INFO

  • I FEDERACIJA SE ZADUŽUJE NA BERZI
  • KORONAVIRUS U BIH: 1.239 NOVOZARAŽENIH, PREMINULO JE 57 OSOBA
  • U BIH DANAS TOPLIJE, TEMPERATURE DO 19 STEPENI
  • AKTUELNO U USK: VISOKA DELEGACIJA EU I BIH DANAS U POSJETI KAMPU „ LIPA „
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a U POSJETI KAMPU LIPA
  • BIHAĆ: U TOKU SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

KAMO JE OTIŠLO 700.000 EURA NJEMAČKE POMOĆI ZA MIGRANTE U BIH?

- Na koje konkretne mjere će njemačka vlada utrošiti 700.000 eura hitne pomoći BiH? Ovo pitanje su postavili zastupnici Zelenih Luise Amtsberg i Manuel Sarrazin. Na njihov upit stigao je odgovor vlade u Berlinu...

KAMO JE OTIŠLO 700.000 EURA NJEMAČKE POMOĆI ZA MIGRANTE U BIH?

BERLIN, 21. januara - Zastupnici u Bundestagu Luise Amtsberg i Manuel Sarrazin iz stranke Savez 90/Zeleni su njemačkoj vladi postavili pitanje u što će se konkretno utrošiti 700.000 eura hitne pomoći njemačke vlade za migrante u BiH, koje konkretne mjere su planirane i kako vlada još namjerava reagirati na humanitarnu katastrofu u BiH?

U odgovoru, koji je stigao od državne tajnice u Ministarstvu vanjskih poslova Antje Leendertse kaže se kako je u novembru 2020. godine Organizacija za tehničku pomoć (Technischres Hilfswerk -THW) dobila sredstva u iznosu od 700.000 eura za nadogradnju i iznalaženje mogućnosti za smještaj migranata u Bosni i Hercegovini, prikladnog za zimu.

„U uskoj koordinaciji s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) THW u Lipi podržava mjere izgradnje smještajnih kapaciteta kroz nabavku i ekspertize. Pored toga, kako se navodi u odgovoru, Ministarstvo vanjskih poslova redovito je u kontaktu s njemačkim Crvenim križem, koji zajedno s Crvenim križem Bosne i Hercegovine analizira potrebe na licu mjesta.

U odgovoru se napominje i kako njemačka vlada surađuje s Europskom komisijom i drugim državama članicama EU-a kako bi podržala države zapadnog Balkana u uspostavljanju sustava azila koji udovoljava europskim i međunarodnim standardima.

„Sa stajališta vlade u Berlinu od presudnog je značenja zbrinjavanje svih izbjeglica i migranata na način dostojan čovjeka. To se posebno odnosi na trenutno potpuno neadekvatan smještaj i opskrbu izbjeglica u kampu Lipa i oko njega", kaže se u odgovoru državne tajnice Antje Leendertse.

"Ne smijemo više gledati kako se neuspjeh europske politike prema izbjeglicama prenosi na BiH"

Luise Amtsberg, glasnogovornica Zelenih za izbjegličku politiku i Manuel Sarrazin, glasnogovornik i stručnjak Zelenih za istočnoeuropsku politiku također su zatražili od njemačke vlade da donese odluku o prihvatu izbjeglica koji borave u BiH, na granici s Hrvatskom.

„Ne smijemo i ne možemo više gledati kako se neuspjeh europske politike prema izbjeglicama prenosi na Bosnu i Hercegovinu. Naša je nacionalna i europska odgovornost spasiti ljude u nevolji i od smrti. Izbjeglice se preko UN-ovog programa za razmještanje izbjeglice moraju distribuirati u EU-u što je brže moguće. Prve općine kod nas u Njemačkoj su se također složile da ih prihvate. Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer ne smije više ignorirati tu spremnost", napisali su Luise Amtsberg i Manuel Sarazzin u apelu vladi Angele Merkel u Berlinu.

Oni također ističu kako je smještaj migranata, koji bi bio prilagođen zimskim uvjetima, „apsolutni minimum za koji se njemačka vlada i države članice EU-a moraju založiti".

Dodaju i kako su „zaštita vanjskih granica EU-a i ilegalni pushback-ovi na hrvatsko-bosanskoj granici jasni uzroci dramatične situacije na terenu.

Konstatiraju i kako nema dovoljno šatora s grijanjem, da svi migranti nemaju pristup čistoj vodi i struji, kao i da mnogima prijeti smrt od smrzavanja na temperaturama ispod nule.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING