INFO

  • OD DANAS OTVORENE GRANICE S HRVATSKOM, CRNOM GOROM I SRBIJOM, POČINJU RADITI I AERODROMI
  • USK - VRTIĆI POČELI S RADOM
  • BAČIĆ O UKLANJANJU RUŽA U PRIJEDORU: VLASTI NE ŽELE SPOMENIK JER BI TIME PRIZNALE ZLOČIN
  • POČELA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PFBIH: O DJELOVANJU VLADE ZA VRIJEME KORONA-KRIZE
  • SVJEDOČANSTVO SA MOSTA TUGE: ISTINA O ZLOČINU BILA BI DUBOKO DA RAJIF NIJE PREŽIVIO...

MEKTIĆ NA SALZBURG FORUMU U BEČU: NEĆEMO DOZVOLITI DA BIH BUDE KRAJNJA DESTINACIJA MIGRANATA

- Uprkos maksimalnom angažmanu svih nadležnih institucija i organizacija, situacija se na terenu konstantno usložnjava, posebno u lokalnim zajednicama gdje se nalaze prihvatni centri, rekao Mektić...

MEKTIĆ NA SALZBURG FORUMU U BEČU: NEĆEMO DOZVOLITI DA BIH BUDE KRAJNJA DESTINACIJA MIGRANATA

SARAJEVO, 7. novembra - Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, predvodi bh. delegaciju na današnjoj ministarskoj konferenciji Salzburg foruma koja se održava u Beču.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH navode da su ministri unutrašnjih poslova i sigurnosti na ovogodišnjoj konferenciji razgovarali o suzbijanju nezakonitih migracija i borbi protiv krijumčarenja ljudima, koja je posebno izražena izbijanjem migrantske krize.

Istaknuto je da efikasno suzbijanje nezakonitih migracija, krijumčarenje ljudima i ostala pitanja povezana s graničnom i unutrašnjom sigurnošću, zahtijevaju koordinisanu i interresornu saradnju unutar svake države, kao i adekvatne mehanizme i mjere na regionalnom i širem nivou koji će omogućiti efikasnije upravljanje ovom oblašću u narednom periodu.

Mektić je istakao da su nadležne institucije u BiH maksimalno angažovane u provođenju Akcionog plana hitnih mjera za borbu protiv nezakonitih migracija, s fokusom na odvraćanje i sprečavanje migranata u ilegalnom prelasku državne granice, prije svega sa istočnim susjedima BiH.

“Međutim, uprkos maksimalnom angažmanu svih nadležnih institucija i organizacija, situacija se na terenu konstantno usložnjava, posebno u lokanim zajednicama gdje se nalaze prihvatni centri. Zbog toga apelujem na urgentno i sinhronizovano djelovanje svih ključnih aktera u BiH, Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija. Sve naše institucije već duži period rade u vrlo otežanim uslovima, pod velikim pritiskom i sa  nedovoljnim ljudskim, logističkim i financijskim resursima“, rekao je Mektić.

On je naglasio da se hitno moraju poduzeti akcije da bi se spriječile nelegalne migracije “koje su se pretvorile u trgovinu ljudima i postale unosniji posao od trgovine drogom“.

“Također nećemo dozvoliti da BiH bude krajnja destinacija migranata“, poručio je Mektić te pozvao EU da hitno donese prijedlog rješenja migrantske krize.

Ukazao je na to da zemlje koje se nalaze na migrantskoj ruti moraju poštovati sporazume o readmisiji i da aktivno rade na sprečavanju trgovine ljudima. U tom kontekstu, pozvao je prisutne ministre za formiranje zajedničkih istražnih timova, intenziviranje međunarodne saradnje u borbi protiv organizovanih grupa za krijumčarenje migranata, provođenje operativnih akcija kako s državama Zapadnog Balkana, tako i s državama EU.

Nakon konferencije Salzburg foruma održan je sastanak Komiteta ministara konvencije o policijskoj saradnji zemalja Jugoistočne Evrope, koji je vodio Mektić uz kopredsjedavanje Wolfganga Peschorna, ministra unutrašnjih poslova Austrije. 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING