INFO

  • U RS TESTIRANO 595 UZORKA, OSAM POZITIVNIH NA KORONAVIRUS
  • MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA USK NERMIN KLJAJIĆ – SITUACIJA OKO DOLASKA MIGRANATA SE SVE VIŠE USLOŽNJAVA
  • TUŽILAŠTVO SE ŽALILO NA PUŠTANJE NOVALIĆA, SOLAKA I HODŽIĆA: SVI GRAĐANI MORAJU BITI JEDNAKI PRED ZAKONOM
  • KOLEGIJ SKUPŠTINE – PREDSTOJI KONSTRUKTIVAN RAD
  • VRIJEME: UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME, S PLJUSKOVIMA TOKOM POSLIJEPODNEVA
  • SDA SPREMNA PREUZETI MJESTO MINISTRA SIGURNOSTI
  • PONOVNI RAST BROJA ZARAŽENIH U FBIH: POZITIVNO 10 UZORAKA
  • CENTRALNA BANKA BIH DOBILA ODLUKU DA PODIJELI 330 MILIONA EURA NOVCA MMF-A

MIGRANT UBIJEN I UKOPAN U BILEĆI JE SEID ADDOU: PORODICA TRAŽI PREBACIVANJE TIJELA U MAROKO

- Migrant čija je dženaza kao nepoznatoj osobi obavljena početkom oktobra u Bileći je 20-godišnji Seid Addou iz Maroka. Ovu informaciju je dobio Sadet efendija Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacka i Bileće, kojem se sinoć javio Seidov brat Mostapha, izrazivši želju da Seidovo tijelo uz pomoć porodice bude prebačeno iz Bosne i Hercegovine u Maroko, odnosno rodni grad Berkane...

MIGRANT UBIJEN I UKOPAN U BILEĆI JE SEID ADDOU: PORODICA TRAŽI PREBACIVANJE TIJELA U MAROKO

SARAJEVO, 28. oktobra - Migrant čija je dženaza kao nepoznatoj osobi obavljena početkom oktobra u Bileći, ustvari je dvadesetogodišnji Seid Addou iz Maroka. Ovu informaciju sinoć je dobio Sadet efendija Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacka i Bileće, kojem se sinoć javio Seidov brat Mostapha, izrazivši želju da Seidovo tijelo uz pomoć porodice bude prebačeno iz Bosne i Hercegovine u Maroko, odnosno rodni grad Berkane. 

Do efendije Bilalića stigla je i lična karta Seida Addoua na kojoj piše da je rođen 15. augusta 1999. godine u mjestu Berkane, od oca Mohammeda i majke Rahime. 

"Mi smo nakon dženaze namaza sebe na neki način obavezali da ćemo pokušati stupiti u kontakt sa prijeteljima i ljudima koji poznaju merhuma, sada već poznatog imena i prezimena, Seida Addoua iz Maroka, dvadesetogodišnjaka", kazao je u razgovoru za AA efendija Bilalić. 

Efendija je naveo kako su radili i postupali onako kako su i rekli onoga dana kada je bila dženaza, bez obzira na to što je obdukcija govorila da je prema otiscima zuba riječ o muškarcu između 25 i 30 godina.

"Mi smo bili uporni. Na nekoliko adresa i preko naših centara koji se brinu o migrantima slali smo Seidove fotografije. Iznenada me je nazvao Granični policajac BiH Ivica Sabljo iz Posušja, koji je dobio moj broj. Nakon što sam mu dostavio Seidove fotografije, koje je on proslijedio njegovoj porodici, jednom čudnom vezom, ali, eto, Bog određuje, sinoć mi se javio Seidov brat Mostapha. Porodica je iskazala spremnost da prebace Seidovo tijelo u Maroko, u rodni grad Berkane", kazao je efendija Bilalić. 

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko i Bileća kazao je kako sada na neki način predstoji da se izvrši identifikacija i pripremi dokumentacija koja je neophodna za transport tijela u Maroko.

"Imajući u vidu da nikoga nemaju ovdje, očekujem na neki način i pomoć institucija i države BiH, a i ovih koji se bave migrantima i izbjeglicama. Ne znam šta predviđa zakon u Bosni i Hercegovini, kako taj postupak ide oko transporta tijela. DNK je urađena prilikom obdukcije u bolnici u Trebinju. Porodica je poslala Seidovu ličnu kartu i sve što je neophodno. Vidjet ćemo kako zahtjeva sama procedura za dalje", istaknuo je efendija Bilalić.

Seid Addou je svirepo ubijen početkom oktobra na području Bileće, kada je sa grupom migranata ušao na teritoriju Bosne i Hercegovine.

"Svaki zločin, bez obzira na to o čemu je riječ, ne smije ostati nekažnjen. Ovo sada svakako daje jednu drugu dimenziju. Svi saputnici, odnosno svi svjedoci koji su bili u toj kući kada se desilo ubistvo, može se doći do njih. To daje drugu sliku od one koju smo mi imali, jedine verzije osobe koja je počinila ubistvo, kao griže savjesti, da nakon dva dana prikrivanja zločina i svega prijavi taj čin. To je sada jedan drugi segment. Vjerujem da će se porodica svakako zainteresovati za ovaj slučaj", kazao je efendija Bilalić.

U ovoj fazi, kako je naveo, Islamska zajednica u Bileći stoji na raspolaganju porodici kroz samu komunikaciju u vezi sa transportom Seidovog tijela u rodni Berkane, s obzirom na to da nema ni konzulata ni amabasade Maroka u BiH. 

"Morat ćemo na neki način stupiti u kontakt sa relevantnim institucijama. Zahvalio bih se svim dobrim ljudima koji su učestvovali u svemu, od same dženaze do ovoga identifikovanja tog nekog nepoznatog migranta, kako se navodilo, odnosno kako se on vodio. Vjerujem da više neće biti takvih neželjenih slučajeva ubistva ili progona, odnosno jedne ksenofobije koja se, nažalost, pojavila od smrti Seida, koja je prisutna i dalje u istočnoj Hercegovini na neki način. Nadam se da će to jenjavati vremenom i da sličnih stvari više nikada neće biti", poručio je efendija Bilalić.  

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING