INFO

  • U 67. GODINI PREMINUO AKI RAHIMOVSKI, LEGENDARNI PJEVAČ PARNOG VALJKA
  • KORONA BILANS U USK: UZ 128 NOVOZARAŽENIH OSOBA I TRI SMRTNA ISHODA
  • ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE S ADMINISTRATORICOM USAID SAMANTHOM POWER: SNAŽNA POSVEĆENOST I PODRŠKA SAD
  • REPORTERI AA NA FRONTU U DONBASU: NAPETOST SE OSJETI, ALI SUKOBA TRENUTNO NEMA
  • EPIDEMIOLOŠKA SLIKA USK: SVE VEĆI BROJ ZARAŽENIH I SVE TEŽA SITUACIJA U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA
  • TOKOM DANA NAOBLAČENJE SA SJEVERA USLOVIT ĆE SNIJEG U BIH I ISTOKU HERCEGOVINE
  • IZ KOJIH SREDSTAVA SU ISPLAĆENE PLAĆE U CAZINSKOM, BUŽIMSKOM I BOSANSKOPETROVAČKOM DOMU ZDRAVLJA?
  • U VEČERAŠNJEM TV DNEVNIKU: O 'TRGOVSKOJ GORI' GOVORI MARINKO ZELJKO, DIREKTOR 'AGENCIJE ZA RNS' BIH
  • U BOSNI I HERCEGOVINI 2.624 NOVOZARAŽENIH, 19 OSOBA PREMINULO
  • BALJVINE KOD MRKONJIĆ GRADA: NAUČNICI IZ LJUBLJANE ISTRAŽUJU SELO BEZ SUKOBA SRBA I BOŠNJAKA

KASNI LI BIH S NOVIM MJERAMA: PANDEMIJA JE JOŠ U ZAMAHU, A 'OMIKRON SOJ' NAM DOLAZI...

- Četvrti val pandemije koronavirusa neće biti posljednji udar ove globalne pošasti. Mnoge zemlje se ponovo zatvaraju, novi još opasniji omikron soj dolazi, a zdravstvene vlasti u našoj zemlji ništa ne poduzimaju, kao da su svjesni da će svakako zakasniti...

 KASNI LI BIH S NOVIM MJERAMA: PANDEMIJA JE JOŠ U ZAMAHU, A 'OMIKRON SOJ' NAM DOLAZI...

SARAJEVO, 27. novembra - Osnovna karakteristika borbe protiv pandemije brojnih zemlja u regionu, Hrvatske, Srbije, a posebno Bosne i Hercegovine, bilo je kašnjenje u poduzimanju potrebnih mjera. Nas je pandemija zadesila posve nespremne, cinik bi se upitao ima li išta što nas je zadesilo spreme.

Ostala je neispričana zgoda iz dana kad smo zabilježili prvi slučaj zaraze koronavirusom, kako je tada čelni čovjek Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) uvjeravao novinare da on nema nikakve nadležnosti za pandemiju, kako je FUCZ zadužena za požare i poplave, a da za viruse treba zvati medicinare.

Dvadesetak mjeseci kasnije spremnost za borbu protiv i sad prisutnog protivnika je zanemarivo veća, opreznost širih masa neuporedivo manja, a prisustvo antivakserskog faktora sve značajnije. Pored svega toga procenat vakcinisanih nikako da pređe nevjerovatnih i poraznih 22 posto.

Jedina pandemijska teza prisutna u našem društvu je najava uvođenja pravila "VTP" (vakcinisan, prebolio, testiran) od 20. decembra i to samo u Federaciji BiH. Austrija i Njemačka su to napravile prije pola godine, a danas su na pragu novog lockdowna i uvođenja obavezne vakcinacije (Austrija je već donijela odluku da će se od 1. februara naredne godine svi morati vakcinisati).

Znajući da mjere koje uvodimo najčešće samo sa zakašnjenjem prepisujemo od zapadnih uzora i ovaj put se postavlja pitanje zašto čekati i zašto bar jednom nešto ne uraditi na vrijeme?!

Ovih dana glavna vijest svjetskih medija je pojava novog i još zaraznijeg omikron soja. O njemu se još ne zna mnogo, ali zna dovoljno da najveće svjetske zemlje ograničavaju ulaske iz južnoafričkog regiona gdje je soj prvi put otkriven. Zašto Vijeće ministara BiH ne radi ono što su vlade Sjedinjenih Država, Velike Britanije i brojnih zemlja već uradile?

Bosna i Hercegovina i dalje je treća na svijetu po broju umrlih od posljedica zaraze što nedvojbenoj stavlja pod sumnju kvalitet bolničkog zbrinjavanja težih slučajeva. Ispred nas su još samo Peru i Bugarska. Dovoljan razlog da se nešto što prije uradi.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING