INFO

  • BROJ ZAPOSLENIH U FEDERACIJI BIH ZA SEDAM DANA VEĆI ZA 190
  • SLUŽBA ZA POSLOVE SA STRANCIMA 11 STRANIH DRŽAVLJANA VRATILA U SRBIJU, ALBANIJU I TURSKU
  • KAKO NADOKNADITI MANJAK VITAMINA D KOJI POMAŽE U BORBI PROTIV INFEKCIJA?
  • POSLJEDNJI PODACI ZA BIH: 1.449 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE, UMRLO 30 OSOBA
  • ZEMLJOTRES JAČINE 6,6 STEPENI POGODIO EGEJSKO MORE, OSJETIO SE I U ISTANBULU
  • UNICEF DONIRA 500.000 MASKI ŠKOLAMA I ZAJEDNICAMA U BOSNI I HERCEGOVINI
  • USK - AKTUELNO: OBEZBIJEĐENA SREDSTVA ZA OPREMANJE CENTRA ZA PREKVALIFIKACIJU RADNE SNAGE
  • ISPOVJEST BANJOLUČANKE IZ PARIZA: BOJIMO SE GLADI, PRODAVNICE SE PRAZNE BRZINOM MUNJE
  • KORONAVIRUS NE POSUSTAJE: U USK 55 NOVOZARAŽENIH OSOBA, ČETIRI SMRTNA SLUČAJA

KAKVE TAJNE KRIJU EVROPSKI UGOVORI O VAKCINAMA?

- Zastupnici su upozorili da, osim što je važno što prije osigurati cjepiva, EK i farmaceuti moraju istovremeno graditi povjerenje javnosti u cijepljenje

KAKVE TAJNE KRIJU EVROPSKI UGOVORI O VAKCINAMA?

SVIJET, 25. septembra - Zastupnici Evropskog parlamenta nezadovoljni su ponašanjem Evropske komisije i farmaceutske industrije u vezi sa cjepivom za Covid-19, tvrdeći da imaju vrlo malo saznanja o ugovorima koje je Komisija potpisala s nekim laboratorijima, javila je Hina.
Europarlamentarci su raspravljali s predstavnicima farmaceutskih tvrtki Sanofi i Curevac, Evropske medicinske agencije (EMA) te predstavnicima civilnog društva o tome kako osigurati brzu i sigurnu opskrbu cjepivima protiv Covid-19.

“Imamo vrlo malo informacija o sadržaju ugovora potpisanih između Evropske komisije i nekih laboratorija, (...) čak ne znamo ni koliko je takvih ugovora potpisano”, rekao je predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane, francuski zastupnik Pascal Canfin (Renew Europe).

Skrivene nuspojave

Optuživši Komisiju i tvrtke za nedostatak transparentnosti, istaknuo je da eurozastupnici traže više informacija o fazama istraživanja cjepiva protiv Covid-19, o obavezama koje su preuzeli laboratoriji i da li je izgledno da će ih ispuniti.
Zastupnici su, također, upozorili da, osim što je važno što prije osigurati cjepiva, Komisija i farmaceuti moraju istovremeno graditi povjerenje javnosti u cijepljenje kao takvo.
Predstavnici Sanofija i Curevaca su kazali da će u 2021. proizvesti milijardu doza cjepiva te istaknuli da im je na prvom mjestu sigurnost.
EMA ističe da niti jedno cjepivo nije 100 posto sigurno i da nije bez rizika, ali da će cjepiva biti odobrena tek kada korisnost lijeka prevagne nad rizicima.
Curevac i nevladina udruga Vaccines Europe traže, po uzoru na SAD, da se javno obznani ko snosi odgovornost za skrivene nuspojave, čemu su se neki zastupnici usprotivili. Vaccines Europe, također, ističe da je potrebno osam milijardi doza da bi se cijepilo 50 posto svjetskog stanovništva, dok godišnja proizvodnja iznosi pet milijardi doza.
Neki se zastupnici pitaju i da li su nacionalni pravni okviri dovoljni da se osigura tako velika proizvodnja te kako pomiriti pitanje intelektualnog vlasništva s potrebom da buduća cjepiva budu dostupna gotovo svima.

Vrijeme curi

Predsjednik Odbora za industriju, istraživanja i energetiku Christian Busoi (EPP) je istaknuo da dobro cjepivo mora biti učinkovito, sigurno, dostupno, da se mora brzo razviti i moći dobiti odobrenje za stavljanje na tržište.
“Ali s Unijom i cijelim svijetom koji su usred pandemije Covid-19, vrijeme je jedna od stvari koju jednostavno nemamo”, upozorio je Busoi.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING