INFO

  • SVEČANO OTVORENA VAKUFSKA ZGRADA MEDŽLISA IZ KLJUČ
  • BIHAĆ: U CENTRU NAHLA S RADOM ZAPOČELA TREĆA GENERACIJA MLADIH AKTIVISTA WEUSK PROGRAMA
  • UZNEMIRUJUĆE SNIMKE S GRANICE: BRUTALNA DISCIPLINA KIČME
  • PANDEMIJA KORONAVIRUSA: U DOMU ZDRAVLJA BIHAĆ DESET ZARAŽENIH LJEKARA
  • SJEVERNA AFRIKA U POKRETU PREMA EVROPI: PONOVO AKTIVNA NAJOPASNIJA MIGRANTSKA RUTA
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI OBLAČNO VRIJEME UZ KIŠU I PLJUSKOVE
  • BIH: POTVRĐENO REKORDNIH 1.179 SLUČAJEVA ZARAZE KORONAVIRUSOM U DANU
  • IZGRADNJA GASOVODA: STRATEŠKI PROJEKT ZA FEDERACIJU BIH
  • KORONA U USK: 33 NOVOZARAŽENE OSOBE, DVA SMRTNA SLUČAJA
  • JAČANJE SISTEMA ROBNIH REZERVI USK: PROJEKTI KAO POTENCIJAL JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA

JOŠ NIJE RASPODIJELJENO 10 TONA POMOĆI IZ KATARA KOJA JE DOŠLA 19. MAJA: KOLIKO JE PAKETA STIGLO?

- Poslije četveromjesečne sage u vezi s podjelom humanitarne pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata u vidu medicinske opreme, državnim organima BiH je preostalo da raspodjele pomoć iz Katara koja je stigla - 19. maja ove godine...

JOŠ NIJE RASPODIJELJENO 10 TONA POMOĆI IZ KATARA KOJA JE DOŠLA 19. MAJA: KOLIKO JE PAKETA STIGLO?

SARAJEVO, 19. septembra - "Sva humanitarna pomoć Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije koronavirusa, izuzev pošiljke iz Države Katar, odlukama Vijeća ministara je raspodijeljena u skladu sa utvrđernim principima raspodjele na entitete i Brčko distrikt", rečeno je za Klix.ba iz Ministarstva sigurnosti BiH.

A zašto nije raspodijeljena donirana oprema koju je donirao Katar ni poslije toliko vremena, logično je pitanje svakog stanovnika BiH. Tog 19. maja u Sarajevo je sletio jedan od najmodernijih aviona koji je dopremio 10 tona katarske pomoći svim građanima Bosne i Hercegovine.

U avionu Boeing 787 Dreamliner, koji je izazvao pažnju domaće javnosti, pristigla pomoć pretežno je namijenjena za intenzivnu njegu i za operacione sale, a ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja je na pisti aerodroma dočekala pomoć poručila je da je u pitanju vrlo sofisticirana medicinska oprema u vrijednosti od šest miliona KM.

Prema riječima nadležnih u Ministarstvu sigurnosti BiH do podjele opreme nije došlo iz razloga jer je uočena razlika između količine opreme navedene u propratnoj dokumentaciji donacije i isporučene količine.


"Uočena je razlika od 434 paketa, vrijednosti 1.137.551,42 KM", istakli su.

Na zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH i poduzetih diplomatskih aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH, dostavljen je dopis Ambasade Države Katar u BiH kojim se pojašnjava da je došlo do tehničke greške u propratnoj dokumentaciji donacije, te da je relevantna količina donirane opreme ona koja je navedena na originalnom tovarnom listu kompanije Qatar Airways - 942 paketa, a ne 1.376 paketa koliko je navedeno u dokumentu šediterske firme GWC iz Dohe.

Ova donirana oprema se trenutno nalazi u skladištu Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

"Donacija će biti podijeljena krajnjim korisnicima nakon što Vijeće ministara donese Odluku o izmjeni Odluke o raspodjeli međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u opremi i drugim sredstvima, koja se odnosi na donaciju Države Katar", saopćili su iz državnog ministarstva sigurnosti.

Odluku o raspodjeli međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u opremi i drugim sredstvima potpisao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija 28. maja 2020. godine.

Carinski postupak uvoza pomoći Države Katar je završen 3. juna 2020. godine i time su stvoreni uslovi da se oprema preuzme iz cargo centra aerodroma Sarajevo.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING