INFO

  • POREZNA UPRAVA FBIH: U PROŠLOJ GODINI ZABILJEŽENA REKORDNA NAPLATA POREZNIH OBAVEZA
  • KORONAVIRUS U BIH: JOŠ 2.969 NOVOZARAŽENIH, PREMINULE 33 OSOBE
  • BIHAĆ: UPRILIČENA PROMOCIJA UNIVERZITETSKOG UDŽBENIKA 'POSLOVNO PRAVO' AUTORA, PROF. DR. ALBINA MUSLIĆA
  • VREMENSKA: SUTRA SE OČEKUJE SLAB SNIJEG U VEĆEM DIJELU BIH
  • ZDRAVSTVO U RALJAMA ŽIVOTA: LJEKARA SVE MANJE, MOTIVA ZA ODLAZAK SVE VIŠE
  • U BIHAĆU ODRŽANA PLANSKA SKUPŠTINA CRVENOG KRIŽA UNSKO-SANSKOG KANTONA
  • BIHAĆ: ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA VLADE USK I REGULATORNE AGENCIJE ZA RADIJACIJSKU I NUKLEARNU SIGURNOST BIH
  • U USK NOVOZARAŽENO 310 OSOBA
  • U SARAJEVU ORGANIZIRAN PROGRAM POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
  • UNIVERZITET U BIHAĆU: NA PUTU OD HISTORIJSKOG PROJEKTA DO TALAČKE KRIZE

KOLIKO BOSNU I HERCEGOVINU KOŠTA INSTITUCIONALNA BLOKADA?

- Odgovori na pitanje koliko Bosnu i Hercegovinu košta institucionalna blokada polako stižu. Značajno je usporen europski put, a brojne zemlje Europske unije najavljuju moguće smanjenje ekonomske pomoći. Razvojni projekti su na čekanju, kao i pomoć gospodarstvu da poslije pandemije stane na noge. Iako cifra krize još nije izračunata, građani je na svojim novčanicima dobro osjete.

KOLIKO BOSNU I HERCEGOVINU KOŠTA INSTITUCIONALNA BLOKADA?

BIH, 15. januara - Očekuje se kandidatski status do kraja 2021. Tu mantru su mjesecima ponavljali brojni bh. političari. Onda je nastupila institucionalna blokada, a Bosna i Hercegovina ne samo da nije bliža Europskoj uniji nego je, čini se, na tom putu nazadovala. Preduslov za status kandidata - Izborni zakon, zakoni o javnim nabavkama, sprečavanju sukoba interesa i VSTS-u, imaju maltene isti status kao prije godinu dana - nisu usvojeni.

"Mi smo se vratili na period sa kraja devedesetih, u kome je Bosna i Hercegovina gledana kao zemlja slučaj, u kojoj se od Evropske unije traži da djeluje sa instrumentima stabilizacije, sa sankcijama, sa prijetnjama", kazao je Adi Ćerimagić, Evropska inicijativa za stabilnost iz Berlina

O evropskom putu Bosne i Hercegovine u Briselu se više i ne priča. No, nije to jedina propuštena šansa. Kaska se u realizaciji niza razvojnih projekata i onih usmjerenih na saniranje posljedica pandemije. Tek nasjednici Savjeta ministara BiH, polovinom decembra, odobreno je nekoliko važnih evropskih grantova i kredita za infrastrukturu. Čekalo se mjesecima da neke tačke uopšte dođu na dnevni red. U fotofinišu godine usvojena je nova odluka o privremenom finansiranju. Budžet za prošlu godinu još nije.

Bosna i Hercegovina rizikuje da ostane i bez druge tranše od 125 miliona evra pomoći za saniranje ekonomskih efekata pandemije. Traženo je poboljšanje stabilnosti finansijskog sektora, transparentnosti, efikasnija borba protiv korupcije. Traženo nije ispunjeno.

"Apsolutno se o tome nije govorilo, niti se govori, niti se čini nešto da bi se napravio neki napredak. I onda naravno, sviju nas iznenadi jako i pogodi vijest da nam Evropska unija neće dostaviti drugu tranšu", kazala je  Azra Hadžiahmetović, profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

A u ovih šest mjeseci građani sve teže žive. Umjesto na kilogram, kupuje se na komad. Cijenu aktuelne, kao i sada već stare blokade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine plaća narod. Političari su, smatra analitičar Žarko Papić, amnestirani.

"Oni i dalje žive u svojim zatvorenim kulama od slonovače i bave se nacinalnim temama, zaboravljajući potpuno da ljudi - prije nego što postanu Srbin, Bošnjak i Hrvat - su ljudi, koji moraju jesti, moraju u toplom spavati", zaključuje Žarko Papić,  Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju

"Ne" ovakvom stanju počele su govoriti i evropske zemlje. Holandija je već najavila smanjenje pomoći Republici Srpskoj, a nekoliko drugih država razmatra sličnu opciju. 
 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING