INFO

  • POMOZI.BA: APEL ZA POMOĆ ZA ČETVERO DJECE KOJA SU PRERANO OSTALA BEZ MAJKE
  • TRI OSOBE ZARAŽENE KORONAVIRUSOM NAKON TESTIRANJA 321 UZORKA NA KCUS-U
  • UDRUŽENJE TUŽILACA FBIH: OČEKUJEMO VEĆU PODRŠKU JAVNOSTI I GRAĐANA
  • DANAS UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • VLADA FBIH: NACIONALNOM PARKU 'UNA' ODOBRENO POLA MILIONA KM
  • MLADI ČLANOVI LOKALNOG TIMA CAZIN USPJEŠNO PROVELI AKCIJU ČIŠĆENJA
  • USK: MATURANTI SE VRATILI U ŠKOLSKE KLUPE
  • VLADA USK ODOBRILA UPISNE KVOTE NA BIHAĆKOM UNIVERZITETU

MEKTIĆEVA PORUKA HRVATSKOJ: PO CIJENU KONFLIKTA SPRIJEČITI VRAĆANJE MIGRANATA

- Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ponovio je da hrvatska policija ilegalno ulazi na teritoriju naše zemlje, vraćajući migrante. Susjednoj Hrvatskoj je poručio da će to biti spriječeno po svaku cijenu, čak i ako to znači konflikt. U međuvremenu, oglasio se i njegov zamjenik Mijo Krešić, koji je poručio da je Mektić iznio privatni, a ne stav Bosne i Hercegovine...

MEKTIĆEVA PORUKA HRVATSKOJ: PO CIJENU KONFLIKTA SPRIJEČITI VRAĆANJE MIGRANATA

SARAJEVO, 13. septembra - Pitanje ilegalnih migracija, Hrvatska ne rješava u skladu sa međunarodnim pravom, svakodnevno upozoravaju zvaničnici Unsko-sanskog kantona (USK). Gladne, žedne i povrijeđene migrante hrvatska policija vraća u Bihać, konkretan je gradonačelnik ovog grada Šuhret Fazlić.

“Ne vraća na zvaničnim graničnim prelazima, ne predaje ih zvaničnim vlastima BiH, ulazi u teritoriju BiH sa dugim cijevima. Sam sebi sam više dosadio s tim, pokušavajući da animiram naše državne organe”, kaže Fazlić.

Uglavnom, šutnju državnih organa prekinula je izjava Dragana Mektića, poznatog po izjavama koje ponekad, prema mišljenju analitičara, izlaze iz okvira diplomatskih i političkih normi. Poručio je da više neće biti dozvoljen ulazak nijednoj stranoj policiji u BiH, i to po cijenu konflikta.

“Koristeći Ustav i zakone BiH mi smo dužni zaštititi teritorijalni integritet. Mi smo na granici, ne možemo samo stajati i mirno gledati kako neko prolazi. Poručujem hrvatskoj strani – zaustavit ćemo to po cijenu konflikta”, kaže Mektić.

Analitičar iz Hrvatske Davor Đenero, kaže da bi ministru Mektiću bolje bilo da, kako je rekao, postavi pitanje zaštite istočne granice BiH.

“Činjenica – nije Hrvatska ta koja destabilizira Bosnu i Hercegovinu, nego to čini režim iz Beograda potiskujući ilegalne migrante iz Srbije na prostor BiH, pri tom pazeći da ne preoptereti srpski entitet”, tvrdi Đenero.

U interesu obje zemlje trebalo bi da postoji bolja koordinacija, poručuje politički analitičar Srećko Latal.

“Moje viđenje njegove izjave jeste da je to jedno, do sada, najozbiljnije upozorenje. Ja se iskreno nadam da se ministar Мektić opet malo zanio i da mi definitivno još uvijek nismo, ipak, dotle došli da se može govoriti o nekim sukobima”, kaže Latal.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas nije želio pojašnjavati na kakvu vrstu konflikta je mislio. Jučer je, kaže, rekao sve.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING