INFO

  • MINISTRICA ĆEMALOVIĆ – EPIDEMIOLOŠKO STANJE USK
  • DANAS SUNČANO I TOPLO VRIJEME POPODNE PONEGDJE KIŠA
  • AERODROM U BIHAĆU JE REALNA PRIČA ZA PREPOROD KRAJINE, ALI POTREBNA JE VEĆA PODRŠKA VLADE FBIH
  • PROMOCIJA KNJIGE - SREBRENICA, ZABORAVITI NE SMIJEM, HALALITI NEĆU

JAVNA RASPRAVA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVNOJ SLUŽBI

- Sindikat državnih službenika USK-a ima primjedbe na 10 od ukupno 23 izmjene i dopune u Nacrtu zakona

JAVNA RASPRAVA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVNOJ SLUŽBI


USK, 19.novembra - Ministarstvo pravosuđa i uprave Unsko-sanskog kantona održalo je danas javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi USK-a. 

Naime, Skupština USK-a je na zadnjoj redovnoj sjednici utvrdila ovaj Nacrt i obavezala Ministarstvo pravosuđa da provede javnu raspravu, nakon koje će biti sačinjen prijedlog izmjena ovog Zakona. Izmjenama  i dopunama Zakona pristupilo se prije svega kako bi se se unaprijedilo stanje u organima državne službe, ali i izvršilo usklađivanje sa pozitivnim zakonskim propisima  o državnoj službi BiH, kazao je kantonalni ministar pravosuđa i uprave Asim Dizdarević.

Na nužnost izmjena Zakona obavezuje i mišljenje Evropske komisije koje je dostavila Bosni i Hercegovini. Ministar Dizdarević smatra da će ove izmjene i dopune zadovoljiti kriterije EU, a da u suštini ne zadiru u radna prava.

Sa druge strane, Sindikat državnih službenika USK, čiji su predstavnici učestovali na javnoj raspravi, smatra da neke od odredaba nisu u skladu sa federalnim zakonom i da su diskriminatorne. Od ukupno 23 izmjene i dopune Zakona, Sindikat ima primjedbe na deset i traži da se to uvaži.

Nakon usaglašavanja sa Sindikatom i drugim partnerima, izmjene Zakona će se u formi prijedloga naći pred skupštinskim zastupnicima.

Izvještaj novinara Suada Begića sa današnje javne rasprave gledajte u večerašnjem Dnevniku RTV USK-a.  VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING