INFO

  • REIS KAVAZOVIĆ: OTROV ĆE JOŠ DUGO KRUŽITI, ALI ŽIVOT SE OBNAVLJA I ISTINA RAZGONI TAMU NAD SREBRENICOM
  • INSAN SE NAVIKNE NA SVE: JEDNA OD BROJNIH SREBRENIČKIH PRIČA O ŽIVOTU U SAMOĆI I SJEĆANJIMA
  • U BOSNI I HERCEGOVINI 316 ZARAŽENIH ZA 24 SATA, NAJVIŠE U TUZLANSKOM I KANTONU SARAJEVO
  • ŽENE U CRNOM U POTOČARIMA: BROJNI GRAĐANI SRBIJE SE NE SLAŽU S PORICANJEM GENOCIDA
  • BIHAĆ: ISKRENA I EMOTIVNA PORUKA MIRA I PODRŠKE SREBRENIČANIMA
  • INICIJATIVA ŽENA IZ ZEMALJA REGIONA KONTRA ZLOČINA: SUD I JAVNA OSUDA ZA SVAKI OBLIK NASILJA
  • 11. JULI U MEMORIJALNOM CENTRU POTOČARI: PORUKE SUOSJEĆANJA, MIRA I PRAVDE
  • VREMENSKA: SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME UZ MOGUĆU KIŠU
  • BOSANSKA KRUPA: OBILJEŽENA GODIŠNJICA HEROJSKE BITKE ZA ĆOJLUK
  • DANI PRED 11. JULI: VRIJEME KADA ASIMA ISPRAĆA NA PUT BIJELE CVJETOVE

KRIZA U SJENI PANDEMIJE: NA GRANICI GRČKE I TURSKE VIDLJIVA KUMULACIJA MIGRANATA I IZBJEGLICA

- Eventualni ulazak velikog broja migranata na grčkoj granici znači i nove probleme za zemlje koje su na migrantskoj ruti uključujući i BiH...

KRIZA U SJENI PANDEMIJE: NA GRANICI GRČKE I TURSKE VIDLJIVA KUMULACIJA MIGRANATA I IZBJEGLICA


BIHAĆ, 13. aprila - Vlasti u Grčkoj kažu da su zabrinute zbog mogućeg skupljanja migranata i izbjeglica na turskoj obali u blizini grčkih otoka, uprkos ograničenjima kretanja koja su na snazi u obje zemlje s ciljem zaustavljanja širenja Covida-19.

„Nastavit ćemo čuvati granice Grčke i Evrope“ - rekao je Stelios Petsas, glasnogovornik grčke vlade. Grčki otoci prošle godine bili su najprometnija ulazna tačka Evropske unije za ilegalnu migraciju. Početkom marta izbili su sukobi na grčko-turskoj kopnenoj granici nakon što je turska vlada saopćila da neće više zaustavljati migrante koji se kreću prema Evropi. Zvaničnici grčkog ministarstva odbrane kažu da je vojska u pripravnosti na kopnenim i morskim granicama s Turskom od izbijanja te krize.

Eventualni ulazak velikog broja migranata na grčkoj granici znači i nove probleme za zemlje koje su na migrantskoj ruti uključujući i BiH. Da budemo konkretniji, za USK koji muku muči i sa postojećim brojem onih koji se trenutno nalaze uglavnom u Bihaću i Velikoj Kladuši. Ovo su današnji snimci Bihaća gdje je vidljivo da su migranti prisutni u značajnom broju.

U manjem ili većim grupama  kreću se bihaćkim ulicama koje su postale ustvari njihov dom. Isto tako, mnogi od njih nemaju zaštitnu opremu a veliki problem predstavljaju oni koji borave u napuštenim objektima. Primjer tome je nedovršeni Dom penzionera koji je ponovno postao mjesto njihovog boravka.

Svi oni trebali bi biti izmješteni u budući tranzitni centar na Lipi, lokalitetu udaljenom od Bihaća nešto više od 20 kilometara. Kada će krenuti njihovo izmještanje još nije poznato, s obzirom da nisu okončani radovi na uspostavljanju centra na Lipi.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING