INFO

  • DANAS U BiH SUNČANO VRIJEME, S DNEVNOM TEMPERATUROM DO 23 STEPENA
  • ODRŽAN GLAVNI PRETRES U SLUČAJU RESPIRATORI
  • DAN NEZAVISNOSTI BIH: 1. MART NERADNI DAN
  • ZA SUTRA NAJAVLJEN SASTANAK PREDSTAVNIKA INSTITUCIJA BIH, COVAX-A I PFIZERA
  • NOVI POTRES U HRVATSKOJ, OSJETIO SE I U BIH
  • KORONAVIRUS U USK: 17 NOVIH SLUČAJEVA, JEDAN SMRTNI ISHOD
  • OD 1. JULA 2021. UKIDA SE ROMING NA ZAPADNOM BALKANU

MERHAMET NASTAVLJA POMAGATI MIGRANTIMA U KAMPU LIPA

- Današnja akcija organizirana je povodom 108. godišnjice 'Merhameta', a migranti su dobili doručak, voće, donji veš, potkošulje i čarape.

MERHAMET NASTAVLJA POMAGATI MIGRANTIMA U KAMPU LIPA

BIHAĆ, 18. februara - Predsjednik HO 'Merhamet' MDD Kenan Vrbanjac i direktori 'Merhametovih' regionalnih odbora u BiH posjetili su danas migrante u kampu 'Lipa' nadomak Bihaća te im podijelili pomoć u hrani i odjevnim predmetima.

Akcija je organizirana povodom 108. godišnjice 'Merhameta', a migranti su dobili doručak, voće, donji veš, potkošulje i čarape. 

Prema riječima predsjednika HO 'Merhamet' MDD Kenana Vrbanjca 'Merhamet' redovno pomaže migrante u kampi 'Lipa', u kordinaciji s Crvenim križom Unsko-sanskog kantona.

- Današnjom akcijom i posjetom kampu 'Lipa' željeli smo radno obilježiti 108. godišnjicu od osnivanja Muslimanskog dobrotvornog društva 'Merhamet'. Svi 'Merhametovi' regionalni i osnovni odbori širom BiH tokom februara, prigodnim akcijama, obilježavaju tu značajnu godišnjicu - kazao je Vrbanjac.    

Predsjednik 'Merhameta' naglasio je da je ta humanitarna organizacija, nakon najnovije eskalacije migrantske krize u BiH, odnosno u Bihaću, dosad osigurala pomoć za migrante u kampu 'Lipa' vrijednosti većoj od 100.000 KM.

'Merhamet' je u pomenutom periodu migrantima dijelio pomoć koja se sastojala od obroka, flaširane vode, sokova, čaja, hurmi, potom ćebadi, donjeg veša, potkošulja, čarapa, kišnih kabanica, astro-folija i sredstava za higijenu.

Vrbanjac je istakao da je 'Merhamet' uključen u pomaganje toj populaciji, od početka migrantske krize u BiH.

- Pripremom obroka, podjelom odjeće, obuće, ćebadi i higijenskih sredstava, 'Merhamet' je pomagao migrantima u USK, te u Tuzli, Sarajevu i Mostaru. Prije toga, dok migrantski val još nije bio zahvatio našu državu, pomagali smo migrante u Srbiji, čak i u Hrvatskoj. Isto tako, 'Merhamet' je šest godina zaredom pomagao migrante i sirijske izbjeglice na tursko-sirijskoj granici za koje je dosad dopremio oko 700.000 kilograma kurbanskog mesa. Vrijednost te pomoći iznosila je više od sedam miliona KM - kazao je Vrbanjac.

Dodao je da će 'Merhamet', shodno mogućnostima, i dalje pomagati migrantima.

- Naša obaveza i misija je brinuti o čovjeku u nevolji. 'Merhamet' kao najveća humanitarna organizacija u BiH, koja ima najjaču infrastrukturu, ne može ostati po strani i ignorirati problem s migrantskom krizom u našoj državi. Ne možemo te ljude ostaviti da gladuju i smrzavaju se. Stoga će im 'Merhamet' pomagati shodno mogućnostima. Ponovit ću, ko zna koji put, da dosad od države i IOM-a nismo imali pomoć, iako smo se obraćali toj međunarodnoj organizaciji. Svu pomoć migrantima dosad smo osigurali iz naših ličnih resursa, ali i zahvaljujući partnerima i donatorima - kazao je Vrbanjac.

Podsjetio je da 'Merhamet' u svojih 30 kuhinja i njihovih punktova svakodnevno hrani 8.000 socijalno ugroženih građana te da je briga o migrantima dodatni trošak za tu humanitarnu organizaciju. Međutim, kako je zaključio, 'Merhamet' neće odustati od pružanja pomoći nevoljnicima koji su trenutno utočište našli u našoj državi.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING