstva živi oko 1,3 milijarde ljudi, te da je to izvor prihoda i zaposlenja u mnogim područjima svijeta koje pomaže u razvoju ruralnih područja. Uz dovoljan pristup veterinarskoj njezi i uz poboljšano upravljanje zdravljem i dobrobiti životinja, animalna proizvodnja u svijetu bi trebala biti povećana za oko za oko 20 posto.

Dedić je istakao da je zaštita zdravlja životinja i podrška održivoj proizvodnji hrane životinjskog porijekla jedan od glavnih zadataka Federalnog ministarstva koje vodi stalnu brigu o kvalitetu bh. animalnih proizvoda.

“Dobijanje mogućnosti izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u EU je pokazalo da dobro radimo naš posao. U prvom kvartalu ove godine očekujemo od EU i zeleno svjetlo za izvoz mesa peradi”, kazao je, napominjući da BiH ima kvalitetne proizvode, ali i nedostatke u zakonodavstvu.

Ministar je podsjetio da još nije donesen zakon o veterinarstvu na nivou Bosne i Hercegovine usklađen sa zakonodavstvom EU, te da već duže vrijeme postoji zastoj u saradnji između enititeta i države.

Federalni ministar je izrazio nadu da će usvajanje strateškog plana ruralnog razvoja BiH dati novi podstrek zajedničkim inicijativama.

U sklopu ove konferencije ministar Dedić je održao niz bilateralnih sastanaka s ministrima poljoprivrede zemalja EU, te predstavnicima Direktorata za proširenje Evropske komisije (EK) i čelnicima Generalnog direktorata za poljoprivredu EK.

Na sastancima je razgovarano i o predstojećoj implementaciji Strateškog plana ruralnog razvoja. Budući da strategija definira samo strateške ciljeve, naglašava federalni ministar, EU je propisala donošenje dodatnih dokumenata kako bi BiH precizno odredila gdje želi usmjeriti IPA II sredstva.

“Federalno ministarstvo će učestvovati u njihovoj izradi. Težište planiramo staviti na podršku investicijama u poljoprivredna gospodarstva i preradu poljoprivrednih proizvoda. Našoj poljoprivredi treba modernizacija i bez pomoći EU teško da možemo postići značajne pomake”, zaključio je Dedić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING