INFO

 • BIH IZGUBILA POLA MILIONA TURISTA: DOMAĆI I TURISTI IZ ZEMALJA REGIJE NE MOGU POPRAVITI TREND KORONA GUBITAKA
 • CAZIN: INSTITUCIONALIZIRANO PRUŽANJE USLUGA I INFORMACIJA ZA DIJASPORU
 • DJECA SU TEMELJ SPORTA: OFK BIHAĆ DOBIO VRIJEDNU DONACIJU U SPORTSKOJ OPREMI
 • OSLOBOĐENJE: ZUFER DERVIŠEVIĆ PREMINUO OD POSLJEDICA ZARAZE KORONAVIRUSOM
 • GRANIČNI POLICAJCI SPRIJEČILI 183 ILEGALNA PRELASKA GRANICE: TRI OSOBE HTJELE U BIH, OSTALI U HRVATSKU
 • AFERA RESPIRATORI: U TUŽILAŠTVU BIH SASLUŠAN ŠEF CARINSKE ISPOSTAVE AERODROMA SARAJEVO
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI SUNČANO UZ UMJERENU OBLAČNOST
 • BIH: U FEDERACIJI BIH POTVRĐENO 326 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE KORONAVIRUSOM, KOD 72 OSOBE U RS-U POTVRĐENO PRISUSTVO KORONAVIRUSA
 • ZBOG NAJAVLJENIH PROTESTA: SPECIJALCI IZ BIHAĆA STIGLI U VELIKU KLADUŠU
 • BIHAĆ: AVANTURA FILM FESTIVAL POTVRDIO OČEKIVANJA
 • USK: TRODNEVNA RADIONICA O DIJABETESU OKUPILA DJECU I MLADE
 • VEČERAS SAZNAJEMO POSLJEDNJE ČETVRTFINALISTE LIGE PRVAKA

KO SDA USK: SKUPŠTINSKA VEĆINA ĆE PODRŽATI KREDITNA ZADUŽENJA

- Već početkom jesenjeg zasjedanja, pred zastupnicima Skupštine naći će se set zakona, koji se odnose na smanjenje javnih rashoda, prije svega Zakon o uštedama.

KO SDA USK: SKUPŠTINSKA VEĆINA ĆE PODRŽATI KREDITNA ZADUŽENJA

BIHAĆ, 2.juli 2015. - Uoči sutrašnje vanredne sjednice Skupštine USK, rukovodstvo KO SDA održalo je press konferenciju. Potvrdili su da će parlamentarna većina dati podršku prijedlogu Vlade USK da se kratkoročno i dugoročno zaduži kod  banaka kako bi se dijelom sanirao kantonalni budžet. Samo na ovaj način Vlada će  moći izmiriti dio nagomilanih  obaveza i dati sebi prostora za nastavak započetih mjera na dugotrajnom stabiliziranju javnih finansija, istakao je Sead Kadić, predsjednik KO SDA.

Također, data je podrška radu Vlade USK na čelu sa premijerom Izudinom Saračevićem. Vjeruju da je Vlada na pravom putu stabilizacije stanja u Kantonu, a u prilog  tome je i najava da u septembru slijedi usvajanje seta zakona koji će, rečeno je, u mnogome srezati  bespotrebne javne  rashode, kao što su lična primanja političara, ali i direktora javnih ustanova i preduzeća.

U stranci su zadovoljni dosadašnjim aktivnostima Vlade USK, za koju smatraju da je transparentna u radu, štedljiva i poštuje zakone. Stanje budžeta je krajnje neodrživo, naslijeđena su ogromna dugovanja, nekontrolirani prijem velikog broja administracije, nerealno povećanje plaće. Samo po tom osnovu, mjesečna su izdvajanja iz budžeta 10,5 miliona KM, a prihodi jedva dostižu iznos od 13 miliona KM, istaknuto je na press konferenciji.

Predsjevajući Skupštine, Nijaz Hušić ističe da je Vlada predložila odluke o zaduženjima tek kada je uradila detaljni pregled svih obaveza. Zbog toga su u sindikatima možda izgubili strpljenje,  ali ova Vlada sigurno neće donositi  „ad hoc“ odluke, dodao je Hušić. O najavljenom  protesnom okupljanju pred zgradom Skupštine USK, Hušić kaže da je lično tražio više informacija od komesara Policije i očekuje odgovor, jer je i sam dobio obavijest, a zna se šta propisuje Zakon o javnom okupljanju. 

Već početkom jesenjeg zasjedanja, pred zastupnicima Skupštine naći će se set zakona, koji se odnose na smanjenje javnih rashoda, prije svega Zakon o uštedama. 

Blizu 6000 korisnika crpe po više osnova  sredstava iz budžeta USK. U SDA se pitaju da li je potrebna ovolika javna potrošnja. I to je predmet analize najavljenih mjera Vlade USK, koje će  prema ocjeni Hušića biti vidljivi nakon godinu dana rada.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING