INFO

  • POREZNA UPRAVA FBIH: U PROŠLOJ GODINI ZABILJEŽENA REKORDNA NAPLATA POREZNIH OBAVEZA
  • KORONAVIRUS U BIH: JOŠ 2.969 NOVOZARAŽENIH, PREMINULE 33 OSOBE
  • BIHAĆ: UPRILIČENA PROMOCIJA UNIVERZITETSKOG UDŽBENIKA 'POSLOVNO PRAVO' AUTORA, PROF. DR. ALBINA MUSLIĆA
  • VREMENSKA: SUTRA SE OČEKUJE SLAB SNIJEG U VEĆEM DIJELU BIH
  • ZDRAVSTVO U RALJAMA ŽIVOTA: LJEKARA SVE MANJE, MOTIVA ZA ODLAZAK SVE VIŠE
  • U BIHAĆU ODRŽANA PLANSKA SKUPŠTINA CRVENOG KRIŽA UNSKO-SANSKOG KANTONA
  • BIHAĆ: ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA VLADE USK I REGULATORNE AGENCIJE ZA RADIJACIJSKU I NUKLEARNU SIGURNOST BIH
  • U USK NOVOZARAŽENO 310 OSOBA
  • U SARAJEVU ORGANIZIRAN PROGRAM POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
  • UNIVERZITET U BIHAĆU: NA PUTU OD HISTORIJSKOG PROJEKTA DO TALAČKE KRIZE

KRUG 99: SUOČITI SE S TOKSIČNIM NASLIJEĐEM MLADIĆA U RS-U

- Na sesiji je govorio David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida, Državno sveučilište Južnog Connecticuta, Upravni odbor Programa za studij o genocidu Univerziteta Yale...

KRUG 99: SUOČITI SE S TOKSIČNIM NASLIJEĐEM MLADIĆA U RS-U

SARAJEVO, 13. juna - Nakon što je Žalbeno vijeće Ratku Mladiću potvrdilo osuđujuću presudu za genocid i druge zločine i izreklo mu kaznu doživotnog zatvora, važno je suočiti se s njegovim toksičnim naslijeđem u Republici Srpskoj, izjavio je profesor filozofije i studija holokausta i genocida David Pettigrew, javlja Anadolu Agency (AA).​​​​​​​

Prethodno je uvodno obrazloženje dao Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99 koji je naveo da je tema današnje sesije "Može li konačna presuda Mladiću utjecati na građansko uređenje BiH?", te da je pravda izgubila svoj civilizacijski krešendo, a pobijedila je realpolitika kojom ”ni žrtve, ni zločinci nisu zadovoljni”.

Prema njegovim riječima, historijski zaokret kako bi teško breme prošlosti i krvavih zabluda ostalo konačno iza nas moguć je izgradnjom moderne nacije, demokratske građanske i sekularne evropske države.

"Mogu li to učiniti građani BiH sami? Apstraktno govoreći naravno da da. Ali, konkretno historijski govoreći, dok bauk etnonacionalizma i populizma pleše svoj razarajući ples žrtvujući na oltaru vlastitih interesa sudbine miliona i nagovještaje za neki novi krvavi rasplet, naravno da ne. Današnje najprosperitetnije demokratske države i društva nisu u sličnim historijskim okolnostima nacifašizma to mogle učiniti bez internacionalne saradnje i podrške. Nećemo moći ni mi u Bosni i Hercegovini", rekao je Kulenović.

Kako je dodao, današnjom sesijom pozvano je na internacionalnu saradnju i solidarnost demokratske snage i aktere u svijetu za izlazak iz gvozdenog obruča etnonacionalizma u BiH i regiji, toj najvećoj prijetnji miru i uspješnog razvoja bilo koje zajednice slobodnih građana. Samo tako će biti zaustavljen i neki novi krvavi ples i samo tako će se obnoviti ideali pravde i pravičnosti.

Potom je govorio Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida, Državno sveučilište Južnog Connecticuta, Upravni odbor Programa za studij o genocidu Univerziteta Yale.

On je naveo da je kaznenim postupkom utvrđeno da je Mladić sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu koji je obuhvaćao generalni plan trajnog uklanjanja bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata s teritorija na koji su bosanski Srbi polagali prava uz dokumentirane ratne zločine, da su Mladićevi ratni zločini osigurali teritorij Republici Srpskoj, što je prepoznato i ozakonjeno Daytonskim sporazumom, priznanje koje je bilo ništa manje nego nagrada za uspješan genocid.

"Žalbeno vijeće nije uspjelo osuditi Mladića za genocid u drugim općinama, što je bila izdaja žrtava i pravde. No, njegovo toksično naslijeđe ipak traje, ne samo na transparentima, muralima i počasnim i pločama kojima se slavi, već i kroz postojanje same Republike Srpske koja, zasada, nastavlja političkim sredstvima genocidni rat s ciljem postizanja etničke homogenosti i potkopavanja suvereniteta Bosne - stvaranjem krize za krizom", rekao je Pettigrew.

Profesor je rekao da je izbor Bidenove administracije koji se očekivao u novembru 2020. godine nagovještavao nogu nadu za Bosnu, što je minsitar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov iskoristio za posjet BiH. Njegova posjeta počela je simboličnom uvredom bosanskog suvereniteta, budući da se njegov susret sa Miloradom Dodikom nije dogodio u glavnom gradu Sarajevu, već u Istočnom Sarajevu, a pri tome nije bilo istaknute zastave države BiH. Dolazak Sergeja Lavrova signalizirao je podršku Ruske Federacije destabilizirajućim prijetnjama odcjepljenjem i protivljenju EU i NATO-u.

Milorad Dodik također je simbolički komunicirao dajući ruskom ministru vanjskih poslova Lavrovu 300 godina staru, ukrajinsku pravoslavnu ikonu. Ikona je navodno došla iz Donbasa, kojeg kontroliraju separatisti uz podršku Rusije. No, zabrinjavajuće su političke implikacije koje su proizašle iz darivanja pozlaćene pravoslavne starine, jer je ikona predstavljala ultranacionalističke i destabilizirajuće reference. Za gospodina Dodika kontroverza oko ikone samo potvrđuje "bratske veze između dvije pravoslavne nacije'", dodao je Pettigrew.

"Poklon gospodina Dodika nedvojbeno je bio izraz zahvalnosti za podršku Ruske Federacije, uključujući podršku u Vijeću sigurnosti UN-a, kada je Rusija uložila veto na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici 2015. godine, ali i za podršku Republici Srpskoj u otporu i suprotstavljanju Visokom predstavniku i Ustavnom sudu. Kad je Vijeće za provedbu mira (PIC) osudilo provokacije Republike Srpske, Ruska Federacija bila je suzdržana. Suzdržanost Ruske Federacije podržava prijetnje Republike Srpske miru i stabilnosti Bosne", naveo je Pettigrew.

On je dodao i da ikona sugerira da za Rusiju, RS-u u praktičnom smislu može biti drugi Donbas.

Profesor je ocijenio da međunarodna zajednica mora slijediti strategiju koja bi istovremeno reagirala prema Banja Luci i Moskvi, djelotvorno zadržavajući toksični i destabilizirajući utjecaj gospodina Dodika u regiji, istovremeno neutralizirajući zloćudni utjecaj Ruske Federacije.

"Visoki predstavnik je imperativ u provođenju nacionalnih zakona protiv negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca kako bi obnovio vladavinu zakona i suprotstavio se govoru mržnje Dodika. Trebalo bi formirati komisiju građana (građansku komisiju) za rješavanje pitanja širenja poricanja genocida i veličanja ratnih zločinaca u Republici Srpskoj. SAD i EU trebaju ubrzati ulazak Bosne u EU i članstvo u NATO-u. S obzirom na činjenicu da je Bosna bila žrtva internacionalne agresije iz Hrvatske i Srbije, a posljedično je pretrpjela ratne zločine, uključujući genocid, članstvo u EU i NATO-u trebalo bi promatrati kao stvar restorativne pravde", izjavio je Pettigrew.

Rekao je i da bi takve inicijative stvorile odgovor na destabilizirajuću prijetnju Republike Srpske i na toksično nasljeđe Ratka Mladića.

"Takve bi inicijative stvorile prostor u kojem bi se mogla dogoditi ustavna reforma kojom bi civilno društvo, temeljeno na građanima s jednakim pravima i dostojanstvom, moglo cvjetati. U ovom trenutku još uvijek čekamo obećanje administracije Josepha Bidena u vezi s tim", zaključio je Pettigrew.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING