INFO

  • FEDERALNO MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: POTICAJI ZA 18.400 PROIZVOĐAČA
  • BANJA LUKA DOBILA PRVU VOJNU AMBULANTU U BIH
  • ZVANIČNO: TRŽNI CENTRI I UGOSTITELJSKI OBJEKTI U ZATVORENOM PROSTORU MOGU POČETI S RADOM
  • GODIŠNJICA UBISTVA DR.IRFANA LJUBIJANKIĆA I NJEGOVIH SARADNIKA
  • DANAS PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • KORONAVIRUS SE SVE VIŠE ŠIRI TEŠNJOM, REGISTROVANO 19 NOVOZARAŽENIH OSOBA
  • U BIHAĆU ZASJEDA SKUPŠTINA USK
  • PENZIONERI USK: TRAŽIMO POVEĆANJE PENZIJA I BOLJU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU

KRUG 99: APSURD JE PREISPITIVATI PRIPADNOST BALKANA EVROPI

- Na Balkanu sve manje razgovaramo i sve se više ne razumijemo. Danas se na Balkanu niječe ili preispituje pripadnost Evropi što je apsurd zato što je baš ime Evropi dao jedan balkanski narod, rekao uvodničar, profesor na Pravnom fakultetu u Zenici, Dževad Drino...

KRUG 99: APSURD JE PREISPITIVATI PRIPADNOST BALKANA EVROPI


SARAJEVO, 2. februara - Na Balkanu sve manje razgovaramo i sve se više ne razumijemo. Danas se na Balkanu niječe ili preispituje pripadnost Evropi, što je apsurd, zato što je baš ime Evropi dao jedan balkanski narod, rekao je danas profesor Dževad Drino sa Pravnog fakulteta u Zenici, uvodničar na redovnoj sesiji "Kruga 99" o temi "Državnopravni razvitak i stabilnost na Balkanu".

"Krug 99" polazi od toga da je u posljednjih 200 godina neravnomjeran državnopravni razvitak pojedinih država na Balkanu, a pogotovo današnjih sedam nastalih raspadom SFR Jugoslavije, uzrok trajnih sukoba i svojevrsno "bure baruta" na Balkanu. 

"Na Balkanu sve manje razgovaramo i sve se više ne razumijemo. Danas se na Balkanu niječe ili preispituje pripadnost Evropi što je apsurd zato što je baš ime Evropa dao jedan balkanski narod. Nacionalne povijesti su prokletstvo Balkana, autor sintagme je Noel Malkom, gdje je samo jedna multinacionalna država na Balkanu, a to je BiH, koja ne posjeduje mapu svoje velike domovine. Sve ostale zemlje u ormaru drže kostur velike karte svoje zemlje, koju vade po potrebi", pojasnio je Drino, uvodničar sesije povodom izlaska njegove studije "Balkan - državnopravna historija". 

Govorio je i o tome zašto Balkan često nazivaju "bure baruta". 

"Jedan od razloga je taj što su teritorijalni oblici srednjovjekovnih balkanskih država bili veoma nesigurni, a njihova suverenost upitna, što je svaka nacionalna historija obilni kvasac svih nacionalizama, očit je kult nedovršene historije na cijelom Balkanu", rekao je Drino.

Ipak, kako je kazao, Balkan je tlo najstarije evropske civilizacije, antičke Grčke. 

"Stoga je nedavni šamar Evropske unije Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odjeknuo kao šamar cijelom Balkanu. Predaje nema. Evropska unija i jest najučinkovitije moderno društvo koje je svojim članicama obezbijedilo blagostanje i građanske slobode nezabilježene u cjelokupnom razvoju Evrope. Tamo nam je mjesto", poručio je Drino. 

Smatra da Balkan ne stagnira nego ide u još gore stanje. 

"Balkan, sa svojim ukupnim razvojem, i društveno i ekonomski opada. Čuli ste sinoć, nije moj podatak, da će BiH sa ovakvim tempom rasta, ravnopravan status s EU steći za stotinu godina", rekao je Drino. 

Prof. dr. Senadin Lavić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu smatra kako nema promjene granica na Balkanu i u Evropi i da priče o promjenama granica dolaze od antibosanskih retrogradnih snaga koje se vraćaju u 19. stoljeće.

Podsjetio je da se fraza da je Balkan "bure baruta" može čuti još od 19. stoljeća. 

"Balkan ustvari služi kao jedan izduvni ventil za razne vrste evropskih ideologija. Ja ne mislim da je Balkan baš toliko 'bure baruta', koliko ga neki žele demonizirati u tom smislu. Mislim da je od izuzetne važnosti da shvatimo da balkanski prostor treba da usvoji činjenicu vladavine prava i poštivanja liberalno demokratskih ideja savremenog doba. I da ta dva strateška procesa će odrediti njegovu budućnost", rekao je Lavić u izjavi novinarima prije redovne sesije "Kruga 99" u Sarajevu. 

Ne vjeruje da će biti ratova, a, kako je kazao, situacija na Balkanu će se odvijati u smjeru da će rješenje pitanja Sjeverne Makedonije, Kosova i BiH zaokružiti strukture Balkana. 

"Nema promjene granica na Balkanu i u Evropi, to vam je jasno. Te priče o promjenama granica dolaze od antibosanskih retrogradnih snaga koje se vraćaju u 19. stoljeće. Granice u Evropi su definitivno završene i nema promjena nijedne granice", dodao je Lavić.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING