INFO

  • KORIŠTENJEM RESTORANSKOG OTPADA DO KVALITETNIJEG ZEMLJIŠTA
  • IZ DNEVNIKA IZDVAJAMO: RAZGOVOR S DENISOM ZVIZDIĆEM, PREDSJEDAVAJUĆIM PD PS BIH
  • I SUTRA U BIH SUNČANO VRIJEME
  • GRAĐANI BIH MOGU BITI SIGURNI: POČELA VJEŽBA 'EUFOR - BRZI ODGOVOR 2021'
  • MINISTAR HALKIĆ: NUŽNO JE REDUCIRATI RASHODE ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA USK
  • KORONAVIRUS U BIH: 804 NOVA SLUČAJA, 19 PREMINULIH
  • JEDINSTVO- SIMM BAU MAGLAJ: REMI U BIHAĆU SA DVA NEISKORIŠTENA JEDANAESTERCA
  • U USK 14 NOVOZARAŽENIH SLUČAJEVA
  • GRAD CAZIN KONKRETIZIRAO PLAN POZITIVNE PRONATALITETNE POLITIKE

KAMPANJA UDRUŽENJA SRCE ZA DJECU: BORBA ZA DAN VIŠE U ŽIVOTU DJECE OBOLJELE OD RAKA

- Kako možemo čuti od upućenih u problematiku, ova djeca zaslužuju podršku u vidu rehabilitacije i resocijalizacije, ali zaslužuju i cjeloživotno praćenje. S obzirom da se sve prelama preko porodice djeteta, maligno oboljenje nakon završenog liječenja ostavlja posljedice na cjelokupno zdravlje ne samo djeteta nego i cijele porodice...

KAMPANJA UDRUŽENJA SRCE ZA DJECU: BORBA ZA DAN VIŠE U ŽIVOTU DJECE OBOLJELE OD RAKA


BIHAĆ, 3. aprila - Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" već niz godina pruža neophodnu psiho-socijalnu podršku bolesnoj djeci i njihovim roditeljima za vrijeme, ali i nakon liječenja.

Iako je u posljednjoj godini sve u znaku pandemije, u Roditeljskoj kući su stava da se „glas djece“ oboljele od malignih oboljenja treba čuti cijele godine te da je potrebno skrenuti pažnju da oni i u vrijeme pandemije prolaze kroz proces liječenja, a nažalost, i da se uspostavljaju nove dijagnoze svaki dan. Zbog toga će „Srce za djecu“ u aprilu organizirati kampanju „Borba za dan više“ kako bi podsjetili građane da među njima žive djeca i roditelji čija borba sa bolešću traje i u vrijeme kada je pažnja svijeta usmjerena samo na koronavirus.

Inače, do sada je u Roditeljskoj kući boravilo više od 150 porodica zahvaljujući novcu prikupljenom putem projekata i donacija od kojih ovisi, jer kuća i udruženje nemaju stalne prihode iz budžeta. Ističu da je finansijska podrška konstantna tek od Vlade Unsko-sanskog i Zeničko-dobojskog kantona te Grada Visoko. U 2020. godini prihodi su opali za 70 posto u odnosu na prethodnu godinu što je jasan poziv za pomoć i podsjetnik da je naše samo ono što damo.  

Prema riječima Jasne Pašić Vatreš, sekretara Udruženja „Srce za djecu“ ova djeca zaslužuju podršku u vidu rehabilitacije i resocijalizacije i zaslužuju cjeloživotno praćenje. Kako između ostalog izdvaja, maligno oboljenje nakon završenog liječenja ostavlja posljedice na cjelokupno zdravlje ne samo djeteta nego i cijele porodice. Kad je bolesno dijete to nije samo jedan pacijent, bolesna je cijela porodica, kaže ona.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI