INFO

 • POMOZI.BA: APEL ZA POMOĆ ZA ČETVERO DJECE KOJA SU PRERANO OSTALA BEZ MAJKE
 • BIHAĆ: GRADSKA UPRAVA I FONDACIJA MOZAIK OSNAŽUJU PODUZETNIŠTVO MLADIH BIŠĆANA
 • BIH: OD NAREDNE SEDMICE IZ SARAJEVA AUTOBUSI ZA LJUBLJANU, ČEKA SE NA USPOSTAVU LINIJA ZA SPLIT I DUBROVNIK
 • BANJA LUKA: JOŠ 10 OSOBA OBOLJELO OD VIRUSA KORONA U RS
 • ŠUHRET FAZLIĆ: RADONČIĆ JE DOBRO RADIO, NE SMIJEMO DOZVOLITI STAMPEDO MIGRANATA
 • U MOSTARU POČEO SASTANAK DRAGANA ČOVIĆA I ANDREJA PLENKOVIĆA
 • VLADA FBIH: NACIONALNOM PARKU 'UNA' ODOBRENO POLA MILIONA KM
 • PORODICE ČETIRI ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI ODUSTALE OD UKOPA OVE GODINE
 • POTVRĐENA DVA NOVA SLUČAJA COVID-19 U FEDERACIJI BIH
 • USK: MATURANTI SE VRATILI U ŠKOLSKE KLUPE
 • VLADA USK ODOBRILA UPISNE KVOTE NA BIHAĆKOM UNIVERZITETU

MIGRANTSKA KRIZA: SAMO JEDAN OD BROJNIH SAVREMENIH SIGURNOSNIH IZAZOVA

- Na svakih 20 kilometara, duž linije od 900 kilometara kopnene ili tkz. zelene granice u našoj zemlji, raspoređen je jedan granični policajac.Uobičajena je to praksa jer isti prosjek imaju i evropske zemlje poput Austrije i Madjarske. Granična policija uz ljudski, nadzor granice vrši i naprednim tehnološkim rješenjima poput dronova i toplinskih kamera. Da bi se osnažili svi resursi ove službe, putem UNDP pomaže i njemačka Vlada sa značajnim sredstvima. Ipak problem bi se trebao rješavati tamo odakle počinje, mišljenje je stručnjaka koji su prisustvovali na nedavnoj održanoj radionici u Velikoj Kladuši

MIGRANTSKA KRIZA: SAMO JEDAN OD BROJNIH SAVREMENIH SIGURNOSNIH IZAZOVA


VELIKA KLADUŠA, 18. juna - Različite su vrste sigurnosnih izazova s kojima se BIH trenutno susreće. I za vrijeme koje dolazi, predviđanja su da će ih biti još više, od trgovine oružjem i ljudima, do migrantske krize koja postaje alarmantna.

Uz jako dobre kapacitete državnih agencija koji već postoje, nužno je jače povezivanje u lokalnoj zajednici kako bi svi koji žive i kreću se u pograničnim dijelovima znali kako reagirati ovisno od situacije na terenu. Uz to nužno je zapravo djelovati tamo gdje problem nastaje, miišljenje je i profesora s Fakulteta kriminalističkih nauka u Sarajevu koji su uključeni u ovaj projekt EU.   

Prema onom što smatra profesor kriminolog Elmedin Muratbegović, problem je generiran i prenosi se preko "protočnih" granica sa kretanjem migranata prema EU. Problem u ovoj regiji bi se mogao u velikoj mjeri riješiti na granicama Makedonije.

Da Granična policija treba pomoć i ostalih agencija i institucija  potencira i ministar MUP USK Anel Ramić.Time bi i naš kanton bio manje na udaru migranata koji žele doći do EU. Prema njegovom mišljenju, određen broj policijskih službenika se može uključiti u zaštitu granice BiH posebno prema istoku odakle dolazi najveći broj imigranata.

Dok do toga dođe sve raspoložive snage svakodnevno su uključene u praćenje migrantske krize. Kako navodi ministar Ramić, svakodnevno se evidentiraju autobusi koji dovoze od 30 do 60 novih migranata na prostor USK, što potvrđuje da imamo krizu i problem koji treba rješavati.

BIH je kao ostale zemlje u regiji, trenutno zbog migrantske krize izložena nizu  sigurnosnih izazova. Pomoć koja putem evropskih fondova pristize nastavlja se i ubuduće što  je definitivno potrebno  u trenutnoj situaciji.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING