INFO

  • FEDERALNI ZASTUPNICI DANAS RASPRAVLJAJU O ZAHTJEVIMA RUDARA
  • KORONA BILANS: U USK 38 NOVOZARAŽENIH OSOBA I JEDAN SMRTNI ISHOD
  • DANAS NASTAVAK PREGOVORA RUDARA I VLADE FBIH OKO DVIJE SPORNE TAČKE
  • AKTUELNO: ZASJEDA OPĆINSKO VIJEĆE KLJUČ
  • VRIJEME DANAS: MALO DO UMJERENO OBLAČNO
  • BIH ĆE BACITI SKORO POLA MILIONA VAKCINA

KOSOVO: POČELO UKLANJANJE BARIKADA I POVLAČENJE SPECIJALACA SA GRANIČNOG PRELAZA JARINJE

- Od 20. septembra lokalni Srbi držali su blokirane puteve ka graničnim prelazima sa Srbijom Jarinje i Brnjak, na sjeveru Kosova, zbog odluke kosovske Vlade o uvođenju reciprociteta na srbijanske registarske tablice...

KOSOVO: POČELO UKLANJANJE BARIKADA I POVLAČENJE SPECIJALACA SA GRANIČNOG PRELAZA JARINJE


JARINJE, 2. oktobra - Prema dogovoru o deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova postignutom u četvrtak u Briselu, danas je počelo uklanjanje barikada kojim su lokalni Srbi blokirali put ka graničnom prelazu Jarinje, kao i povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije, javlja Anadolu Agency (AA).

Od 20. septembra lokalni Srbi držali su blokirane puteve ka graničnim prelazima sa Srbijom Jarinje i Brnjak, na sjeveru Kosova, zbog odluke kosovske Vlade o uvođenju reciprociteta na srbijanske registarske tablice.

Kamioni i ostala teška vozila kojima su putevi bili blokirani, uklonjeni su iz jedne trake puta jutros oko sedam sati. Prisutne su patrole KFOR-a u punoj vojnoj opremi. Na početku barikada nedaleko od prelaza Jarinje još uvijek su specijalci Kosovske policije, kao i srpski građani koju su okupljeni u grupama pored šatora koje su postavili 20. septembra.

Situacija je mirna, a rok za potpuno oslobađanje puta i udaljavanje specijalaca je do 16 sati.

Prije nego što je počeo proces povlačenja policije i uklanjanja barikada, prema postignutom dogovoru, KFOR se pojavio na Jarinju i Brnjaku gde će ostati oko dvije nedjelje kako bi osigurao bezbjednost i slobodu kretanja.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING