INFO

  • BH. PRIRODNI PRIRAŠTAJ: NATALITET U DEBELOM MINUSU, MORTALITET U UZLAZNOJ PUTANJI
  • BH. FENOMEN: POJEDINCI U BIH GODINAMA NELEGALNO IZNAJMLJUJU STANOVE MIGRANTIMA, NADLEŽNI NEMAJU RJEŠENJE
  • DR. ALEMKA MARKOTIĆ UPOZORAVA KADA MOŽEMO OČEKIVATI 4 VAL KORONAVIRUSA: NAJVIŠE OBOLIJEVAJU OSOBE IZMEĐU 50 I 60 GODINA
  • SAD: NEKOLIKO HILJADA LJUDI NA PROTESTIMA PODRŠKE PALESTINI
  • USK: TESTIRANA 193 UZORKA, 4 NOVOZARAŽENE OSOBE
  • BICIKLISTI SU UNI ZA ROĐENDAN VOZILI ZAHTJEVU RUTU DUGU OKO ŠEZDESET I ČETIRI KILOMETRA
  • NOVI ZAKON O RADU POOŠTRIO PROPISANE MJERE ALI I PREDVIĐENE KAZNE ZA POSLODAVCE
  • BH. KORONA BILANS: U BOSNI I HERCEGOVINI 106 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULA 31 OSOBA
  • NETANYAHU SE ZAHVALIO BIH NAKON ČEGA JE REAGIRAO DŽAFEROVIĆ NEGIRAJUĆI BILO KAKVU PODRŠKU UBIJANJU NEDUŽNIH CIVILA U GAZI

MIGRANTI U POSLJEDNJA ČETIRI MJESECA POČINILI 250 KRIVIČNIH DJELA

- U Kantonalnom tužilaštvu u tom periodu primili oko 70 takvih predmeta, do sada podignuto sedam optužnica, od kojih dvije sud nije potvrdio - Razlog je nemogućnost identifikacije osumnjičenih, zbog čega se ne mogu procesuirati

MIGRANTI U POSLJEDNJA ČETIRI MJESECA POČINILI 250 KRIVIČNIH DJELA


BIHAĆ, 12. novembra - Migranti su u Unsko-sanskom kantonu u posljednje vrijeme sve više akteri brojnih krivičnih djela. Nakon podataka iz MUP-a USK-a da su u protekla četiri mjeseca počinili oko 250 krivičnih djela, u Kantonalnom tužilaštvu doznajemo da su oni u tom periodu primili oko 70 takvih predmeta.  Do sada je podignuto sedam optužnica, od kojih dvije sud nije potvrdio. Razlog je nemogućnost identifikacije osumnjičenih, zbog čega se oni ne mogu procesuirati.

Od oko 70 zaprimljenih predmeta u protekla četiri mjeseca, u kojima su počinioci migranti, Kantonalno tužilaštvo imalo je 29 sa poznatim izvršiocem krivičnog djela, 30 neodredivih krivičnih djela, u kojima se sumnja da je učesnik migrant, ali još uvijek nema dovoljno elemenata da bi se provodila bilo kakva istraga, dva predmeta u kojima su maloljetnici počinili krivično djelo i 11 predmeta, u kojima su počinioci nepoznati, a oštećeni tvrdi da su ih počinili migranti. Većina migranata nema nikakvih dokumenata, te Tužilaštvo uzima podatke na temelju njihovog iskaza.

"Uzima se i otisak prstiju i vrši daktilofotoskopiranje tako da možemo upoređivati da li se radi o toj osobi ili ne. Vršimo provjere putem Interpola i Ministarstva sigurnosti. Zapravo i sud u tom pravcu u nekim predmetima nam nije dozvolio da potvrde optužnicu, dok mi ne uradimo tu identifikaciju. Negdje to ide brže, negdje sporije, tako da se može desiti da mi zapravo ni ne utvrdimo idemntifikaciju neke osobe, pa ona eventualno ostane nekažnjena", kaže glavna tužiteljica Fadila Amidžić.

Amidžiće dodaje da to za sada nije veliki broj predmeta, te da se u većini slučajeva uspijeva doći do identiteta osumnjičenih, posebno kod počinioca težih krivičnih djela, koji uglavnom budu u pritvoru do izricanja presude. No, ako uzmemo u obzir strukturu predmeta po vrsti krivičnih djela koja čine migranti, zabrinjava činjenica da bi bilo ko od njih mogao ostati nekažnjen. Migranti su do sada počinili ubistvo i pokušaj ubistva, silovanje i pokušaj silovanja, bludnje radnje, dva razbojništva i 18 krađa, dok su ostalo krivična djela sa manje zaprijećenim kaznama. Stoga nas je zanimalo, šta se dalje radi s osumnjičenim migrantima, kojima se ne može utvrditi identitet.

"Mi o tome obavještavamo Ministarstvo sigurnosti i predmet zapravo držimo nezavršenim što nam isto predstavlja problem. Ako se radi o težim krivičnim djelima onda tražimo premještanje počinilaca, što je dosad bilo u nekoliko slučajeva, inače su oni ovdje u migrantskim centrima, kreću se, mi nemamo spoznaja gdje se oni nalaze trenutno, osim ako naredimo neke istražne radnje", kaže glavna tužitelljica Tužilaštva USK.

Dakle, niko ne može garantirati da se takvi počinioci, ukoliko ih i izmjeste u neki drugi dio zemlje, neće ponovo vratiti tamo gdje su počinili krivično djelo. Migrantska kriza uveliko je otkrila slabosti bh. sistema da se uhvati u koštac sa ovakvim problemima. Pored policije, značajan dio tereta zasigurno je i na Tužilaštvu, kojem je posao značajno usložnjen.



VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE





MARKETING