INFO

 • WEB PORTALI I DRUŠTVENE MREŽE: DOK JEDNI ISTRAŽUJU I OBJEKTIVNO PIŠU, DRUGI KOPIRAJU I KLEVEĆU
 • PRIPREME ZA CIJEPLJENJE PROTIV COVID-19 U USK: PREDNOST ĆE IMATI ZDRAVSTVENI RADNICI
 • VREMENSKA: U VEĆEM DIJELU BIH SUTRA ĆE PREOVLADAVATI UMJERENA OBLAČNOST
 • PREDSTAVNICI ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO: KANTONI U FBIH SPREMNI ZA AKTIVNOSTI VAKCINACIJE PROTIV COVID-19
 • JOE BIDEN POSTAO 46. PREDSJEDNIK SAD-A
 • ROBNI DEFICIT U PROŠLOJ GODINI 6,3 MILIJARDE KM
 • KOORDINACIJA BORAČKIH UDRUŽENJA OPĆINE BUŽIM REAGOVALA NA IZJAVE POLITIČARA IZ RS-A
 • OSNIVA SE VIJEĆA ZA ZNANOST BIH, SUTRA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA
 • URSULA VON DER LEYEN: EU MORA POMOĆI SVOJIM SUSJEDIMA DA POČNU S VAKCINACIJOM
 • SARAJEVO: MINISTAR KOŠARAC RAZGOVARAO S ENTITETSKIM MINISTRIMA POLJOPRIVREDE
 • HUMANOST IZNAD SVEGA: BIHAĆKI CRVENI KRIŽ SA SLUŽBOM ZA TRANSFUZIOLOGIJU KANTONALNE BOLNICE U AKCIJI DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI
 • KAMP LIPA- MJESEC DANA NAKON IZBIJANJA POŽARA SITUACIJA POTPUNO DRUGAČIJA
 • MUSTAFA RUŽNIĆ, PREMIJER USK-A: PREDSJEDNIŠTVO BIH HITNO MORA ODREDITI MIGRANTSKU KVOTU

JEDANAESTI JULI U NAŠOJ ZEMLJI I ZEMLJAMA REGIJE I SVIJETA: SJEĆANJE NA ŽRTVE SREBRENICE

- U brojnim gradovima u našoj zemlji, ali i izvan ovih dana upriličeno je podsjećanje na srebreničke žrtve, na počinjeni genocid, te su i upućene poruke da se ne zaboravi, ali i ne dopusti ponavljanje bilo kad i bilo gdje u svijetu. Izdvojili smo...

JEDANAESTI JULI U NAŠOJ ZEMLJI I ZEMLJAMA REGIJE I SVIJETA: SJEĆANJE NA ŽRTVE SREBRENICE


BIH/REGIJA, 11. jula - Tačno u 11 sati i 7 minuta građani Goražda tradicionalno su se pridružili simboličnoj šetnji gradom koju organizuje Rukometni klub Radnički svakog 11. jula, u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Najmlađi goraždaski rukometaši i brojni građani spustili su cvijeće u rijeku Drinu s Mosta žrtava genocida u Srebrenici pokazujući na ovaj način da Goražde, nekadašnja zaštićena zona UN-a, suosjeća s porodicama žrtava genocida koje će danas naći vječni smiraj na mezarju u Potočarima, ali i sa svima drugima koji su doživjeli golgotu Srebrenice.Drinom su zaplovile 33 ruže, simbolično, za žrtve koje danas nalaze smiraj na mezarju u Potočarima. Sutra u znak sjećanja na žrtve Srebrenice, biti organiziran performans "Nema te na kahvi" postavkom 8.372 fildžana na mostu Alije Izetbegovića.

I ove godine, u Mostaru je organiziran skok sa Starog mosta bez aplauza u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Skok je simobolično izveden u 11 sati i sedam minuta, a šalje poruku da se genocid ne smije zaboraviti niti ponoviti bilo kome bilo kada.Igor Kazić, višegodišnji skakač na noge, poručio je da je svojim skokom želio poslati simoboličnu poruku da suosjeća sa svim žrtvama Srebrenice.

Građani Tuzle danas su se okupili u centru grada kako bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, ali i iskazali podršku preživjelima Držeći u rukama jastučiće s izvezenim imenima žrtava srebreničkog genocida okupljeni su naglasili da, bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost, svi građani Bosne i Hercegovine trebaju odati počast nevino stradalim Srebreničanima koji su u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija ubijeni na najsvirepiji način. I ovaj put je istaknuto da srebreničke majke koje se svakog 11. u mjesecu okupljaju u centru Tuzle nisu same u borbi za istinu i pravdu.

Blizu hiljadu Zeničana okupilo se na tradicionalnoj šetnji za Srebrenicu koju već nekoliko godina organizuje Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije. Odjeveni u bijelo sa Srebreničkim cvijetom na reveru okupili su se danas na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici odakle su krenuli u šetnju za Srebrenicu kako bi održali sjećanje na 11. juli. Šetnja se odvijala glavnim zeničkim ulicama, a nakon nje položeno je cvijeće na spomen-obilježje Kameni spavač i odata počast svim ubijenim.

Na sarajevskoj Vijećnici je izložena fotografija "Majka Srebrenice" nastala 2001. godine u Potočarima. Fotografija je obišla cijeli svijet i prikazuje svu patnju, bol i nemoć srebreničkih majki koje su u Srebrenici izgubile svoje najvoljenije sinove, supruge i ostale članove porodice. Ovakvi fotografski zapisi srebreničkog genocida garant su da se istina nikada neće zaboraviti. Fotografiju koja je dosad obišla cijeli svijet je snimio bh. fotograf Almin Zrno i za nju dobio dvije nagrade. Na ovaj način Grad Sarajevo je odao počast žrtvama srebreničkog genocida.Osim u Sarajevu, fotografija "Majka Srebrenice" danas će biti izložena i na trgu Taksim u Istanbulu.

Danas je na Stradunu u Dubrovniku održan tradicionalni Mimohod sjećanja na žrtve. Mimohod je održan u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika. Svi učesnici mimohoda nosili su majice s porukom "Da se ne zaboravi". Mimohod je krenuo od Onofrijeve fontane do Porta gdje su u spomen na ubijenu djecu u Srebrenici u more bačeno cvijeće te učenjem Fatihe i minutom šutnje odana počast ubijenima.

Tradicionalnim „Mimohodom 8372“ gradskim ulicama i Rivom te bacanjem 24 ruže u more Split je u srijedu predvečer obilježio 24. godišnjicu genocida u Srebrenici. Sudionici mimohoda, kojeg su organizirale bošnjačke udruge sa splitskog područja, nosili su višemetarski transparent s natpisom „Mimohod 8372; 24 godine – ne zaboravi Srebrenicu,".

U engleskom gradu Coventryju tačno u 11. sati održan je minut šutnje u znak sjećanja na genocid u Srebrenici i sve žrtve rata u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način, Bosanci i Hercegovci koji su se okupili u zgradi Grada Coventryja zajedno s predstavnicima gradskih vlasti, poslali su poruku mira i poručili da se genocid ne smije zaboraviti i da treba spriječiti da se ponovo dogodi bilo gdje u svijetu.

Prigodnim skupom u glavnom gradu Turske u Ankari obilježena je 24. godišnjica genocida u Srebrenici i odana počast nevinim žrtvama.

U okviru Nacionalnog dana sjećanja na Srebrenicu, koji se svake godine uz najveće državne počasti obilježava u cijeloj Velikoj Britaniji, dobrotvorna organizacija ”Remembering Srebrenica”, osnovana 2013, organizovala je u Londonu komemoraciju povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

U organizaciji Foruma Bošnjaka Crne Gore (FBCG), u Podgorici je danas obilježen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, kao i Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ od 1991. do 2001. godine. U Spomen-parku na Pobrežju mnogobrojne delegacije i građani Podgorice došli su danas da polaganjem cvijeća izraze pijetet stradalima tokom genocida u Srebrenici. 

 

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING