INFO

  • U USK NEMA ZARAŽENIH OSOBA
  • VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A ODBACILO REZOLUCIJU RUSIJE I KINE O UKIDANJU OHR-A
  • EVROPSKA UNIJA: PORICANJE GENOCIDA JE U SUPROTNOSTI SA OSNOVNIM EVROPSKIM VRIJEDNOSTIMA
  • U TUŽILAŠTVU BIH BIT ĆE FORMIRAN PREDMET PROTIV ONIH KOJI NEGIRAJU GENOCID
  • DANAS ZASJEDA SKUPŠTINA USK
  • DETALJI ODLUKE O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA I VELIČANJA RATNIH ZLOČINACA
  • KOJE KAZNE ZATVORA PODRAZUMIJEVA INZKOVA ODLUKA O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA

KRIJUMČARENJE MIGRANATA U BIH: PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVOJICE AFGANISTANACA

- Optuženi se terete da su prevozili krijumčarene osobe u Bosni i Hercegovini na način kojim se ugrožava život i sigurnost, te im omogućili boravak u BiH...

KRIJUMČARENJE MIGRANATA U BIH: PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVOJICE AFGANISTANACA

SARAJEVO, 16. juna – Podignuta je optužnica protiv dvojice državljana Afganistana, zbog krijumčarenja migranata iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Optuženi se terete da su organizirali i realizirali krijumčarenje veće skupine migranata, čamcem preko vodene granice na rijeci Drini, u blizini Zvornika.

Tužilac Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Kamrana Zakhila, rođenog u Kabulu, i Darwisha Zainullaha, rođenog u Jala Abat. Obojica državljana Afganistana se nalaze u pritvoru.

“Optuženi se terete da su, djelujući zajednički i u dogovoru, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, organizirali, omogućili i osobno sudjelovali u krijumčarenju veće skupine ilegalnih migranata, iz Republike Srbije, preko vodene granice na rijeci Drini, na teritoriju Bosne i Hercegovine”, navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi, postupali protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda o borbi protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, tako što su dana 23. aprila ove godine, na području mjesta Kozluk, općina Zvornik, u vrijeme smanjene vidljivosti u noćnim satima, izlažući ih opasnosti za sigurnost kao i opasnosti od utapanja, prevezli čamcem skupinu od 11 ilegalnih migranata, sa područja Srbije u BiH, nakon čega su od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, otkriveni i lišeni slobode.

U skupini ilegalnih migranata, bili su državljani Pakistana, Afganistana, Sudana, Eritreje i Toga, koji nisu posjedovali dokumente za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini, te su predati na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima BiH.

Optuženi se terete da su prevozili krijumčarene osobe u Bosni i Hercegovini na način kojim se ugrožava život i sigurnost krijumčarenih osoba, omogućivši im na taj način boravak u BiH, čime su počinili kazneno djelo krijumčarenja osoba iz članka 189. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING