INFO

  • USK: VELIKA POTRAŽNJA ZA STANOVIMA, CIJENA KVADRATA U BIHAĆU I DO 2200 MARAKA
  • KORONAVIRUS U USK: 34 NOVOZARAŽENIH I DVA SMRTNA ISHODA
  • ODLUKA KOMISIJE: STADION VELEŽA SUSPENDOVAN NAKON PREKIDA UTAKMICE
  • STUDIJA: VAKCINA JOHNSON&JOHNSON EFIKASNA 94% POSLIJE DODATNE DOZE
  • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
  • PROJEKT RAZVOJA POLJOPRIVREDE: DVA MILIONA MARAKA ZA NOVE TEHNOLOGIJE I SISTEM NAVODNJAVANJA
  • AKTUELNO: PREDSTAVNICI MEĐUNARODNE ZAJEDNICE U POSJETI BOSANSKOM PETROVCU
  • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
  • SARAJEVO: MINISTRICA TURKOVIĆ SE SASTALA SA ADVOKATICAMA EDINA VRANJA
  • USK: ZBOG TURISTIČKE POTRAŽNJE UTROSTRUČENA IZGRADNJA KUĆA S BAZENOM

MEĐUNARODNI MEDIJI: HRVATSKA ILEGALNO PROTJERUJE MIGRANTE U BIH

- Već odavno je bilo indicija. A sad je više medija zajedno dokumentiralo ilegalne „pushbackove“ migranata na granici Hrvatske prema Bosni i Hercegovini...

 MEĐUNARODNI MEDIJI: HRVATSKA ILEGALNO PROTJERUJE MIGRANTE U BIH

BERLIN, 25. juna - Za komplicirani projekt istraživanja udružili su se njemački tjedni magazin Der Spiegel, medijska organizacija Lighthouse Reports, švicarski SRF Rundschau, dopisništvo njemačkog ARD-a iz Beča i hrvatske novine Novosti. Zajedno su utvrdili da hrvatska policija sistematski protjeruje tražitelje azila kojima je potrebna zaštita u Bosnu i Hercegovinu, a da im ne da priliku da podnesu zahtjev za azilom.

Istražiteljima je po prvi put uspjelo snimiti takozvane pushbackove. Tu se radi o ilegalnom vraćanju izbjeglica nakon što su već prešli granicu neke zemlje. Za sedmicu dana suradnici medija su dokumentirali ileglano vraćanje oko 65 tražitelja azila među kojima je bilo i trudnica i male djece, djelomice i invalida. Na snimkama se jasno mogu prepoznati pripadnici hrvatske granične policije.

Sažetak snimljenog materijala su mediji objavili online. Snimke bi trebale pokazati kako hrvatski policajci vraćaju osobe iz Hrvatske, dakle iz EU-a, u bosanske šume. Migranti, među kojima je bilo i djece, pričali su novinarima među ostalim o tomu da su tučeni. Osim toga u Hrvatskoj su im, kažu, uništene kamere mobilnih telefona kako ne bi mogli snimati događaje.

Protuzakoniti postupci policije

Takozvani pushbackovi u suprotnosti su s hrvatskim, evropskim i međunarodnim pravom. O takvim pushbackovima na hrvatskoj granici, dakle vanjskoj granici EU-a, su mediji izvještavali više puta. Na upit njemačkog Spiegela hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova u Zagrebu je priopćilo da se kod tih akcija radilo o legalnom sprječavanju ulaska osoba na granici. Pritom nije nužno utvrditi „potrebe migranata“, kažu u hrvatskom ministarstvu.

Pritom hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova ignorira činjenicu da su tražitelji azila po vlastitim navodima već bili prodrli duboko na hrvatski teritorij, navodi Spiegel. Zakon EU-a u takvom slučaju zabranjuje protjerivanje preko zelene granice i propisuje osim toga da se takvim osobama na njihov upit omogući podnošenje zahtjeva za azilom.

Zastupnici u Europskom parlamentu koji su vidjeli snimke vide opasnost za vjerodostojnost Evropske unije. Evropska komisija mora prisiliti Hrvatsku da tražiteljima azila omogući postupak za dodjelu azila, izjavila je nizozemska zastupnica u Evropskom parlamentu Tineke Strik.

Hoće li Zagreb napraviti ustupke?

Hrvatska vlada bi mogla imati problema i zbog jednog izvještaja Odbora Vijeća Evrope protiv mučenja. Iza kulisa kažu da izvještaj koji je gotov, a koji još nije objavljen, potvrđuje optužbe protiv granične policije. Hrvatska vlada se protivi objavljivanju. Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova to opovrgava.

Mjerodavna povjerenica Evropske komisije Ylva Johansson kaže da je u prošlosti dobila puno sličnih izvještaja. Svaki pojedini slučaj mora biti istražen. A predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković je prilikom njenih posjeta pokazao razumijevanje i obećao da će uspostaviti nezavisni mehanizam za promatranje poštivanja ljudskih prava na granici.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING