INFO

  • OMLADINSKA BANKA BOSANSKA KRUPA: POTPISANO 14 UGOVORA UKUPNE VRIJEDNOSTI 23.924 KM
  • I FEDERACIJA SE ZADUŽUJE NA BERZI
  • KORONAVIRUS U BIH: 1.239 NOVOZARAŽENIH, PREMINULO JE 57 OSOBA
  • U BIH DANAS TOPLIJE, TEMPERATURE DO 19 STEPENI
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a U POSJETI KAMPU LIPA
  • BIHAĆ: U TOKU SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA U BIH: NEMA LEGITIMNOG RAZLOGA ZA ODGAĐANJE IZMJENA IZBORNOG ZAKONA

- Predstavnici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) sastali su se jučer s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH povodom razgovora o reformi Izbornog zakona BiH...

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA U BIH: NEMA LEGITIMNOG RAZLOGA ZA ODGAĐANJE IZMJENA IZBORNOG ZAKONA

SARAJEVO, 8. aprila - Sastanku su prisustvovali ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, visoki predstavnik Valentin Inzko i ambasador EU u BiH Johann Sattler. Na sastanku je zaključeno da je neophodno učešće CIK-a u radu na reformi Izbornog zakona.

"Proces izborne reforme potreban je kako bi se BiH približila EU standardima i kako bi se osiguralo ublažavanje prevara i poboljšanje izborne funkcije. Zato je neophodna promjena sastava biračkih odbora, jačanje odredbi o finansiranju kampanje i izmjeni podzakonskih akata te poboljšanje tačnosti i brzine prebrojavanja glasačkih listića", zajednički je stav učesnika sastanka.

Složili su se sa članovima CIK-a da će usvajanje ključnih reformi koje su preporučili ODIHR i GRECO stvoriti slobodniji i pošteniji izborni proces za sve.

"Ne postoji legitiman razlog za odgađanje ovog procesa", rekli su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Kavalec je tokom sastanka istakla kako CIK igra ključnu ulogu u poboljšanju integriteta izbornog procesa u BiH, saopćeno je iz Misije OSCE-a.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING