INFO

  • NA TWITTERU BRITANSKI AMBASADOR FIELD ODGOVORIO DODIKU: OD CIJEPANJA BIH NEMA NIŠTA
  • USRED KRIZE OKO SUPER LIGE: U ISTANBULU IZLOŽEN TROFEJ UEFA LIGE PRVAKA
  • VREMENSKA: SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI NAOBLAČENJE I KIŠA
  • TOP PRIČA U SAD-U: REAKCIJE NA PRESUDU ZA UBISTVO GEORGEA FLOYDA
  • SUĐENJE NOVALIĆU I DRUGIMA: KAKO JE NASTAO PLAN NA OSNOVU KOJEG SU NABAVLJENI RESPIRATORI
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a U POSJETI KAMPU LIPA

KOALICIJA “POD LUPOM”: U PROCES IZMJENA IZBORNOG ZAKONA BIH UKLJUČITI SVE ZAINTERESOVANE AKTERE

- Koalicija je pozdravila napore i preduzete korake za formiranje Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine istaknuvši da rad ovog tijela, zbog što uspješnijeg i kvalitetnijeg rada, i u konačnici rezultata u interesu izbornog procesa, mora uključivati širi krug članova.

KOALICIJA “POD LUPOM”: U PROCES IZMJENA IZBORNOG ZAKONA BIH UKLJUČITI SVE ZAINTERESOVANE AKTERE

SARAJEVO, 5. aprila - Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” poslala je dopis na adrese svih poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i svih delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u kojem su istakli kako je ključno da Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH počne sa intenzivnim radom što prije.

Koalicija je pozdravila napore i preduzete korake za formiranje Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine istaknuvši da rad ovog tijela, zbog što uspješnijeg i kvalitetnijeg rada, i u konačnici rezultata u interesu izbornog procesa, mora uključivati širi krug članova.

Kako su naveli, prvenstveno se misli na predstavnike opozicionih političkih subjekata koji imaju predstavnike u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predstavnike Centralne izborne komisije BiH, relevantne predstavnike akademske zajednice, izborne eksperte i predstavnike organizacija civilnog društva koje se bave izborima.

“Ključno je da Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH počne sa intenzivnim radom što prije, jer pred radnom grupom je mnogo posla, a malo vremena. Kroz buduće izmjene Izbornog zakona BiH biće nužno tretirati pitanje implementacije međunarodnih standarda u izborima, implementirati sve odluke domaćih i međunarodnih sudova, te otkloniti prostor za izborne manipulacije, a čime će se, nadamo se, vratiti poljuljano povjerenje građana i građanki BiH u izborni proces”, naglasili su iz Koalicije “Pod lupom”.

Dodali su da je neophodno pokazati visok stepen odgovornosti prema procesu koji bi trebalo da bude transparentan i vođen prvenstveno javnim interesom da izbori u Bosni i Hercegovini budu slobodni i pošteni.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING