INFO

  • KORONAVIRUS U USK: 34 NOVOZARAŽENIH I DVA SMRTNA ISHODA
  • ODLUKA KOMISIJE: STADION VELEŽA SUSPENDOVAN NAKON PREKIDA UTAKMICE
  • STUDIJA: VAKCINA JOHNSON&JOHNSON EFIKASNA 94% POSLIJE DODATNE DOZE
  • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
  • KRIZNI ŠTAB FBIH: RASTE BROJ PACIJENATA NA RESPIRATORU I SMRTNIH SLUČAJEVA
  • ZAVRŠAVA LJETO, STIŽE NAM ZLATNA JESEN
  • AKTUELNO: PREDSTAVNICI MEĐUNARODNE ZAJEDNICE U POSJETI BOSANSKOM PETROVCU
  • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
  • SARAJEVO: MINISTRICA TURKOVIĆ SE SASTALA SA ADVOKATICAMA EDINA VRANJA

LIJEK ZA GLOBALNI BUDŽETSKI DEFICIT: U PROJEKCIJAMA MMF- A ZA PODRŠKU I LIKVIDNOST BIH PLANIRANO 300 MILIONA EURA

- Iako je tekuća financijska godina znatno bolja u odnosu na prošlu, ostvareni javni prihodi u budžetima svih nivoa vlasti i dalje nisu u mogućnosti pokriti sve tekuće kao i obaveze iz ranijih godina. Stoga je pomoć u vidu kreditnih zaduženja kod komercijalnih ali prioritetno kod MMF-a za državu BiH od izuzetne važnosti. Novih 300 miliona eura naša država trebala bi dobiti koja bi se potom raspodijelila od državnog do općinskog nivoa. Unsko-sanski kanton očekuje iznos kao i u prethodnoj godini, oko 24 miliona maraka. Sada bi se sredstava trebala isključivo usmjeriti u zdravstvo i privredu, dok bi izostao dio koji je ranije utrošen za sanaciju budžetskog deficita, kazao je za našu kuću ministar finansija Vedran Prša...

LIJEK ZA GLOBALNI BUDŽETSKI DEFICIT: U PROJEKCIJAMA MMF- A ZA PODRŠKU I LIKVIDNOST BIH PLANIRANO 300 MILIONA EURA


BIHAĆ, 9. jula - Međunarodni monetarni fond za sve zemlje članice izdvojio je 650 milijardi američkih dolara, i to za podršku rezervama i likvidnosti tih zemalja. Za Bosnu i Hercegovinu planirana su sredstva od oko 300 miliona eura.

Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini, kazao je, trenutno u fazi pripremanja i mogao bi postati efektivan kasnije ove godine, možda čak i krajem mjeseca augusta.

Kada sredstva postanu operativna, prema već ranije utvrđenim kriterijima biti će raspodijeljena na entitete, Brčko Distrikt, kantone i lokalne samouprave. Unsko-sanski kanton, kako smo imali priliku zabilježiti u razgovoru s Vedranom Pršom, ministrom finansija u Vladi USK, očekuje iznos od oko 24 miliona maraka. Za razliku od prethodne godine, kada je po ovom osnovu Kantonu dodijeljen isti iznos, sada bi se sredstva trebala isključivo usmjeriti u privredu i zdravstvo.

Financijsku podršku očekuju i lokalne samouprave. Iako je stanje u budžetima bolje u odnosu na 2020. godinu, bez pomoći viših nivoa vlasti teško da se može očekivati realizacija značajnijih projekata. Kako smo imali priliku čuti u razgovoru s pojedinim prvim ljudima lokalnih samoprava sa područja našeg kantona, oni očekuju podršku sa viših nivoa, a posebno u pogledu projekata koje su spremni realizirati.

Dodajmo da su predstavnici MMF-a ranije insistirali na tome da BiH mora da provede određene reforme ako želi da dobije novac, međutim reforme se nisu desile, a novac će biti izdvojen za našu zemlju.

“U vezi sa mogućnosti novog programa sa MMF-om naša politika se nije promijenila. Svaki novi program će uključivati neophodne reforme koje su od ključnog značaja za jačanje jedinstvenog ekonomskog prostora, unapređenje upravljanja i izgradnje otpornije  ekonomije za svijet nakon pandemije. Mi ćemo i dalje istraživati da li su vlasti opredijeljene za ove reforme” - izjavio je predstavnik MMF u BiH.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING