INFO

 • OBILJEŽAVANJE 25. GODIŠNJICE OSLOBOĐENJA ĆOJLUKA
 • PRIVLAČENJE DOMAĆIH GOSTIJU - SUBVENCIONIRANI ODMOR U BIHAĆU
 • 11. JULI SA INSTRUKCIJAMA: NA ZGRADAMA DKP I MISIJA BIH SUTRA ZASTAVE NA POLA KOPLJA
 • BILJANI 10. JULI 1992. GODINE: LICE I NALIČJE NEPRIZNATOG GENOCIDA
 • KANTONALNA BOLNICA U BIHAĆU: EUROPSKA UNIJA DONIRALA DVA RESPIRATORA I JEDAN ULTRAZVUČNI APARAT
 • TRAGIČNA NOĆ U NOVOM PAZARU: PREMINULO 10 OSOBA OD POSLJEDICA COVID-19 OBOLJENJA
 • NADA DROBNJAK: NOSITI CVIJET SREBRENICE I PODSJEĆATI DRUGE NA GENOCID NAJMANJE JE ŠTO NEKO MOŽE DA URADI
 • ODRŽAN ŽRIJEB HISTORIJSKE ZAVRŠNICE LIGE PRVAKA: OČEKUJU NAS SPEKTAKULARNE UTAKMICE
 • KOMEMORATIVNA SJEDNICA U BRISELU: EVROPA JE U SREBRENICI PODBACILA
 • AUSTRIJSKA AGENCIJA ANALIZIRALA: GDJE SU SE SVE NAJČEŠĆE ZARAZILI AUSTRIJANCI?
 • BIH IMA NOVI CRNI REKORD: 310 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE!

KLUB100-PLUS' ZATRAŽIO OD MINISTRA LUČIĆA RJEŠAVANJE PITANJA DIJASPORE

- Članovi "Kluba 100-Plus" uputili su pismo ministru za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Milošu Lučiću u kojem traže "rješavanje najznačajnijih zahtjeve bh. dijaspore "

KLUB100-PLUS' ZATRAŽIO OD MINISTRA LUČIĆA RJEŠAVANJE PITANJA DIJASPORE

SARAJEVO/BIRMINGHAM, 27. maja  - Kao što sigurno znate, u bh. dijaspori trenutno živi više od dva miliona bh. građana koji svojim finansijskim donacijama i ulaganjima predstavljaju najveće investitore u domovinu. Naime, zvaničan iznos doznaka iz dijaspore za prošlu godinu iznosio je preko 2,4 milijarde KM, a nezvanično, ta cifra je trostruko veća - stoji u pismu.

Uz to treba dodati, kako dalje navode, da je od 2000. godine do danas bosanskohercegovačka dijaspora u privredu Bosne i Hercegovine „ubrizgala“ preko 50 milijardi KM nepovratnih sredstava. Iz Centralne banke navode da posljednjih godina novčane doznake iznose oko osam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). 

 „ Ovo Vam pišemo zbog toga da imate u vidu značaj bosanskohercegovačke dijaspore za održavanje socijalnog mira u domovini. S druge strane, bosanskohercegovačka dijaspora već niz godina od nadležnih vlasti u Bosni i Hercegovini traži rješavanje bitnih pitanja od značaja za bh. dijasporu. Od završetka rata do danas u više navrata mnoge organizacije i pojedinci iz dijaspore zvanično su na raznim kongresima, manifestacijama i direktnim sastancima isticali te svoje zahtjeve i u pismenoj formi dostavljale i Vašem Ministarstvu. Nažalost, do sada nije bilo sluha za njihovo rješavanje „- dodaju iz "Kluba 100-Plus".

U pismu su izdvojili najznačajnije zahtjeve bh. dijaspore: Zakon o dijaspori, Ministarstvo za dijasporu, promjena Izbornog zakona i uvođenje elektronskog glasanja i registracije za glasanje tj. ukidanje aktivne registracije, osnivanje posebne izborne jedinice za dijasporu, finansiranje dopunskih škola u dijaspori, definitivno regulisanje dvojnog državljanstva, konačna i potpuna provedba Aneksa VII Dejtonskog sporazuma (koji govori o održivom povratku), provedba odluke Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga (slučaj Sejdić -Finci i ostali), jednostrana nostrifikacija diploma stečenih u inostranstvu za mlade stručnjake koji se vraćaju u BiH – Bolonjska deklaracija, obnova Matice iseljenika, te olakšice investitorima iz dijaspore u privredu i dosljedna borba bh. vlasti sa "endemskom" korupcijom u zemlji.

 „ Ministarstvo na čijem ste sada čelu u prošlosti je donosilo razne strategije o saradnji s bh. dijasporom koje su ostale mrtvo slovo na papiru. Uz potpuno razumijevanje društveno-političke situacije u Bosni i Hercegovini, iskreno se nadamo da ćete sa svojim timom naći načina da za vrijeme Vašeg mandata zajedno sa partnerskim ministarstvima riješite ova pitanja - navode iz "Kluba 100-Plus" u pismu upućenom ministru Lučiću“, saopćio je BHDINFODESK iz Birminghama. 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING