INFO

  • KAKO ĆE BIH ODGOVORITI NA POGORŠANJE EPIDEMIOLOŠKE SLIKE U HRVATSKOJ: RECIPROCITET ILI NE
  • POTVRĐENO: 11 OSOBA PREMINULO OD KORONE U BIH, RASTE BROJ OPORAVLJENIH
  • CRNA GORA SUTRA OTVARA GRANICU S BIH
  • BUŽIM - OTKAZANA ZAVRŠNICA MANIFESTACIJE
  • BAZENI U ĆORALIĆIMA ITEKAKO IMAJU ŠTA DA PONUDE SVOJIM GOSTIMA
  • SUD BIH ODBIO ŽALBU TUŽILAŠTVA NA ODLUKU O UKIDANJU MJERA NOVALIĆU, SOLAKU I HODŽIĆU
  • OD SUTRA I ZVANIČNO JEFTINIJE KOMERCIJALNO TESTIRANJE NA KORONAVIRUS U FBIH, POZNATA JE I CIJENA

KOSOVO: U POSLJEDNJOJ DECENIJI MUŽEVI USMRTILI 34 ŽENE

- Braathu je kazao da je samo dva procenta žena policiji prijavilo najteži slučaj nasilja koji su doživjele od strane sadašnjeg partnera, te da skoro polovina, odnosno 48 posto, vjeruje da je nasilje u porodici privatna stvar koja treba da ostane u porodici...

KOSOVO: U POSLJEDNJOJ DECENIJI MUŽEVI USMRTILI 34 ŽENE

PRIŠTINA, 22. novembra  - Više od polovine kosovskih žena ili 54 posto, koje su imale partnera, kažu da su doživjele psihičko, fizičko ili seksualno nasilje od strane intimnog partnera nakon svoje 15 godine, navodi se u istraživanju koje je sprovela Misija OEBS-a na Kosovu.

Istraživanje nazvano “Anketa o dobrobiti i bezbednosti žena na Kosovu” objavljeno je uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka kampanje 16 dana aktivizma, 25. novembra. Skupu je prisustvovao i predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Na skupu je rečeno da je samo tokom ove godine na Kosovu prijavljeno 1.700 slučajeva nasilja u porodici.

Šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Braathu iznio je podatak da je na Kosovu 8 posto žena preživjelo fizičko ili seksualno nasilje od svojih partnera u posljednjih 12 mjeseci, dok je jedna od tri žene preživjela neku vrstu nasilja od 15. godine starosti. On je naglasio da podaci pokazuju da je nasilje nad ženama globalni problem, te da je u regionu uobičajen.

“Prema podacima Policije Kosova, u prvih šest mjeseci 2019. godine bilo je šest slučajeva ubistva žena, od kojih četiri slučaja kada je muž ubio ženu. U posljednjoj deceniji na Kosovu su ubijene 34 žene od strane muževa”, kazao je ambasador Braathu.

On je naglasio je da ovaj izvještaj pokazuje nisku stopu prijavljivanja i svjesti o nasilju. Braathu je kazao da je samo dva procenta žena policiji prijavilo najteži slučaj nasilja koji su doživjele od strane sadašnjeg parnetra, te da skoro polovina, odnosno 48 posto, vjeruje da je nasilje u porodici privatna stvar koja treba da ostane u porodici.

Takođe, anketa pokazuje da je samo trećina žena dobro obavještena o uslugama koje se pružaju u smislu zaštite od žrtava porodičnog nasilja.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi istakao je da kosovsko društvo treba da bude više osvješćeno kako bi se emancipovale i osnažile žene, jer to znači i emancipaciju cijelog društva.

„Uzorak ispitanika, pitanja, intervjui, otkrili su podatke koji zahtjevaju značajnu raspravu i diskusiju u kosovskom društvu. Štaviše, anketa koju objavljujete danas ne samo da utvrđuje situaciju, već traži uzroke, analizira uzroke i posljedice i daje preporuke za poboljšanje situacije“, dodao je Thaci.

Poručio je da Kosovu predstoji dug put da bi se obezbijedila puna rodna ravnopravnost u kosovskom društvu.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING