INFO

  • USPJEŠNO ZAVRŠEN CIKLUS EDUKACIJE ASISTENATA U NASTAVI S DJECOM S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU
  • CRNO SLOVO NA PAPIRU: KAKO JE PCR APARAT UMJESTO U BIHAĆ OTIŠAO ZA MOSTAR???
  • PO RJEŠENJU SUDA: FIKRET ABDIĆ PUŠTEN IZ PRITVORA, TUŽILAŠTVO BEZ VALJANIH OBRAZLOŽENJA ZA PRODUŽENJE PRITVORA
  • TEORIJA U PRAKSI PRVE POMOĆI: METODSKO - POKAZNA VJEŽBA PRUŽANJA POMOĆI UNESREĆENIMA
  • VREMENSKA: SUTRA U JEDNOM DIJELU BIH OBLAČNO, U DRUGOM SUNČANO
  • POSLJEDNJI PODACI ZA BIH: 1.449 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE, UMRLO 30 OSOBA
  • USK: PARTNERSKI OSIGURANA SREDSTVA ZA OPREMANJE CENTRA ZA PREKVALIFIKACIJU RADNE SNAGE
  • KORONAVIRUS NE POSUSTAJE: U USK 55 NOVOZARAŽENIH OSOBA, ČETIRI SMRTNA SLUČAJA
  • BIHAĆ: ODRŽANA KOMEMORATIVNA SJEDNICA POVODOM SMRTI AKADEMIKA MUJE DEMIROVIĆA
  • A MOGLO JE I PRIJE, ALI: BH. VLASTI IMENOVALE EKSPERTNI TIM ZA PITANJE TRGOVSKE GORE

JOŠ JEDAN KANTON DONIO ODLUKU: U ŠKOLSKE KLUPE SE VRAĆAJU I OSNOVCI I SREDNJOŠKOLCI, ŠKOLE ĆE IMATI KRIZNE ŠTABOVE

- Ministar obrazovanja BPK, Arman Bešlija, potvrdio je ovu odluku i kazao da su uvedene nove mjere, školski čas je skraćen na 35 minuta a razmatra se koliko će trajati odmori

JOŠ JEDAN KANTON DONIO ODLUKU: U ŠKOLSKE KLUPE SE VRAĆAJU I OSNOVCI I SREDNJOŠKOLCI, ŠKOLE ĆE IMATI KRIZNE ŠTABOVE

BPK, 20. augusta - 1. septembra u školske klupe vraćaju se đaci osnovnih i srednjih škola na području BPK Goražde. Nastava će se odvijati uz redovno pridržavanje neophodnih mjera, potvrđeno je nakon sjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva BPK.

Krizni štab je jučer dao pozitivno mišljenje na plan organizacije početka nove školske godine uz preporuke. odnosno mjere koje je propisao Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde, kao i poštivanje naredbi koje je ranije donio Federalni krizni štab ministarstva zdravstva.

Ministar obrazovanja BPK, Arman Bešlija, izjavio je da su uvedene nove mjere, školski čas je skraćen na 35 minuta a razmatra se koliko će trajati odmori.

 „Potrebno je još da oformimo Krizne štabove unutar škola koji će biti u konstantnom zasjedanju i davati informacije ministarstvu, a ministarstvo Zavodu za javno zdravstvo, tako da ćemo spremno ući u novu školsku godinu po planu, a to je da idemo redovno. Naravno imamo uvijek u opciji i rezervni plan u slučaju da se pogorša epidemiološka situacija. Ovom prilikom želim da kažem roditeljima da je obrazovni sistem spreman i da ćemo se pridržavati mjera. Također ćemo realizovati plan “B” za sve učenike koji ne mogu da dođu u školu, odnosno one koji spadaju u rizične grupe. Nastavnici su već od sljedeće sedmice na obukama, tako da ćemo spremno dočekati novu školsku godinu, izjavio je Bešlija,“ prenosi Radiosarajevo.

Učenici i roditelji se trebaju pridržavati osnovnih mjera, prije polaska djeteta u školu ustanoviti da li je dijete zdravo, da li ima neke tegobe, ukoliko ima da se odmah javi doktoru i da takvo dijete ne šalju u školu. Na ulazima u školu će biti obezbijeđeni toplomjeri i mjerit će se temperatura djece. Svaka škola je specifična po svom prostoru, a mi ćemo imati odvojene ulaze, također će se organizovati smjene tako da neće svi učenici dolaziti odjednom već u određenim vremenskim razmacima. Unutar škole djeca će biti razdvojena prema epidemiološkim mjerama, dakle, poštovati distancu, nositi maske i nakon završetka smjene nastave će se vršiti dezinfekcija radnih površina. Obavezno će biti svake sedmice generalna dezinfekcija, a djeca će donositi užinu od kuće jer neće moći izlaziti za vrijeme pauze, kaže Bešlija.

Zbog epidemiološke situacije i preporuka struke resorno ministarstvo je procijenilo da ove godine neće organizovati javni prijevoz.

„Roditeljima ćemo doznačiti sredstva namijenjena za prijevoz i roditelji će za svoju djecu organizovati prijevoz, a mogu koristiti i redovne linije i druga sredstva prijevoza kako bi izbjegli proces koji mi ne možemo kontrolisati. Proces u školi ćemo kontrolisati, jer stvarno želimo da budemo primjer kako se može pridržavati svih tih mjera. Nastavnici su tu najodgovorniji i oni će obavljati profesionalno svoj zadatak, u što ne sumnjam. Sve je zbog sigurnosti naše djece, a ono što je najvažnije da nam se odvija nastava u klupama. Roditelji su pretežno saglasni, djeca jedva čekaju, a nastavnicima je to najbolji vid prenošenja znanja”, poručio je kantonalni ministar obrazovanja čestitajući početak nove školske godine“, saopćeno je iz Vlade BPK. 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING