INFO

  • MINISTRICA ĆEMALOVIĆ – EPIDEMIOLOŠKO STANJE USK
  • DANAS SUNČANO I TOPLO VRIJEME POPODNE PONEGDJE KIŠA
  • AERODROM U BIHAĆU JE REALNA PRIČA ZA PREPOROD KRAJINE, ALI POTREBNA JE VEĆA PODRŠKA VLADE FBIH
  • PROMOCIJA KNJIGE - SREBRENICA, ZABORAVITI NE SMIJEM, HALALITI NEĆU

MEZARJE KOVAČI: OBILJEŽENA 14. GODIŠNJICA SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA

- Državnik koji se zalagao za Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih naroda

 MEZARJE KOVAČI: OBILJEŽENA 14. GODIŠNJICA SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA

SARAJEVO, 19. oktobra - Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena je 14. godišnjica smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Cvijeće na Izetbegovićev mezar i na centralno spomen obilježje šehidskog mezarja, položile su delegacije državnog, federalnog i nižih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja, Stranke demokratske akcije (SDA) i drugi.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović novinarima je nakon obilježavanja godišnjice kazao da je Alija Izetbegović još živ kao mislilac, prema reakcijama onih koji ga ne vole, a još više po reakcijama i akcijama onih koji ga vole.

“Snimaju se raznovrsni filmovi u nekoliko država o Aliji Izetbegoviću, iz čega se može vidjeti da je itekako živ”, rekao je Izetbegović.

Državnik koji se zalagao za Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih naroda

Naglasio je da je Alija Izetbegović činio sve da se spasi mir, a tokom rata da bude sačuvana supstanca BiH i ideja države.

“Nema dovolj Senudin Jasarevic no svijesti o takvom djelovanju od svih naroda u BiH”, istakao je Izetbegović.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović je kazao da je Alija Izetbegović nesumnjivo najznačajnija ličnost u novijoj historiji BiH i da će zauvijek ostati nepobitna istina da je pod njegovim vodstvom BiH postala nezavisna, međunarodno priznata i samostalna.

“Bio je državnik, humanist, mislilac i njegove poruke su i danas aktuelne. Zalagao se za cjelovitu, demokratsku BiH, državu ravnopravnih naroda na svakom pedlju”, naveo je Džaferović.

Odavanju počasti pridružili su se predstavnici nekoliko država koje imaju ambasade u BiH.

U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras  u 20 sati bit će održana svečana akademija povodom 14. godišnjice od smrti Alije Izetbegovića, koju možete pratiti direktno na programu BHT1.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING