INFO

  • TURKOVIĆ I RADMAN DOGOVORILI IZLAZAK KOMISIJA ZA GRANICE NA PODRUČJE PLJEŠEVICE
  • DAN BIJELIH TRAKA BIT ĆE OBILJEŽEN I U SARAJEVU: ZA PRAVO SVIH ŽRTAVA NA SJEĆANJE
  • U KLJUČU SE DANAS OBILJEŽAVA DAN LOGORAŠA
  • U TEŠNJU JOŠ 11 ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM
  • FADIL NOVALIĆ, FAHRUDIN SOLAK I FIKRET HODŽIĆ PRENOĆILI U SIPA-I, NA POTEZU TUŽILAŠTVO BIH

KAMENICA KOD DRVARA: LOGOR, ZLOČIN, AUŠVIC, BILJEG JEDNOG ZLOG VREMENA

- Preživjeli logoraši i članovi porodica nestalih i poginulih s područja Bosanske krajine na dvadeset i treću godišnjicu zatvaranja posjetili su danas Logor Kamenica kod Drvara, jedan od najvećih logora smrti, kroz koji je u periodu od 1992. do 1995. godine prošlo više stotina Bošnjaka i Hrvata. Pedeset je logoraša ubijeno u logoru i bačeno u masovne grobnice. Znatan broj stradalih odveden je u nepoznato. I danas su logoraši izrazili nezadovoljstvo sporim procesom traženja nestalih, te posebno procesuiranjem odgovornih za počinjene zločine u ovom logoru

KAMENICA KOD DRVARA: LOGOR, ZLOČIN, AUŠVIC, BILJEG JEDNOG ZLOG VREMENA


KAMENICA/DRVAR, 3. novembra - Ovdje u Kamenici, nekadašnjem Spomen-domu i zgradi škole od juna 1992. do novembra 95. zatočeno je više stotina Bošnjaka i Hrvata.

Zbog činjenice da ih je pedeset ubijeno u logoru, na desetine odvedeno u nepoznato, te zbog svega kroz šta su prošli zatočenici nazvan je Aušvicem. U to vrijeme osamnaestogodišnjak Samir Mulalić, kao da ne vjeruje dvadeset tri godine kasnije kroz šta je prošao, da je ostao živ.

Svjedočili su i danas snagom i hrabrošću o svemu šta se ovdje dešavalo gdje su patnja i umiranje bile jedine riječi, podsjećajući na dogovor da ko preživi mora javnosti ispričati o ovdje počinjenim zločinima. Ali, izrazili i nezadovoljstvo još uvijek neriješenim statusom ove populacije, zatim procesom traženja desetina logoraša odvedenih u nepoznato.

Ponovo je zatraženo da se i ovaj, jedan od 657 logora u BiH, barem obilježi, te da se procesuiraju svi odgovorni s obzirom na činjenicu da su tek dvojica gospodara logora odgovarali.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING