INFO

  • KORIŠTENJEM RESTORANSKOG OTPADA DO KVALITETNIJEG ZEMLJIŠTA
  • IZ DNEVNIKA IZDVAJAMO: RAZGOVOR S DENISOM ZVIZDIĆEM, PREDSJEDAVAJUĆIM PD PS BIH
  • I SUTRA U BIH SUNČANO VRIJEME
  • GRAĐANI BIH MOGU BITI SIGURNI: POČELA VJEŽBA 'EUFOR - BRZI ODGOVOR 2021'
  • MINISTAR HALKIĆ: NUŽNO JE REDUCIRATI RASHODE ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA USK
  • KORONAVIRUS U BIH: 804 NOVA SLUČAJA, 19 PREMINULIH
  • JEDINSTVO- SIMM BAU MAGLAJ: REMI U BIHAĆU SA DVA NEISKORIŠTENA JEDANAESTERCA
  • U USK 14 NOVOZARAŽENIH SLUČAJEVA
  • GRAD CAZIN KONKRETIZIRAO PLAN POZITIVNE PRONATALITETNE POLITIKE

MATERIJALNA SATISFAKCIJA ZA PORODICE ŽRTAVA GENOCIDA: KO IMA PRAVO DA OD NIZOZEMSKE KOMISIJE DOBIJE NAKNADU ŠTETE I U KOJEM IZNOSU???

- Ako članovi porodica žrtava iskoriste ovaj aranžman, ne moraju pokrenuti dugotrajni i skupi sudski proces da bi se utvrdio iznos odštete...

MATERIJALNA SATISFAKCIJA ZA PORODICE ŽRTAVA GENOCIDA: KO IMA PRAVO DA OD NIZOZEMSKE KOMISIJE DOBIJE NAKNADU ŠTETE I U KOJEM IZNOSU???

SARAJEVO, 10. juna - Porodice žrtava genocida počinjenog u Srebrenici zahtjev za odštetu od Vlade Nizozemske mogu podnijeti od sljedeće sedmice.

U sedmici kada je Haški tribunal zatvorio proces, sa radom počinje Nizozemska komisija za naknadu štete Potočari. Naknada je namijenjena porodicama 350 žrtava koje su se u julu 1995. godine, u trenutku pada Srebrenice, nalazile unutar baze Ujedinjenih nacija u Potočarima.

Predsjedavajuća Komisije Sylvia Wortmann kazala je kako je ovaj aranžman građanskog prava osmišljen za bliske članove porodice žrtava. Omogućuje preživjelim da dobiju odštetu, a da ne moraju pokrenuti sudski postupak, odnosno unajmiti advokata. Ako članovi porodica žrtava iskoriste ovaj aranžman, ne moraju pokrenuti dugotrajni i skupi sudski proces da bi se utvrdio iznos odštete.

Iznos odštete je 15.000 eura u slučaju supružnika. Ako ste dijete, roditelj, brat ili sestra žrtve, iznos je 10.000. Ne može se tražiti više od ove sume, istakla je Wortmann. Pravo ostvaruje i vanbračni partner ako su tri godine živjeli u istom domaćinstvu ili ako su imali zajedničko dijete, prenosi federalna.ba

Kako navode u informaciji na web stranici oslobođenje.ba, zahtjevi se podnose Komisiji. Obrazac je na internetu – adresa je www.nccpotocari.org. Komisija ima ured i u Sarajevu.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI