INFO

  • USK KORONA BILANS: TESTIRANO 59 UZORAKA, NOVOZARAŽENA JEDNA OSOBA
  • BIH: STIGLO 10.530 DOZA VAKCINA BIONTECH/PFIZER
  • PO ODLUCI EU: BIH OPET NIJE NA EVROPSKOJ LISTI DRŽAVA KOJE SU SIGURNE ZA PUTOVANJE
  • IZRAEL IZVEO ZRAČNI NAPAD NA GAZU, PRVI OD PREKIDA VATRE 21. MAJA
  • PRIJAVE DO KRAJA JUNA: BBI BANKA OBEZBIJEDILA MILION MARAKA ZA STIPENDIRANJE UČENIKA I STUDENATA U BIH
  • VIJEĆE MINISTARA BIH: UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O CARINSKIM PREKRŠAJIMA
  • KRIJUMČARENJE MIGRANATA U BIH: PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVOJICE AFGANISTANACA
  • POTPISIVANJEM UGOVORA O STIPENDIRANJU I FINANSIJSKA PODRŠKA OD STRANE BTF I MINISTARSTVA OBRAZOVANJA USK
  • GDJE GRAĐANI BIH MOGU PUTOVATI I KAKO?
  • DAN BRANILACA GRADA BIHAĆA

MATERIJALNA SATISFAKCIJA ZA PORODICE ŽRTAVA GENOCIDA: KO IMA PRAVO DA OD NIZOZEMSKE KOMISIJE DOBIJE NAKNADU ŠTETE I U KOJEM IZNOSU???

- Ako članovi porodica žrtava iskoriste ovaj aranžman, ne moraju pokrenuti dugotrajni i skupi sudski proces da bi se utvrdio iznos odštete...

MATERIJALNA SATISFAKCIJA ZA PORODICE ŽRTAVA GENOCIDA: KO IMA PRAVO DA OD NIZOZEMSKE KOMISIJE DOBIJE NAKNADU ŠTETE I U KOJEM IZNOSU???

SARAJEVO, 10. juna - Porodice žrtava genocida počinjenog u Srebrenici zahtjev za odštetu od Vlade Nizozemske mogu podnijeti od sljedeće sedmice.

U sedmici kada je Haški tribunal zatvorio proces, sa radom počinje Nizozemska komisija za naknadu štete Potočari. Naknada je namijenjena porodicama 350 žrtava koje su se u julu 1995. godine, u trenutku pada Srebrenice, nalazile unutar baze Ujedinjenih nacija u Potočarima.

Predsjedavajuća Komisije Sylvia Wortmann kazala je kako je ovaj aranžman građanskog prava osmišljen za bliske članove porodice žrtava. Omogućuje preživjelim da dobiju odštetu, a da ne moraju pokrenuti sudski postupak, odnosno unajmiti advokata. Ako članovi porodica žrtava iskoriste ovaj aranžman, ne moraju pokrenuti dugotrajni i skupi sudski proces da bi se utvrdio iznos odštete.

Iznos odštete je 15.000 eura u slučaju supružnika. Ako ste dijete, roditelj, brat ili sestra žrtve, iznos je 10.000. Ne može se tražiti više od ove sume, istakla je Wortmann. Pravo ostvaruje i vanbračni partner ako su tri godine živjeli u istom domaćinstvu ili ako su imali zajedničko dijete, prenosi federalna.ba

Kako navode u informaciji na web stranici oslobođenje.ba, zahtjevi se podnose Komisiji. Obrazac je na internetu – adresa je www.nccpotocari.org. Komisija ima ured i u Sarajevu.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING