INFO

  • PRIČA O LEGALIZACIJI KANABISA ZA LIJEČENJE U BIH TRAJE VEĆ PET GODINA, "ZAPELO" KOD IMENOVANJA KOMISIJE
  • TREĆA UZASTOPNA POBJEDA JEDINSTVA
  • SUTRA SE NAVRŠAVA 27 GODINA OD VRAĆANJA IMENA BOŠNJACI I BOSANSKOG JEZIKA
  • BH. DRŽAVLJANI ĆE MOĆI U SLOVENIJU SA NEGATIVNIM TESTOM, ALI SAMO AKO JE NAČINJEN U EU
  • VLADA ARMENIJE PROGLASILA RATNO STANJE I MOBILIZACIJU ZBOG SITUACIJE U NAGORNO KARABAHU
  • VRIJEME DANAS: PRETEŽNO OBLAČNO

MAJČINO MLIJEKO I DOJENJE: NAJBOLJA ZAŠTITA NOVOROĐENOG DJETETA

- Svjetska sedmica dojenja obilježava se od 1. do 7. augusta.Ove godine pod motom „Podržimo majke u dojenju - bilo kada, bilo gdje“. O aktivnostima posvećenih ovoj temi koje se uglavnom realiziraju u okviru domova zdravlja ili udruženja nismo uspjeli saznati, ali smo potražili mišljenje struke. Stav Svjetske zdravstvene organizacije jeste da 90% majki mogu dojiti svoju djecu. Dojenje je najbolji način pružanja potrebnih hranjivih tvari dojenčadi te je zdravo za majku i za bebu

MAJČINO MLIJEKO I DOJENJE: NAJBOLJA ZAŠTITA NOVOROĐENOG DJETETA


BIHAĆ, 3. augusta - Dojenje u velikoj mjeri podržavaju i Svjetska zdravstvena organizacija i Američka akademija pedijatrije te pedijatri širom svijeta kao aktivnost za promicanje zdravog života za majku i za bebu.

O  vrijednostima majčinog mlijeka, najbolje znaju oni koji su svoj životni vijek proveli istražujući ovu oblast. Sulejman dr. Kendić, predsjednik Zdravstvenog savjeta u Ministarstvu zdravstva, kroz svoj rad kao univerzitetski profesor ali i specijalista ginekologije i opstetricije, savjetuje mladim majkama ono što je nabolje za njenu novorođenu bebu, a to je majčino mlijeko.

Majčino mlijeko od velikog broja bolesti štiti bebu tokom cijelog života. Svjetska zdravstvena organizacija u saradnji za Zavodom za javno zdravstvo FBiH promovira dojenje da bi dobili zdravstvene prednosti, ispunili sve vitalne hranjive tvari, potaknuli majku na zdravi rast i razvoj djeteta da bi ih zaštitili od smrtonosnih zdravstvenih problema i bolesti.

Oko 60 % korištenih lijekova dolazi do majčinog mlijeka. Međutim, ne dolazi do štetnosti jer dolazi do razgradnje lijeka. S tim u vezi apeluje se na mlade dojilje da se mlijekom bore za zdravlje svoga djeteta. Preporučljivo je svim majkama da doje u prvoj polovini prve godine života svog novorođenčeta, a nastavak dojenja uz dodatak dohrane do dvije godine.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020
MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING