INFO

  • U RS TESTIRANO 595 UZORKA, OSAM POZITIVNIH NA KORONAVIRUS
  • VRIJEME: UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME, S PLJUSKOVIMA TOKOM POSLIJEPODNEVA
  • SDA SPREMNA PREUZETI MJESTO MINISTRA SIGURNOSTI
  • PONOVNI RAST BROJA ZARAŽENIH U FBIH: POZITIVNO 10 UZORAKA
  • CENTRALNA BANKA BIH DOBILA ODLUKU DA PODIJELI 330 MILIONA EURA NOVCA MMF-A

MAĐARSKA POJAČAVA ZAŠTITU NA JUŽNOJ GRANICI UOČI NOVOG PRILIVA MIGRANATA IZ TURSKE

- Orban je sazvao sastanak svog kabineta za sigurnost na kojem je odlučeno da "Mađarska mora pojačati zaštitu svojih granica i obratiti posebnu pažnju na kretanja na balkanskoj ruti migracije"...

MAĐARSKA POJAČAVA ZAŠTITU NA JUŽNOJ GRANICI UOČI NOVOG PRILIVA MIGRANATA IZ TURSKE

BUDIMPEŠTA, 29. februara - Premijer Viktor Orban izjavio je da će Mađarska pojačati zaštitu južne granice nakon što ga je turski predsjednik Tayyip Erdogan obavijestio da Turska više ne može obuzdati priliv migranata.

- Tokom telefonskog razgovora o migrantima i trenutnoj ratnoj situaciji u Siriji, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obavijestio je premijera Orbana da je ogroman pritisak na Tursku i da više ne mogu obuzdati priliv migranata - navodi vladina press-služba u saopćenju objavljenom u petak navečer.

Orban je sazvao sastanak svog kabineta za sigurnost na kojem je odlučeno da "Mađarska mora pojačati zaštitu svojih granica i obratiti posebnu pažnju na kretanja na balkanskoj ruti migracije".

Izbjeglice u Turskoj krenule su u petak prema evropskim granicama nakon što je jedan zvaničnik rekao da su granice otvorene u reakciji na eskalirajući rat u Siriji u kojem su sirijske vladine trupe ubile 33 turska vojnika.

EU je saopćila da Ankara nije službeno najavila bilo kakvu promjenu politike na granici, podsjeća Reuters.

Orban je jedan od najvećih protivnika muslimanske imigracije u Evropu, a treći mandat na vlasti osvojio je 2018. Tokom vrhunca migrantske krize 2015. godine je učinkovito zaštitio južnu granicu Mađarske. Mađarska je bila tranzitna ruta stotina hiljada migranata koji su preko Balkana krenuli prema zapadnoj Evropi.

 



VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE





MARKETING