INFO

 • POMOZI.BA: APEL ZA POMOĆ ZA ČETVERO DJECE KOJA SU PRERANO OSTALA BEZ MAJKE
 • BIHAĆ: GRADSKA UPRAVA I FONDACIJA MOZAIK OSNAŽUJU PODUZETNIŠTVO MLADIH BIŠĆANA
 • BIH: OD NAREDNE SEDMICE IZ SARAJEVA AUTOBUSI ZA LJUBLJANU, ČEKA SE NA USPOSTAVU LINIJA ZA SPLIT I DUBROVNIK
 • BANJA LUKA: JOŠ 10 OSOBA OBOLJELO OD VIRUSA KORONA U RS
 • ŠUHRET FAZLIĆ: RADONČIĆ JE DOBRO RADIO, NE SMIJEMO DOZVOLITI STAMPEDO MIGRANATA
 • U MOSTARU POČEO SASTANAK DRAGANA ČOVIĆA I ANDREJA PLENKOVIĆA
 • VLADA FBIH: NACIONALNOM PARKU 'UNA' ODOBRENO POLA MILIONA KM
 • PORODICE ČETIRI ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI ODUSTALE OD UKOPA OVE GODINE
 • POTVRĐENA DVA NOVA SLUČAJA COVID-19 U FEDERACIJI BIH
 • USK: MATURANTI SE VRATILI U ŠKOLSKE KLUPE
 • VLADA USK ODOBRILA UPISNE KVOTE NA BIHAĆKOM UNIVERZITETU

MIGRANTSKA KRIZA KATALIZATOR NEGATIVNIH EKONOMSKIH TRENDOVA

- Udruženje poslodavaca F BIH zajedno sa Grupacijom poslodavaca USK javnim saopćenjem upozorili su na sve složeniju ekonomsku situaciju i smanjenje privrednih aktivnosti što se direktno dovodi u vezu s aktuelnom migrantskom krizom. Neadekvatno rješavanje njihovog statusa, rezultiralo je povećanim stepenom nesigurnosti, sve izraženijim odlaskom mladih i obrazovnih što privrednike stavlja u nezavidan položaj

MIGRANTSKA KRIZA KATALIZATOR NEGATIVNIH EKONOMSKIH TRENDOVA


USK, 15. februara - Privreda, poljoprivreda i turizam sektori koji pored ostalih problema otežano funkcioniraju na području cijelog kantona sada su opterećeni dodatnim poteškoćama.

Poslovni ambijent tako direktno nosi breme posljedica migrantske krize koja je definitivno promijenila način života, ali i poslovanja lokalnih privrednika. Porodica Četić iz Bihaća djelatnost kojom se bave posljednjih godina proširila je i turističkom ponudom s nekoliko apartmana što u ovom trenutku ne izgleda kao najisplativija investicija.

U prošloj godini u USK nisu zabilježene značajne investicije, koje su ovom dijelu BIH i inače zanemarive smatraju u Udruženju poslodavaca F BIH. Uz poreznu politiku te parafiskalne namete koje država propisuje jednostavno nema prostora za veći razvoj, ali i veće plaće  kojima bi zadržali  svoje radnike. Tome svakako ne doprinosi i dolazak migranata i izbjeglica koji mijenjaju sliku života i rada u kantonu.

Dok se nešto konkretno ne poduzme, privredna aktivnost svakodnevno bilježi pad. A velike nade koje je uz domaću privredu, i lokalno stanovništvo polagalo u povećani dolazak turista, već tokom prošle sezone nisu ispunjene. Ove godine i  kod većih hotela postoji bojazan da će situacija biti još gora.

Kako nema naznaka skorom poboljšanju situacije  iz UP F BiH i Grupacije poslodavaca Unsko sanskog kantona pozivaju nadležne državne i entitetske institucije da ulože dodatne napore kako bi kroz poticaje pomogli kompanijama sa područja USK u kojima su zbog migrantske krize zaustavljeni rast, razvoj i nova zapošljavanja.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING