INFO

  • SANSKI MOST: OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA STRADANJA MJEŠTANA HRUSTOVA I PRHOVA
  • SLUČAJ LASER: RADNICI I DALJE BEZ SVOJIH DOKUMENTA
  • OD DANAS OTVORENE GRANICE S HRVATSKOM, CRNOM GOROM I SRBIJOM, POČINJU RADITI I AERODROMI
  • USK - VRTIĆI POČELI S RADOM
  • BAČIĆ O UKLANJANJU RUŽA U PRIJEDORU: VLASTI NE ŽELE SPOMENIK JER BI TIME PRIZNALE ZLOČIN
  • POČELA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PFBIH: O DJELOVANJU VLADE ZA VRIJEME KORONA-KRIZE
  • SVJEDOČANSTVO SA MOSTA TUGE: ISTINA O ZLOČINU BILA BI DUBOKO DA RAJIF NIJE PREŽIVIO...

KARANTIN POD ŠATOROM VUČJAKA

- Loši zdravstveni uvjeti, širenje zaraznih bolesti i indolentan odnos države mogli bi u Krajini dovesti do humanitarne katastrofe s prvim snijegom...

KARANTIN POD ŠATOROM VUČJAKA

BIHAĆ, 10. oktobra - Vrijeme ističe, a rješenja za privremeni migrantski kamp Vučjak kod Bihaća još nema.

Danas se u Vladi Unsko-sanskog kantona održava sastanak operativne grupe za migrante, nakon što je prekjučer u Sarajevu održan sastanak operativne grupe na državnom nivou. Nezvanično saznajemo da je bilo mnogo oštrih riječi i međusobnih optužbi u Sarajevu, te da je kao rezultat toga proizašao zaključak kako Vučjak ostaje i kao takav ulazi u zimu.

Nesretnici na livadi

Osim nedavno otvorene zdravstvene ambulante na Zavalju, dva kilometra od Vučjaka, nikakve druge pripreme da bi migranti preživjeli zimu nisu obavljene. Grupa medicinara i njemački novinar Dirk Planert su protjerani sa Vučjaka, zabranjen im je medicinski i humanitarni rad, ali su zato inicirali proteste ispred Ambasade BiH u Beču, na kojim su mnogi poručili da se stide onoga što se dešava u našoj zemlji.

- Oni se definitivno više ne pojavljuju na Vučjaku. Moramo im priznati taj humanitarni, ljudski dio u priči, gdje je Dirk pokazao neviđenu plemenitost. Njegovo angažovanje prema izbjeglicama i prikupljanje humanitarne pomoći je pohvalno. On je dobar posao uradio i kao reporter, mislim da je napravio put, da ipak svijet zna za nas i za ovakve migrantske centre. Međutim, onog momenta kada su se počeli baviti liječenjem, prekršili su granicu, to je posao i poziv doktora i ova zdravstvena situacija se mora kontrolisati. Osim toga, problem je što mi na Vučjaku ni do danas nemamo upravitelja, kazala nam je dr. Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK-a.

Ministarstvo na čijem je čelu nedavno je otvorilo ambulantu u Zavalju, zahvaljujući stranoj donaciji.

- Mi smo dobili od katalonske vlade 25.000 eura koje smo uputili za ambulantu kroz Dom zdravlja Bihać, koji je najviše angažovan na pružanju zdravstvene pomoći migrantima. Oni njih liječe i poslije 15 sati, kada im niko drugi u kampovima ne pruža pomoć. Dolje ispred Bire imate 200 nesretnika na livadi, strašno je šta država radi, kako se ponaša i prema migrantima i nama u USK-u. Što se tiče četiri miliona KM od Federacije, mi smo u fazi planiranja, zdravstvene ustanove šalju prijedloge kako najbolje implementirati sredstva, kazala nam je ministrica Ćemalović.

Mnogi, kao i ona, upozoravaju na tešku situaciju u Krajini.

Predsjedništvo Crvenog križa Federacije BiH jučer je apeliralo na sve relevantne domaće i međunarodne institucije i organizacije da prije nastupajuće zime sistemski riješe zbrinjavanje migranata iz privremenog kampa Vučjak u Bihaću.

- Ne postoji minimum sanitarnih, zdravstvenih, komunalnih i sigurnosnih uvjeta za dugoročno održanje kampa, a posebno u zimskom periodu koji zahtijeva znatna ulaganja u smještajne i infrastrukturne kapacitete, te su ugroženi zdravlje i sigurnost osoblja Crvenog križa grada Bihaća, koje čini nadljudske napore da im osigura minimalne uvjete, uz podršku IFRC-a, nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te Rijaseta IZ-a BiH, jučerašnji je apel iz Crvenog križa Federacije BiH, u kojem mole sve relevantne domaće i međunarodne institucije i organizacije da spašavaju živote migranata.

Za sada, najveći zdravstveni problem s kojim se suočavaju jeste epidemija šuge.

Izolacione sobe

- Utorkom i četvrtkom u ambulanti za migrante na Zavalju liječimo mnogo njih, ali puno migranata ima skabijes. Odvojili smo dva šatora sa izolacionim sobama da ih držimo u karantenu. Međutim, to je teško, gotovo nemoguće, s obzirom na to da se migrantima ne smije ograničavati kretanje. Epidemiološka situacija je loša i zbog groznih higijenskih uvjeta. Za liječenje skabijesa potrebno je svakodnevno tuširanje, često presvlačenje posteljine i odjeće. Gore na Vučjaku, vidjeli ste, jako su teški uvjeti. Sam prostor je skučen, a ima mnogo migranata, u ovom momentu oko 600, iako svakodnevno dolaze novi, a drugi odlaze. Tako da se skabijes nekontrolisano širi, mislim da ih ima oko 15 posto zaraženih od ukupne populacije migranata. Ali, oni dođu takvi na Vučjak, samo prenoće i onda odlaze drugdje. Teško ih je pratiti i niko se ne zadržava dugo na jednom mjestu, napomenula je ministrica Ćemalović, koja je i član operativne grupe USK-a koja će danas zasjedati u Bihaću.

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING