INFO

  • LYON I MANCHESTER CITY ČETVRTFINALISTI LIGE PRVAKA
  • INTERPOL ĆE U BEJRUT POSLATI MEĐUNARODNI TIM STRUČNJAKA
  • UZALUD NAM TRUD ŽVIŽDAČI: UIO BIH POKRENULA DISCIPLINSKI POSTUPAK PROTIV ZVIŽDAČA KOJI JE PRIJAVIO NEPRAVILNOSTI
  • SPECIJALNO KORONA VASPITANJE: SPECIJALCI NA ULICAMA SARAJEVA PRATE INSPEKTORE KOJI KONTROLIŠU POŠTIVANJE MJERA
  • DANAS U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • IZDATA NOVA NAREDBA KRIZNOG ŠTABA ZA FBIH: SVE MJERE PRODUŽENE ZA 14 DANA!
  • AVANTURA FILM FESTIVAL - KONFERENCIJA ZA NOVINARE

MIGRANTSKA KRIZA: IOM POMAŽE VLASTIMA U BIH

- IOM će i u narednim danima nastaviti osiguravati transfer do 450 migranata u tvornicu Bira, što će, ako se ne poveća broj migranata u Bihaću, omogućiti uklanjanje šatora oko đačkog doma

MIGRANTSKA KRIZA: IOM POMAŽE VLASTIMA U BIH

SARAJEVO, 27. oktobra– Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je u protekla tri dana pomogla vlastima u BiH da otvore dva nova privremena centra za smještaj migranata, u kasarni Ušivak u Hadžićima i bivšoj tvornici Bira u Bihaću, u saradnji sa UNHCR om i partnerima iz civilnog društva.

“Ovo je drugi najvažniji događaj nakon otvaranja hotela Sedra. Ovo neće samo osigurati odgovarajući privremeni smještaj i pomoć migrantima koji putuju preko teritorije Bosne i Hercegovine, već će doprinijeti i smanjenju pritiska na lokalno stanovništvo, naročito u Bihaću i poboljšati sigurnosnu situaciju” rekao je Peter Van der Auweraert,  IOM Koordinator za zapadni Balkan.

Jučer je u Ušivku smješteno 360 izbjeglica i migranata, nakon što je centar u srijedu otvorio vrata. Većina korisnika je prebačena iz Unsko sanskog kantona, dok preostali broj dolazi iz područja Sarajeva.

Korisnici Ušivka su uglavnom muškarci – samci, te izvjestan broj ranjivih adolescenata, dok su porodice iz Unskosanskog kantona prebačene u Salakovac i Azilnatski centar u Delijašu.

Tvornica Bira u Bihaću primila je prvu grupu od 117 migranata. Prioritet je dat porodicama, djeci bez pratnje i drugim migrantima, koji su spavali u šatorima i drugim improviziranim skloništima u parku u blizini bivšeg đačkog doma.

Bivši đački dom je tokom prethodnih dana nadmašio svoje kapacitete. Tamo je boravilo više od 1100 pojedinaca, kako unutar tako i u okolini zgrade, što je zahtijevalo brzo premještanje dijela ove populacije.

IOM će i u narednim danima nastaviti osiguravati transfer do 450 migranata u tvornicu Bira, što će, ako se ne poveća broj migranata u Bihaću, omogućiti uklanjanje šatora oko đačkog doma. Migranti, koji se premješteni u tvornicu Bira, smješteni su u gumene šatore i kontejnere prilagođene za zimske uslove u nekadašnjim halama, imali su ljekarski pregled, te im je osigurana hrana, deke, higijenske i druge osnovne potrepštine, a Crveni križ grada Bihaća će im osigurati tri obroka dnevno.

IOM osigurava podršku vlastima u BiH u pronalaženju održivih rješenja vezanih za odgovarajući smještaj za migrante, koji se trenutno nalaze u Trnovima u blizini graničnog prelaza Maljevac, nedaleko od Velike Kladuše. U međuvremenu, Crveni križ FBiH osigurava migrantima tri obroka dnevno.

Osoblje IOM-a na terenu je potvrdilo da migranti, koji su se smjestili u blizini graničnog prelaza, imaju pristup hrani koja se distribuira u Trnovima.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING