INFO

  • KANTONALNI SUD U BIHAĆU DONIO RJEŠENJE KOJIM SE OSUMNJIČENOM ABDIĆ FIKRETU PRODUŽAVA PRITVOR ZA DVA MJESECA
  • CAZIN: U MZ POLJE PRIVODI SE KRAJU REALIZACIJA JOŠ JEDNOG INFRASTRUKTURNOG PROJEKTA
  • SVAKODNEVNO SE GRANIČNI POLICAJCI SUSREĆU SA ILEGALNIM MIGRANTIMA
  • 46 NOVIH POZITIVNIH UZORAKA NAKON TESTIRANJA NA KCUS-U: 7 PACIJENATA HOSPITALIZOVANO SA TEŠKOM KLINIČKOM SLIKOM
  • TURISTIČKI VAUČERI RAZLOG SU VEĆEG BROJA TURISTA U BIHAĆU ZA VRIJEME PANDEMIJE KORONAVIRUSA
  • NOVI SMRTNI SLUČAJ OD KORONAVIRUSA U USK
  • DANAS SE U SVIJETU OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN MLADIH
  • OBRTNICIMA JE U ZNAČAJNOJ MJERI UGROŽENO POSLOVANJE ZBOG PANDEMIJE

LJEKOVITO BILJE, ŠUMSKI PLODOVI I MED: ANALIZA RAZMJENE ZA 2018. GODINU

- Vrijednost izvoza ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda iz BiH tokom prošle godine je 39 miliona maraka

 LJEKOVITO BILJE, ŠUMSKI PLODOVI I MED: ANALIZA RAZMJENE ZA 2018. GODINU

SARAJEVO, 11. marta - Potvrdio je to zamjenik šefa projekta USAID/SWEDEN FARMA II Feđa Begović na današnjoj prezentaciji Analize razmjene za 2018. godinu – sektor ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda. 

Ono što zabrinjava je, po njegovim riječima, rast uvoza gljiva, koji je u prošloj godini skočio za „367 posto“ odnosno sa 2,1 na 7,7 miliona KM, što se negativno odrazilo na cijeli sektor.

Prošle godine u sektoru ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda iz Bosne i Hercegovine izvezeno je proizvoda u vrijednosti od 39 miliona KM, dok je uvoz iznosio 17 miliona KM i za 55 posto je veći nego 2017. godine. Ističe da pokrivenost uvoza izvozom i dalje iznosi visokih 235 posto, što znači da se na 1 KM uvoza izveze 2,35 KM.

– U strukturi razmjene na obje strane dominiraju šumske gljive, kojih smo u prošloj godini izvezli u vrijednosti od 20, 5 miliona KM. Najviše izvozimo suhe gljive (11,3 miliona KM), zatim svježe (6 miliona KM) i smrznute (3 miliona KM) – kazao je Begović dodajući da su ključna tržišta zemlje Evropske unije, gdje dominiraju prije svega Švicarska, Italija i Njemačka – konstatovao je Begović.

Ono što zabrinjava je, po njegovim riječima, rast uvoza gljiva, koji je u prošloj godini skočio za „367 posto“ odnosno sa 2,1 na 7,7 miliona KM, što se negativno odrazilo na cijeli sektor.

– Druga najznačajnija kategorija u izvozu su eterična ulja, kojih smo u prošloj godini izvezli u vrijednosti od 7,2 miliona KM. To je za 26 posto manje u odnosu na 2017. godinu, na šta je uticalo smanjenje cijene ulja od smilja, koje je najznačajniji izvozni artikal u ovoj kategoriji – kazao je predstavnik Vanjskotrgovinske komore BiH Mirko Bošković .

Unatoč navedenom smanjenju ukazao je da su izvoznici eteričnih ulja kroz izlaganja na međunarodnim sajmovima plasirali svoje proizvode na čak 35 tržišta širom svijeta.

Također, Analiza je pokazala da se na 1 kilogram meda izvezenog iz BiH uveze čak 30,5 kilograma.

Zahvaljujući izvozu na tržišta zemalja Bliskog istoka, za izvozni med postignuta je prosječna cijena od 18,58 KM, dok se kilogram uvoznog meda, uglavnom iz Srbije i Hrvatske, plaća u prosjeku 7,43 KM.

 

 



VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE





MARKETING